Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Абсолютні значення показників якості вищої освіти



Показник   2000                    
Частка бюджету, що виділяється на освіту,% Бо 4,2 4,3 4,7 5,1 5,6 6,1 6,8 5,9   6,1 6,6
Інвестиції в освіту, млн. грн. Іо                      
Доходи освітян, грн. Кнді                      
Кількість кандидатів та докторів наук, тис. осіб До                      
Технічне оснащення ВНЗ та НДІ (кількість ЕОМ на 100 студентів) Дн                      
Кількість науково-дослідницьких інститутів (НДІ), закладів Т                      
Кількість ВНЗ, закладів Ка, д                      
Кількість аспірантів та докторантів, тис. осіб К к.н., д                      
Доходи населення, грн К НЗ                      
Кількість переможців студентських наукових конкурсів, учасників конференцій молодих учених Кп                      

В процесі формування моделі еталонного розвитку ринку освітніх послуг було визначено пріоритетність обраних показників у забезпеченні якісного розвитку освіти. На основі визначених пріоритетів сформовано матрицю еталонного розвитку, яка відображає принципове співвідношення темпів росту показників розвитку з системи обраних.

…. Виставити таблицю з індикативними (нормативними) рангами.

Так, наприклад, на думку експертів, темпи росту частки витрат бюджету на освіту повинні перевищувати темпи росту кількості аспірантів та докторантів, ………

На основі інформації щодо абсолютних значень системи обраних показників на наступному етапі дослідження проведено впорядкування фактичних темпів росту та підготовлено базу для відображення цілісної картини взаємовідношень характеристик розвитку ринку освітніх послуг.

Зіставлення моделі еталонної якості з фактичними співвідношеннями темпів росту та розрахунок інверсій допомагає встановити ступінь відхилення індикативних рангів від фактичних, тобто бажаних темпів зростання того чи іншого показника від фактичних. Так, наприклад, якщо прийняти за пріоритетний показник частку витрат бюджету на освіту, то результати зіставлення моделі еталонного розвитку з фактичними рангами буде мати вигляд, відображений в табл. 3.

Таблиця 3

(табл..4 из старой статьи)

Політика підвищення якості освітніх послуг має будуватися таким чином, щоб забезпечувати, в першу чергу, випереджаюче зростання найважливіших показників якості освітніх послуг (тих, що мають низькі значення індикативних рангів). Лише за такої умови стає можливим максимальний збіг фактичних та індикативних рангів показників, що забезпечує сталість розвитку ринку освітніх послуг, оскільки індикативні ранги є постійними досить тривалий період часу.

Відхилення індикативних та фактичних рангів вказують на відсутність якісного розвитку ринку освітніх послуг, що є наслідком неефективної політики освіти в Україні. Результатом останнього може бути зниження загального рівня якості освітніх послуг ВНЗ у країні.

На рис. 2 наведено когнітивну карту, яку було розроблено для аналізу факторів, які впливають на якість розвитку ринку освітніх послуг. При цьому використано 6 видів стрілок, опис змісту яких наведено в табл.4.

Рис. Д.1 Когнітивна карта факторів впливу на якість освіти у ВНЗ
Рис. 2. Когнітивна карта факторів впливу на якість розвитку ринку освітніх послуг

Можна сказати, що наявність великої кількості жирних пунктирних ліній, що складаються з крапок, є негативним явищем, оскільки маємо не просто нижче значення фактичних рангів відносно індикативних (нормативних) (нижчі темпи зростання більш пріоритетних показників), а навіть погіршення ситуації (від’ємні темпи приросту), що найгіршим чином впливає на ситуацію на ринку освітніх послуг ВНЗ в цілому.

Таблиця 4





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 203 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...