Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рівні соціологічного аналізу і соціологічні парадигми



Рівні аналізу

Макросоціологія. Соціологи досліджують суспільство на двох рівнях: макро- і мікрорівні. Макросоціологію цікавлять великомасштабні соціальні системи і процеси, що відбуваються протягом тривалого часу. Основну увагу вона приділяє моделям поведінки, що допомагають зрозуміти суть будь-якого суспільства. Ці моделі, або структури, є такі соціальні інститути, як сім'я, освіта, релігія, а також економічний і політичний лад. Люди, залучені в цю систему соціальних структур, випробовують на собі їх глибокий вплив. Макросоціологи вивчають взаємозв'язку між різними частинами суспільства і динаміку їх змін.

Прикладами макросоціологічного підходу можуть служити теорія конфлікту і функціоналізм.

Мікросоціологія вивчає поведінку людей в їх безпосередній міжособовій взаємодії. Дослідники, що працюють в цьому ключі, вважають, що соціальні явища можна зрозуміти лише на основі аналізу тих сенсів, які люди надають цим явищам при взаємодії один з одним. Головний предмет їх досліджень - поведінка індивідів, їх вчинки, мотиви, значення, що визначають взаємодію між людьми, яка чинить вплив на стабільність суспільства або зміни, що відбуваються в нім.

Мікросоціологічний підхід використовується символічним интеракционизмом, що приділяє особливу увагу взаємодії індивідів. Формою символічного интеракционизма, яка іноді притягується для аналізу індивідуальної поведінки, являється теорія обміну. Цей підхід, розроблений соціологом Дж. Хомансом, заснований на розгляді людської поведінки з точки зору винагороди і витрат. Прибічники теорії обміну вважають, що основним мотивом в поведінці людей є прагнення отримати задоволення і уникнути болю.

Розбіжності між прибічниками макро- і мікросоціології пов'язані, по-перше, з розумінням предмета дослідження і рівня узагальнення, по-друге, з характером використаних понять і принципів формування соціологічного знання (мал. 1.3).

Межа між мікро- і макросоціологією досить умовна, проте методологічно виправдана, оскільки сприяє більшій чіткості і систематизації об'єктів соціології. Об'єкти макросоціології - спільності, соціальні зв'язки і закономірності, мабуть, істотніші і значущі для соціології в цілому, що, зрозуміло, не виключає наукового інтересу до менших соціальних груп. На думку польського соціолога Я. Щепаньского, соціологія виявляє і вивчає сили, діючі в усіх сферах громадського життя і об'єктивно впливаючі як на малі, так і на великі спільності.(Асп Э.К. Введення в соціологію. СПб., 1998. С. 58-61.)

Метасоциология проводить аналіз існуючих эпистемологических і методологічних структур соціології взагалі, так само як і її різних компонентів - концепцій, теорій, моделей, методів і так далі

Відмінність метасоциологии від соціології полягає в тому, що об'єктом дослідження соціології є соціальна реальність, а об'єктом метасоциологии - сама соціологія. Тому правомірно використовувати разом з поняттям "метасоциологии" поняття "Соціологія соціології" і "соціологія рефлексії". Перше поняття було введене в науковий обіг Р. Фрідріхсом,(Fnedrichs R. Sociology of Sociology. N.Y., 1970.) друге - А. Гоулднером.(Gouldner A. The Coming Crisis of Western Sociology. N.Y., 1970.)

Метасоциология аналізує соціологію ззовні і зсередини. У першому випадку соціологія розглядається як специфічне соціальне явище, яке, подібно до інших явищ, доступно соціологічному аналізу. Це може бути вивчення громадської ролі цієї соціологічної теорії, її функцій (службових або критичних) по відношенню до певної політичної системи, її впливи в суспільстві за межами вузькопрофесійного середовища та ін. В другому випадку соціологія досліджується як особлива наукова дисципліна, сукупність конкретних проблем, понять, теорій і методів, абстрактно від їх соціального контексту.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1413 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...