Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Добровільні форми об'єднання підприємств



Згідно з чинним законодавством України існує два основних типи об'єднань підприємств: інститутональні та добровільні.

Діяльність інституціональних об'єднань започатковується в ди­рективному порядку міністерствами та Кабінетом Міністрів Украї­ни. Серед них розрізняють науково-виробничі, науково-технічні об'єднання і такі, що належать до агропромислового комплексу, бу­дівництва та житлово-комунального господарства.

Розглянемо найпоширеніші форми добровільних об'єднань під­приємств в Україні.

Асоціація — найпростіша форма договірного об'єднання підпри­ємств з метою постійної координації підприємницької діяльності. Як правило, асоціація є юридичною особою, що не має права втруча­тись у виробничу й комерційну діяльність її учасників.

Корпорація — акціонерна форма власності, що передбачає колек­тивне володіння власністю, концентрацію функцій управління під­приємствами в руках професійних менеджерів, тобто об'єднання на основі інтеграції їх науково-технічних, виробничих та комерційних інтересів з делегуванням окремих повноважень у централізований орган управління.

Консорціум — тимчасове статутне об'єднання промислового та банківського капіталу для реалізації певної спільної мети — підпри­ємницької ідеї, інвестиційного проекту тощо.

Концерн — форма статутних об'єднань підприємств, для якої ха­рактерна єдність власності й контролю] найчастіше з використанням принципу диверсифікації виробництва, коли концерн інтегрує під­приємства різних галузей народного господарства. Після такого об'єднання підприємства втрачають господарську самостійність.

Холдинг — організаційна форма об'єднання капіталів, товарист­во, яке безпосередньо не займається виробничою діяльністю, а вико­ристовує власні кошти для придбання контрольних пакетів акцій інших підприємств. Об'єднані в холдинг суб'єкти мають юридичну і господарську самостійність, але основні питання їх діяльності вирі­шує холдингова фірма.

Фінансова група — об'єднання юридичне та економічно самостій­них підприємств різних галузей народного господарства. Фінансову групу очолює один або кілька банків, які розпоряджаються капіта­лом підприємств, що входять у неї, і координує всі сфери діяльності цих підприємств.

Кожна з наведених форм об'єднань має певні переваги і недоліки й може утворюватись або зникати залежно від умов внутрішнього та зовнішнього середовища.





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 317 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...