Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ужгород – 2013



Адміністративне судочинство: Навчально-методичний посібник. – Ужгород: Видавництво Ужгородського національного університету, 2013.

Укладачі:

Ярема Василь Іванович, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри господарського права Ужгородського національного університету;

Ступник Ярослав Валерійович, кандидат юридичних наук, доцент кафедри господарського права Ужгородського національного університету;

Орлова Оксана Степанівна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри господарського права Ужгородського національного університету;

Манзюк Василь Васильович, кандидат юридичних наук, доцент кафедри господарського права Ужгородського національного університету.

Рецензенти:

Бєлов Дмитро Миколайович, доктор юридичних наук, професор, професор кафедри конституційного права та порівняльного правознавства Ужгородського національного університету;

Переш Іван Євгенович, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри теорії та історії держави і права Ужгородського національного університету;

Навчально-методичний посібник з дисципліни «Адміністративне судочинство», складений за вимогами кредитно-модульної системи і містить структуру програми навчального курсу, тематику семінарських занять, питання для самоконтролю та перелік рекомендованої літератури.

Затверджено на засіданні кафедри господарського права УжНУ від ___ __________ 2013 р., протокол №

Затверджено рішенням науково-методичної ради юридичного факультету УжНУ від ___ __________ 2013 р., протокол №

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………….4

Основні критерії оцінювання знань студентів…………………………..6

Тематичний план……..…………………………………………………….7

Зміст дисципліни за модулями……………………………………………9

Тематика семінарських занять…………………………………………...12

Орієнтовна тематика рефератів…………………………………………..25

Питання підсумкового контролю знань студентів……………………...28

Орієнтовні тестові завдання для модульного контролю……………….30

Рекомендована література………………………………………………..41

ВСТУП

Із проголошенням незалежності України відбулися значні державно-політичні перетворення, запроваджено нові інституції, змінено пріоритети діяльності органів влади. Становлення України як правової держави передбачає і якісно новий рівень судового захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на еонові законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень. Важливе місце у цій діяльності належить системі адміністративних судів України, розбудова та діяльність якої здійснюється відповідно до вимог Конституції України, Кодексу адміністративного судочинства України, Закону України «Про судоустрій та статус суддів».

Ці та інші реформаційні процеси, які відбувалися у сфері судової влади і відповідного законодавства, обумовлюють потребу у ґрунтовному дослідженні особливостей функціонування та здійснення правосуддя адміністративними судами. Тому вивчення системи та особливостей здійснення правосуддя адміністративними судами України наразі є невід'ємною складовою процесу засвоєння студентами вищих навчальних закладів юридичного профілю таких фундаментальних дисциплін, як «Судові та правоохоронні органи України», «Конституційне право», «Адміністративне право», «Адміністративне судочинство». У свою чергу оволодіння теоретичними положеннями зазначених предметів та набуття відповідних практичних навичок студентами є необхідною умовою для отримання ними освітньо-кваліфікаційного рівня у галузі юриспруденції та здійснення у майбутньому ними якісного правосуддя в адміністративних судах.

Навчально-методичні матеріали подані таким чином, що студент має опрацювати викладений теоретичний матеріал, проаналізувати висновки та закріпити вивчене.

Для закріплення вивчення матеріалу, з метою додаткового поглиблення опрацювання тем адміністративного судочинства пропонується відповідний перелік основної та додаткової нормативно-правової, наукової та навчальної літератури. Форма підсумкового контролю - залік.

Предметом навчальної дисципліни виступає сукупність суспільних відносин, які складаються в процесі організації і діяльності адміністративних судів, здійснення адміністративного судочинства в Україні.

Мета навчальної дисципліни полягає у формуванні теоретичних знань та практичних навичок щодо правового регулювання суспільних відносин, які складаються в процесі організації і діяльності адміністративних судів, здійснення адміністративного судочинства в Україні.

У відповідності до мети формулюються наступні завдання:

- вивчення чинного судового адміністративно-процесуального законодавства України;

- здобуття основоположних знань з адміністративного судочинства України;

- набуття навичок застосування отриманих теоретичних знань з адміністративного судочинства в практичній діяльності;

- ознайомлення з дискусійними питаннями теорії та практики адміністративного судочинства.

В результаті вивчення дисципліни Адміністративне судочинство студенти повинні знати:

- поняття та принципи судового адміністративного процесу;

- порядок організації адміністративного судочинства;

- адміністративно-процесуальний статус учасників адміністративного судочинства;

- порядок провадження в адміністративному суді першої інстанції;

- особливості провадження в окремих категоріях адміністративних справ;

- порядок перегляду судових рішень;

- порядок виконання судових рішень в адміністративних справах.

Студенти повинні вміти:

- використовувати набуті знання у вирішенні професійних завдань;

- застосовувати норми Кодексу адміністративного судочинства України в конкретних правових ситуаціях;

- тлумачити положення окремих статей Кодексу адміністративного судочинства України;

- визначати підвідомчість адміністративних справ;

- складати адміністративно-процесуальні документи.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 412 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...