Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Задачі для самостійного розв’язку



1. У крупної рогатої худоби червона масть неповно домінує над білою. Гетерозиготи коричневі. Коричневого бика схрестили з коровами усіх трьох мастей. Яка ймовірність появи від цього бика коричневого теляти в кожному з трьох схрещень?

2. Безрогі корови були схрещені з такими же биками. В потомстві отримано 62 безрогих та 20 рогатих телят. Які були генотипи батьків? Які генотипи телят?

3. Які фенотипічні та генотипічні класи утворилися при самоопиленні гібриду АаВ в?

4. У томатів пурпурний колір стебла та розсічена форма листка – домінантні ознаки. Батьки мали пурпурне стебло та розсічене листя. В потомстві 722 рослини мали пурпурне стебло та розсічене листя. Визначити генотипи батьків.

5. У людини гемофілія зчеплена зі статтю рецесивним геном 1 г. в сім’ї мати та батько здорові, а дитина хвора гемофілією. Хто із батьків передав дитині алель гену гемофілії?

6. У гарбуза білий колір плодів домінує над жовтим. Яким буде потомство від схрещення гомозиготних білого і жовтого гарбузів? Який результат схрещення однієї із рослин першого покоління з жовтим гарбузом?

7. Чорні морські свинки з кучерявою шерстю при схрещенні одна з одною дали кучерявого білого та гладенького чорного потомків. Яких ще потомків можна чекати у цих батьків?

8. Які ознаки будуть у гібридних томатів, отриманих від опилення червоно-плодних рослин нормального росту пилком жовтоплодних карликових рослин форм? Які рослини можна чекати при розмноженні гібридів? Червоний колір плодів та нормальний ріст рослин – домінантні ознаки, вихідні норми – гомозиготи.

9. У голубоокого темноволосого батька та кароокої світловолосої мати четверо дітей. Кожна дитина відрізняється від іншої по збігу названих ознак. Визначити генотипи батьків.

10. Гени В та в, які беруть участь у визначенні масті кішки, локалізовані в Х – хромосоми. Ген В дає рижу масть, ген в – чорну, гетерозиготи В в мають рябу (черепахову) масть. У рябої кішки від чорного кота чотири кошеняти (два з них Жіночої статі). Визначити масть кошенят.

11. У кролика звичайна шерсть домінує над подовженою ангорською, стоячі вуха – над капловухістю. Схрестивши кролика зі звичайною шерстю і стоячими вухами та ангорською капловухого, у потомстві одержали 25% кроликів зі звичайною шерстю і стоячими вухами, 25% - зі звичайною шерстю, але капловухих. 25% - ангорських зі стоячими вухами і 25% - ангорських капловухих. Які генотипи батьків і гібридів?

12. Нехай дрібні плоди – домінантна ознака, великі плоди – рецесивна. Короткий вегетаційний період – домінантна ознака, тривалий – рецесивна. Схрещують рослину з коротким вегетаційним періодом і дрібними плодами з рослиною, що має тривалий вегетаційний період і проміжний розмір плодів. Які гібридні константи рослини можна одержати у F2?

13. В овець сіре забарвлення вовни домінує над чорним, а довговухість неповністю домінує над безвухістю. Від схрещування сірих коротковусих овець отримали 112 ягнят, серед яких було 7 чорних безвухих. Скільки отримали сірих коротковусих ягнят?

14. У горошку запашного високо рослість (А) домінує над карликовістю (а), а зелене забарвлення насіння (В) над жовтим (b). Схрестили високу рослину із зеленим насінням та карликову, що утворює жовте насіння. Серед гібридів виявилось 52-ві високі рослини із зеленим несінням і 49 карликових із зеленим насінням. Визначте генотипи батьківських рослин.

15. плоди в томатів бувають червоними й жовтими. гладенькими й пухнастими. Ген червоного забарвлення – домінантний, ген пухнастості – рецесивний. Обидві пари знаходяться в різних хромосомах. Із зібраного в господарстві врожаю томатів виявилося 36т гладеньких червоних і 12т червоних пухнастих плодів. скільки тонн жовтих пухнастих плодів томатів зібрали, якщо вихідний матеріал був гетерозиготним за обома ознаками?

16. У тополі чорні дрібні плоди-коробочки – домінантна ознака, тривалий вегетаційний період – рецесивна, короткий вегетаційний період – домінантна, великі коробочки – рецесивна. Схрестили рослину з коротким вегетаційним періодом і дрібними плодами та рослину з тривалим вегетаційним періодом і великими плодами. У F1 успадковуються проміжний вегетаційний період і проміжні розміри плоду. Визначте генотипи батьківських рослин і гібридів в обох поколіннях. Які фенотипи матиме потомство у F2?

17. У собак чорний колір шерсті визначається геном В, коричневий – геном b, суцільне забарвлення – геном S, чорно-рябе – геном s. Коричневий батько і чорно-ряба мати мають 5 цуценят: 1 чорного, 1 коричневого, 1 чорно-рябого, 2 коричнево- чорно-рябих. Визначте генотипи батьків і нащадків.

18. Гени чорної і короткої шерсті мишей домінують над генами білої і довгої шерсті. Схрестили гомозиготних чорних довгошерстих та білих короткошерстих мишей. Які будуть нащадки в обох зворотних схрещуваннях?

19. У малини червоний колір плодів і колюче стебло – домінантні ознаки. а жовтий колір плодів і гладеньке стебло – рецесивні. Унаслідок схрещування рослин. гетерозиготних за обома ознаками, з рослинами, що мають жовті плоди й гладеньке стебло, отримали 200 гібридів. Скільки з них матимуть жовті плоди й колюче стебло?

20. Глаукома дорослих успадковується кількома шляхами. Одна форма визначається домінантним аутосомним геном, інша – рецесивним теж аутосомним, не зчепленим з попереднім геном. Яка вірогідність народження дитини з обома формами глаукоми у випадку. Якщо обоє батьків гетерозиготні за обома парами патологічних генів?





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 6142 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...