Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст теми. Основні джерела та шляхи забруднення харчових продуктів шкідливими хімічними речовинами



Основні джерела та шляхи забруднення харчових продуктів шкідливими хімічними речовинами. Контамінати у продовольчій сировині та харчових продуктах (мінеральні добрива, пестициди, нітрати, важкі метали, радіонукліди).

Основи харчування в екологічно несприятливому довкіллі. Лікувально-профілактичне харчування, види. Раціони лікувально-профілактичного харчування. Поняття про продукти лікувально-профілактичного призначення. Класифікація.

Науково-технічний прогрес та його вплив на якість продуктів харчування. Поняття про харчові добавки, їх класифікацію, призначення та застосування у харчовій промисловості. Поняття про біологічно-активні добавки. Поняття про генетично-модифіковані продукти.

Рекомендована література:

Основна:

1. Гігієна харчування з основами нутриціології: Підручник; у 2 кн. – Кн. 1 / Т.І. Аністратенко, Т.М. Білко, О.В. Благодарова та ін.,; За ред. проф. В.І.Ципріяна. – К.: Медицина, 2007. – С. 247-290.

2. Гігієна харчування з основами нутриціології: Підручник; у 2 кн. – Кн. 2 / В.І. Ципріян, І.Т. Матасар, В.І. Слободкін та ін.; За ред. проф. В.І.Ципріяна. – К.: Медицина, 2007. – С. 227-251.

3. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров'я, 2004. – С. 86-98.

Додаткова:

1. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І. Даценко -Львів: Світ, 2001. – С. 147-158.

2. Гігієна харчування з основами нутриціології / За ред. В.І. Ципріяна. – К.: Здоров'я, 1999. – С. 164-188, 332 – 345, 366-384.

3. Ванханен В.Д., Ванханен В.В., Ципріян В.І. Нутриціологія: Підручник. – Донецьк: Донеччина, 2001. – С. 218-224.

4. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни / За ред. Є.Г.Гончарука. – К.: Вища школа, 1995. – С. 454-458.

5. Даценко І.І. Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 1999. – С.415-421.

6. Азбука харчування. / За ред. Г.І. Столмакової, І. О. Мартинюка. – Львів, Світ, 1993. – С. 10-43.

Матеріали для самоконтролю та самостійної роботи студентів

Контрольні питання:

1. Принципи харчування в умовах екологічно забрудненого середовища.

2. Основні забруднювачі і шляхи забруднення харчових продуктів шкідливими

хімічними речовинами (мінеральні добрива, пестициди, нітрати, важкі метали, радіонукліди).

3. Поняття про лікувально-профілактичне харчування.

4. Поняття про продукти лікувально-профілактичного призначення.

5. Види лікувально-профілактичного харчування.

6. Раціони лікувально-профілактичного харчування.

7. Поняття про харчові добавки, їхня класифікація, призначення та застосування у харчовій промисловості.

8. Поняття про біологічно-активні добавки.

9. Поняття про генетично-модифіковані продукти.

Контрольні тести:

1. Надходження ксенобіотиків з їжею від загального надходження в організм складає….(%): а) 10 - 20; б) 20 - 40; в) 40 - 60; г) 70 - 90; д) 90 - 100.

2. Найбільша кількість ксенобіотиків в організм дітей надходить з: а) атмосферним повітрям; б) харчовими продуктами; в) водою; г) через брудні руки.

3. Допустима добова доза нітратів для людини становить (мг/кг маси тіла):

а) 1; б) 2; в) 5; г) 10; д) 15.

4. Харчові добавки – це природні або синтезовані хімічні речовини, які додаються до харчових продуктів з метою:

а) підвищення якості харчових продуктів; б) підвищення енергоцінності раціону; в) стимуляції травлення та імунозахисних функцій організму; г) надання продуктам необхідних властивостей і не вживаються самостійно у вигляді харчових продуктів;д) збагачення харчових продуктів вітамінами і мінеральними речовинами.

5. Генетично змінений живий організм - це:

а) будь-який живий організм, що не володіє новою комбінацією генетичного матеріалу; б) будь-яке біологічне утворення, що не здатне до передачі генетичного матеріалу; в) будь-яке біологічне утворення, що здатне до передачі або реплікації генетичного матеріалу; г) будь-який живий організм, що володіє новою комбінацією генетичного матеріалу, створеною сучасною біотехнологією; д) будь-яке біологічне утворення, що не здатне до реплікації генетичного матеріалу.

4. Генна інженерія відрізняється від традиційної селекції тим, що:

а) всі гени, як бажані, так і небажані, переносяться з пилком від чоловічої рослини до жіночої; б) всі гени, як бажані, так і небажані, переносяться з пилком від жіночої рослини до чоловічої; в) грунтується на перенесенні певних генів від одного живого організму – рослини, тварини чи мікроба – до іншого; г) всі РНК одного організму вносяться у клітини іншого організму; д) грунтується на перенесенні всіх генів від одного живого організму до іншого.

7. Перерахуйте основні принципи організації лікувально-профілактичного харчування:

а) прискорення виведення шкідливих речовин із організму; б) затримка надходження шкідливих речовин в організм; в) захист окремих органів та систем від дії шкідливих речовин; г) прискорення або уповільнення метаболізму токсичних речовин; д) підвищення загальної реактивності організму.

8. До виробничих шкідливостей належать......…. фактори:

а) хімічні; б) біологічні; в) комбіновані; г) фізичні; д) всі перераховані.

9. Лікувально-профілактичне харчування призначається:

а) здоровим людям; б) хворим людям; в) дітям і людям похилого віку; г) робітникам, що працюють у шкідливих та особливо шкідливих умовах праці; д) людям, що схильні до алергічних захворювань.

10. Лікувально-профілактичне харчування призначається з метою:

а) профілактики аліментарних захворювань; б) профілактики захворювань серцево-судинної системи; в) профілактики захворювань неспецифічної (багатофакторної) природи; г) профілактики харчових отруєнь; д) профілактики професійних захворювань.

11. Які з перелічених вітамінів належать до антиоксидантних речовин:

а) ретинол; б) холекальциферол; в) токоферол; г) тіамін; д) аскорбінова кислота.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 746 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...