Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні теоретичні відомості. Згідно сучасним уявленням, життя можна розглядати як процес існування складних біологічних систем, до складу яких входять великі біологічні молекули



Згідно сучасним уявленням, життя можна розглядати як процес існування складних біологічних систем, до складу яких входять великі біологічні молекули. Ці біологічні системи здатні до самовідтворення та підтримання свого існування шляхом обміну речовин та енергії з навколишнім середовищем.

Всім живим організмам притаманні різні рівні організації живої матерії: молекулярний, клітинний, тканинний, органний, організмовий, популяційно-видовий і біосферно-біогеоценотичний.

На молекулярному рівні можна провести межу між живим і неживим. На цьому рівні досліджується роль білків, ліпідів, нуклеїнових кислот і т.д. у рості та розвитку організмів, в обміні речовин та перетворенні енергії в клітинах, в збереженні та передачі спадкової інформації.

Закономірності спадковості організмів на молекулярному рівні досліджує молекулярна біологія.

На клітинному рівні життя вивчається структурна організація клітини. Наука про клітину називається цитологією. Вона включає в себе цитоморфологію, патофізіологію, цитогенетику і цитохімію, дає можливість встановити фізіолого-біохімічні та структурно-функціональні зв’язки між клітинами в різних тканинах і органах.

Носієм генетичної інформації є ДНК(дезоксирибонуклеїнова кислота).

Окрему ділянку молекули ДНК, яка несе інформацію про один поліпептидний ланцюг білка, називають геном.

Молекула ДНК несе велику кількість генів. В ДНК генетична інформація зберігається, змінюється, передається у процесі синтезу білка.

Кожна молекула ДНК складається з двох полінуклеотидних ланцюгів, яким притаманна первинна, вторинна, третинна структури. Первинна структура - це лінійна послідовність нуклеотидів в одному ланцюзі.

Схема 1.1.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 985 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...