Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структура РНК



Нуклеотид


Залишок азотистої основи: Залишок пентози Залишок фосфорної кислоти

аденін (А) (рибоза)

гуанін (Г)

цитозин (Ц)

урацил (У)

Існують три типи РНК. Кожен тип РНК виконує свою функцію і має своє місце розташування:

- транспортна РНК (т-РНК). Це найкоротші молекули РНК, які містяться в цитоплазмі клітини. Вони переносять амінокислоти до місця синтезу білка – рибосом;

- рибосомна РНК (р-РНК). Це найбільші молекули РНК, вони входять до складу рибосоми, виконують структурну функцію, беруть участь у формуванні активного центру рибосом, де в процесі біосинтезу білка утворюються пептидні зв’язки між молекулами амінокислот.

- інформаційна РНК (і-РНК), або матрична РНК (м-РНК). Міститься в ядрі та цитоплазмі. Переносить інформацію про структуру білка від ДНК до місця синтезу білка в рибосомах.

Реплікація ДНК відбувається за принципом компліментарності:

Схема 1.3.

Дочірня ДНК Фрагмент ДНК Дочірня ДНК
А Т – А Т
А Т – А Т
Ц Г – Ц Г
Г Ц – Г Ц
Ц Г – Ц Г
Т А – Т А

Передача генетичної інформації починається з процесу транскрипції.

Транскрипція відбувається в ядрі клітини. Під час цього процесу генетична інформація з першого ланцюга ДНК(або його частини, де відбулася реплікація), за принципом компліментарності переноситься на і-РНК.

Схема 1.4.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1131 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...