Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конфликтологический підхід до проблеми сім'ї



Функціоналісти роблять упор на завдання, що виконуються сім'єю, які служать інтересам суспільства в цілому. Багато прибічників теорії конфлікту розглядають сім'ю як соціальну структуру, в якій одні люди виграють за рахунок інших. Ф. Енгельс бачив в сім'ї класове суспільство в мініатюрі, де один клас (чоловіки) пригноблював інший клас (жінок). Він стверджував, що брак історично був першою формою класового антагонізму, де добробут однієї групи грунтувався на приниженому і пригноблюваному положенні іншої групи. Мотивацією домінування чоловіків служила економічна експлуатація праці жінок.

Соціолог Рэндалл Коллинз рахує, що історично чоловіки є "сексуальними агресорами". Він пояснює домінуюче положення чоловіків їх більшою фізичною силою, зростанням і агресивністю. Жінки опинилися в положенні жертв із-за свого меншого зростання і здатності виношувати і народжувати дітей, що робить їх більше уразливими. У багатьох суспільствах жінки розглядалися як сексуальна власність чоловіків: їх захоплювали як військові трофеї, батьки використовували їх як засіб у своїх економічних угодах, їх вважали власністю чоловіків. Коллинз стверджує, що чоловіки брали жінок у власність передусім для ліжка, а не для роботи на кухні або в полі, хоча жінок можна було змусити служити чоловікам і в денний час.

На думку Коллинза, чоловіка побудували суспільство так, щоб затвердити жінок як свою сексуальну власність. Чоловіки заявляють свої виняткові сексуальні права на жінок точно так, як і визначають доступ до економічної власності. Брак стає соціально обумовленим контрактом на сексуальну власність. Згідно традиції, брак не рахувався ув'язненим, поки не підтверджувався сексуальними стосунками, сексуальне насильство в браку не рахувалося згвалтуванням, а головною основою для розлучення вважалася невірність дружини. Невинність дівчини була власністю її батька, а сексуальність - власністю чоловіка. Отже, згвалтування вважалося швидше злочином одного чоловіка проти іншого, чим злочином чоловіка проти жінки.

Сучасна ситуація в корені інша. Жінки стали потенційно вільними у виборі сексуальних стосунків. Проте в умовах вільного "ринку браку" їм доводиться віддавати свою сексуальність в обмін на економічний стан і соціальний статус чоловіків. Коллинз висуває гіпотезу, що у економічному світі, де домінуюче положення належало чоловікам, найбільш ефективною стратегією було уміння жінки подати себе як сексуально привабливу і одночасно як можна більше недоступну для чоловіків. У подібних умовах жіночність і невинність прийняли форми, що ідеалізувалися, так що в процес залицяння входив деякий елемент сексуальної стриманості. Проте у міру того, як економічні можливості жінок зростали і вони стали поступово звільнятися від фінансової залежності від чоловіків, у них з'явилася можливість стати і сексуально незалежними. Тепер сексуальні "контракти" стали орієнтуватися на шлюбні стосунки у меншій мірі, чим на товариські стосунки і сексуальне задоволення.

Як і інші соціальні інститути, сім'я розглядається соціологами з різних точок зору, крізь призму різних підходів. Зокрема, психоаналітик Зигмунд Фрейд і соціолог Георг Зиммель застосували до проблем сім'ї конфликтологический підхід. Вони стверджували, що близькі взаємини неминуче включають не лише любов, але і протиборство. Останніми роками сучасні соціологи узяли на озброєння ці ідеї і висунули гіпотезу, що конфлікт складає частину усіх систем і взаємодій, включаючи сімейні і шлюбні взаємини. Сім'я будується на основі діалектики двох протиборчих потреб: суперництва за незалежність, владу і привілеї і одночасно співучасті в долі один одного. З такої точки зору сім'я є соціальною структурою, що формує міжособові взаємини в безперервних конфліктах, зберігаючись всупереч ім.

У західних країнах сім'я стала темою таких запеклих суперечок, що соціологи Бриджіт Бергер і Пітер Л. Бергер назвали свою книгу "Війна навколо сім'ї" (The War over the Family). Для критиків з політичних лівих кругів і деяких прибічників фемінізму нуклеарна сім'я є джерелом багатьох сучасних проблем. З точки зору політичних консерваторів сім'я залишається останнім оплотом моральності у все більше морально вироджуваному сучасному світі.

Економічні реформи в Росії негативним чином позначилися на сфері сімейно-шлюбних стосунків. Знижується кількість зареєстрованих браків, число дітей в сім'ї. Російські сім'ї піддаються важкому випробуванню на міцність.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 166 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...