Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Колективна поведінка



Різноманітність моделей колективної поведінки

Деякі форми групової поведінки не можна назвати організованими з точки зору існуючих норм. Це передусім торкається колективної поведінки - образу думок, почуттів і дій, що складається у великого числа людей, яке залишається відносно спонтанним і неорганізованим. Людська історія рясніє епізодами, які сучасники визначали як "епідемії психозу", "колективні напади", "групові спалахи", "масові помилки", "божевілля" і "групові патології". Дійсно, судячи по історичних джерелах, що дійшли до нас, з прадавніх часів люди брали участь в найрізноманітніших формах колективної поведінки, включаючи громадські безлади, бунти, психози, загальні захоплення, паніку, масові бійні, лінчування, обурення натовпу, релігійні оргії і заколоти. Подібні форми поведінки з більшою вірогідністю проявляються в періоди різких соціальних змін. Мало того, частенько вони дають поштовх соціальним змінам.

Колективна поведінка може виражатися у величезній різноманітності форм. Для глибшого розуміння тієї дії, яке може робити колективну поведінку на життя людини, детальніше розглянемо деякі прояви колективної поведінки.

Чутки - це що важко піддається перевірці інформація, що відносно швидко передається людьми один одному. Зазвичай ми вважаємо, що чутки містять помилкову інформацію, і у багатьох випадках це вірно. Проте чутки можуть і відповідати істині або, принаймні, містити в собі зерно істини. Як правило, чутки виникають, коли люди не довіряють офіційним засобам інформації або зовсім її позбавлені. Чутки виступають замінниками офіційних новин, це колективна спроба людей отримати інформацію про ті події, які для них важливі, але про яких ним нічого не відомо. Чутки одночасно є і самостійною формою колективної поведінки, і важливим елементом в більшості інших форм колективної поведінки.

Періоди хвилювань, напруженості і нестабільних економічних умов створюють багатий грунт для поширення чуток. У таких випадках чутки допомагають людям розібратися в соціальному житті і скласти для себе уявлення про реальність. Одна з найбільш поширених чуток - слух про уявне отруєння. Дійсно, за останні роки ряд необгрунтованих чуток завдали збитку збуту продукції деяких найбільших національних корпорацій.

Наприклад, компанії "Макдональдс" довелося боротися з чутками про те, що компанія кладе у свої гамбургери дощових черв'яків (можливо, подібна чутка виникла тому, що сира начинка гамбургера нагадує за зовнішнім виглядом рожевих черв'яків). Деякі люди угледіли зв'язки з комуністами в символі компанії "Арм энд Хэммер", що виробляє харчову соду, - малюнок зображував руку, стислу в кулэк. А компанії "Проктор энд Гэмбл" довелося зняти з продукції свою торговельну марку, що проіснувала 135 років і що зображувала півмісяць і зірки, оскільки вона не змогла спростувати стійкі чутки про те, що цей символ пов'язаний з культом поклоніння дияволові. Незважаючи на неодноразові заяви представників компанії про те, що в їх торговельній марці немає нічого зловісного і на ній просто зображено обличчя чоловіка, шевелюру і борода якого утворюють форму півмісяця, і зірки, що втілюють 13 перших американських штатів, чутки не припинялися. Врешті-решт в 1985 р. компанія "Проктор энд Гэмбл" офіційно заявила, що більше не використовуватиме цей символ на упаковці своєї продукції.

Мода і захоплення. Ми звикли вважати, що народні традиції і моральні засади дуже довговічні, стабільні і насилу піддаються змінам. Проте людині властиве прагнення до різноманітності і новизни. На перший погляд може здатися неймовірним, що подібне бажання можливо задовольнити за допомогою норм, оскільки норми припускають відповідність ним (див. гл. 2). Проте люди примудряються залишатися конформістами навіть у своєму прагненні до змін. Така дивна аномалія спостерігається відносно норм, які вимагають відповідності ним, поки вони знаходяться у дії, але це триває не дуже довго. Подібні норми називаються модою і захопленнями.

Мода - це устої або переваги, які зберігаються протягом короткого часу і набувають широкого поширення в суспільстві. Мода знаходить вираження в таких явищах, як стилі одягу, дизайн автомобілів, архітектура житла. Наприклад, строгий костюм, який був в моді п'ять років тому, зараз виглядає недоречним. Автомобіль, який всього три роки тому вважався елегантним і стильним, зараз здається старомодним і навіть дещо дивним. А пишні особняки, що схожі на щедро прикрашені торти і не так давно здавалися престижними, більше не задовольняють смакам багатьох потенційних покупців.

Захоплення - це устої або переваги, які зберігаються протягом короткого часу і набувають поширення тільки у певної частини суспільства. Дійсно, більшість людей негативно відносяться до подібних захоплень. Захоплення часто спостерігаються в області розваг, нових ігор, популярних мелодій, танцювальних па, методів лікування, кумирів кіноекрану і сленгу. Найбільш сприйнятливі до нових захоплень підлітки. Річ у тому, що уявлення підлітка про власну особу є ще розмитим, таким, що не оформилося і нестійким, тому підліток часто виявляється не в ладу з самим собою і з іншими людьми. Невпевненість і відсутність чітких соціальних орієнтирів приводить багатьох підлітків до надмірного поклоніння своїм живим і речовим кумирам. Захоплення стають двигуном, за допомогою якого молоді люди ідентифікують себе з тим або іншим співтовариством, а атрибути одягу і манери поведінки служать їм ознаками приналежності до спорідненої або чужої групи. Гущавині усього захоплення чинять лише випадкову дію на життя людей. Проте іноді вони починають грати занадто велику роль в життя індивідів, перетворюючись на всепоглинаючу пристрасть.

Наприклад, фінансові спекуляції іноді придбавають розмах божевілля. У XVII ст. вартість цибулин голландського тюльпана перевищила їх реальну вагу в перерахунку на золото; цибулини не висаджували, а продавали і перепродавали за скаженими цінами, причому покупці частенько навіть не устигали побачити своєї купівлі.

Масова істерія пов'язана з швидким поширенням моделей поведінки, що характеризуються почуттям занепокоєння, що передається. Наприклад, середньовічне полювання на відьом грунтувалося на переконаності в тому, що багато соціальних бід виникли з вини відьом. Аналогічно деякі "епідемії" "синдрому конвеєрної лінії" - масового захворювання психогенного походження - розвинулися в результаті симптомів істерії, що поширюються.

Наприклад, останніми роками випадки масового психогенного захворювання були зареєстровані на американських підприємствах по упаковці мороженої риби, пробиттю комп'ютерних перфокарт, зборці електричних вимикачів, виготовленню взуття, пошиттю одягу і виробництву дачних меблів. В більшості випадків робочі цих підприємств скаржилися на головні болі, нудоту, запаморочення, слабкість і ускладнене дихання. Проте медичні працівники, включаючи терапевтів, промислових гігієністів і токсикологів, не виявили ніяких бактерій, вірусів, токсичних матеріалів або яких-небудь інших патологічних агентів, які могли б викликати такі симптоми. Подібні симптоми найчастіше спостерігаються у низькооплачуваних жінок, що працюють на складальному конвеєрі і без кінця тих, що виконують одну і ту ж монотонну операцію.

Масове психогенне захворювання зазвичай є колективною реакцією людей на сильний стрес, викликаний незадоволенням роботою, монотонністю, перевтомою, шумом і скупченістю. Зазвичай поштовх прояву цього захворювання дає яка-небудь подія, наприклад прискорення робочих операцій або необхідність в наднормовій роботі.

Не слід вважати, що хвороба, пов'язана з тими, що передаються від одного робітника до іншого істеричними симптомами, є тільки надуманою. Індивіди страждають від реальних фізичних симптомів. Приміром, що-небудь, можливо, надзвичайно сильний стрес, викликає у людей прискорене дихання (гіпервентиляцію). Чим гущавині людина дихає, тим більше він видихає двоокиси вуглецю і тим більше підвищується рівень рН (кислотно-лужний баланс) в крові. Людське тіло погано функціонує при високих рівнях рН, що може викликати такі симптоми, як головний біль, нудота, оніміння рук і ніг, слабкість.

Паніка - це ірраціональні і неконтрольовані колективні вчинки людей, що викликаються наявністю якоїсь безпосередньої страшної загрози. Наприклад, людям властиво бігти від якоїсь катастрофи - пожежі або повені. Паніка має колективний характер, тому що соціальна взаємодія підвищує почуття страху.

Наприклад, в 1938 р. радіопостановка роману Герберта Уэллса "Війна світів" викликала напади паніки у жителів Сполучених Штатів. Радіопрограма, що транслюється радіостанціями "Си-б-Эс", розповідала про нашестя марсіан. Інсценування було побудоване у формі спеціальних випусків новин і повідомлень з місця події, які перемежалися інтерв'ю з "очевидцями", "вченими", "офіційними особами" і "коментаторами". Програма почалася з танцювальної музики, яка спеціально транслювалася з готелю, де грав оркестр. Несподівано музика обірвалася, і почався спеціальний випуск новин:

"Пані та панове! Я повинен зробити серйозне повідомлення. Якою б неймовірною не могла здатися ця новина, проте наукові спостереження і свідчення очевидців з невблаганністю доводять, що дивні істоти, що приземлилися сьогодні увечері в сільській місцевості Джерси, є авангардом загарбницької армії з планети Марс. Битва, яка сьогодні увечері розігралася в Гроуверс-Милл, завершилася однією з найстрашніших поразок, яке коли-небудь терпіла сучасна армія; сім тисяч людей, озброєних рушницями і автоматами, не встояли перед єдиною бойовою машиною марсіанських загарбників. Відомо, що в живих залишилася одна тисяча двісті чоловік. Інші лежать на полі бою від Гроуверс-Милл до Плейнсборо, скрушні і роздавлені "залізною п'ятою" монстра або спалені його тепловими променями".

Драматичні новини швидко змінювали одна іншу. Передача тривала, і люди бігли до телефону або до сусідів, щоб повідомити їх про страшні події. Деякі в паніці вискакували на вулицю. Інші кинулися до автомобілів, щоб поїхати якнайдалі від місця нашестя. Дехто кинувся на підлогу і пристрасно молився або сидів в повному заціпенінні, не в силах зрушитися з місця в очікуванні неминучого кінця. Офіційні оцінки дозволяють припустити, що радіопостановка привела в стан паніки щонайменше 1 млн. американців. На наступний ранок, коли теле- і радіопрограми новин оголосили, що це було просто інсценування роману, збудження уляглося.

Натовп - це тимчасові, відносно неорганізовані збори людей, що знаходяться в близькому фізичному зіткненні один з одним, одна з найбільш відомих і іноді найбільш видовищних форм колективної поведінки. Оскільки поняття натовпу охоплює широкий діапазон форм поведінки, соціолог Герберт Блумер розрізняє чотири основні типи поведінки натовпу.

Випадковий натовп - це збори людей, що не мають між собою нічого спільного, за винятком того, що вони спостерігають одне і те ж явище, приміром, роздивляються вітрину універсального магазину.

Конвенціональний натовп є групою людей, що зібралися разом з якою-небудь конкретною метою і зазвичай дотримують встановлені правила, наприклад це уболівальники на футбольному матчі або глядачі в концертному залі.

Експресивний натовп - це сукупність людей, які зібралися разом для отримання особистого морального задоволення, як, наприклад, на релігійних зборах або рок-фестивалі.

Активний натовп - це збуджені, сприйнятливі збори людей, зайнятих бунтом, грабежом або що проявляють інші форми агресивної поведінки, де визнані норми не мають ніякої цінності. Незважаючи на те що форми натовпу мають безліч відмінностей, їм властивий ряд загальних характеристик, основні з яких представлені нижче.

Навіюваність. Члени натовпу схильні до більшої навіюваності, ніж та, що властива їм в звичайних соціальних умовах. Їх поведінка втрачає цілеспрямовану орієнтацію на традиційні норми. Тому люди в натовпі стають сприйнятливіші до зразків, гасел і пропозицій, витікаючих від інших людей, і легше піддаються навіюванню.

Деиндивидуализация (знеособлення, втрата індивідуальності) - психологічний стан, для якого характерно знижена самосвідомість. Анонімність людини в натовпі, тобто відчуття, що він знаходиться серед незнайомців і сам "загублений", сприяє розвитку стану знеособлення. У такій ситуації індивіди перестають відчувати дію стримуючих чинників, які в середовищі співробітників або знайомих не дають їм здійснювати соціально несхвалювані вчинки. Почуття самосвідомості знижується, люди менше думають про те, яку соціальну оцінку може отримати їх поведінка, - і усе це також сприяє знеособленню. Почуття власної індивідуальності і неповторності зникає у міру того, як індивіди усю свою увагу віддають групі і все більше залучаються до групової діяльності.

Невразливість. У обстановці натовпу індивіди часто набувають відчуття незвичайної сили і витривалості. Більше того, їм починає здаватися, що механізми соціального контролю мають меншу вірогідність застосування до них як до індивідів. В таких обставинах може мати місце сплеск поведінки, зазвичай несхвалюваного нормами суспільства, наприклад агресивні або ризиковані вчинки, похваляння, крадійство, вандалізм і вигук непристойностей.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1020 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...