Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація державних позик



Ознака класифікації Види позик
За правом випуску · Державні · Місцеві (муніципальні)
За формою випуску · Готівкові · Безготівкові
За власниками, серед яких розповсюджуються позики · Розміщені серед юридичних осіб · Розміщені серед населення · Серед юридичних і фізичних осіб
За методами розміщення · Добровільні · Примусові
За виплатою доходу · Процентні · Виграшні · Виграшно-процентні · Безпрограшні · Безпроцентні (цільові)
За характером обігу · Ринкові · Неринкові
За строками погашення · Короткострокові · Середньострокові · Довгострокові
За способом погашення · Серійні · Ординарні · 3 достроковим погашенням

Крім випуску позик, держава використовує кошти населення, розміщені в ощадних установах. Це є ще однією, досить розповсюдженою формою державного кредиту, яка супроводжується випуском цінних паперів (ощадних сертифікатів) або безоблігаційних позик. Активне використання позик як форми державного кредиту розпочалося в Україні в 1995 році.

Але найбільшого розповсюдження серед державних цінних паперів у практиці ринкових країн набули облігації та казначейські зобов'язання, які є борговими цінними паперами, що засвідчують внесення їхніми власниками коштів, дають право на отримання доходу, а також на повернення коштів після визначеного строку. Відмінності між облігаціями і казначейськими зобов'язаннями зазначені в таблиці 5.

Таблиця 5





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 385 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...