Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сума, що отримана сьогодні, більша за таку ж суму, отриману завтра



Отже, гроші, що використовуються протягом періоду часу, мають приносити прибуток, який залежить від тривалості цього періоду. Цей прибуток виміряють у процентах від суми грошей, що використовується.

Проценти (від лат. per cent – на сотню) – сума доходу від надання капіталу в борг або плата за тимчасове користування капіталом в різних формах.

Процентна ставка – питомий показник, виражений у відсотках або коефіцієнтах, у відповідності з котрим в установлений термін нараховується сума відсотків на одиницю капіталу.

Майбутня вартість грошей – сума інвестуємих в теперішній час грошей, збільшена за відповідною процентною ставкою через певний проміжок часу, тобто нарощена сума.

Теперішня вартість грошей – сума, що вкладається, або кінцева сума боргу приведена з врахуванням відповідної відсоткової ставки до нинішнього часового періоду, тобто дисконтована сума.

Нарощення вартості (компаудінг) – збільшення суми інвестуємих в даний час грошових коштів на суму нарахованих відсотків (приведення теперішньої вартості грошей до їх майбутньої вартості).

Дисконтування вартості – зменшення майбутньої суми грошей за рахунок віднімання суми дисконту (приведення майбутньої вартості грошей до їх теперішньої вартості).

Практикуються два способи нарахування відсотків, в залежності від бази нарахування:

1. Прості проценти, коли відсотки нараховуються від початкової суми, здійснюється за формулою:

,

де FV – нарощена сума,

РV – сума, що вкладається,

і – проста відсоткова ставка,

n – кількість інтервалів нарахування процентів у загальному періоді інвестиції (наприклад, якщо здійснюється депозитний вклад терміном на п’ять років із щорічним нарахуванням відсотків, то n = 5, а з нарахуванням відсотків кожного півріччя, то n = 10);





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 213 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...