Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення предмета соціології



Одні соціологи розглядають суспільство як структуровану систему, інші - як сукупність взаємодіючих індивідів, одні вивчають матеріальні факти, інші - символи. Тканина громадських стосунків настільки складна, що практично неможливе в одному визначенні виразити такий широкомасштабний предмет соціології. Тому приведемо деякі найбільш авторитетні судження:(Волков Ю.Г., Мостова И.В. Соціологія. М., 1999. С. 67-69.)

"..Можна назвати інститутом усі вірування, усю поведінку, встановлену групою. Соціологію тоді можна визначити як науку про інститути, їх генезис і функціонування"(Э. Дюркгейм).

Соціологія, "будучи в найширшому значенні слова великою наукою про суспільство.. може бути визначена як наука соціальних елементів і перших принципів"(Ф.Г. Гиддингс).

Предмет соціології "містить в собі безліч рухів.. відношення індивідуума до суспільства, причини і форми утворення груп, протилежності класів і переходи від одного до іншого, розвиток стосунків між пануючими і підпорядкованими і нескінченне число інших питань"(Г. Зиммель).

"Соціологія є наука, що досліджує форми правління, посилення і послаблення солідарності між свідомими органічними особинами"(П. Л. Лавров).

"Сама соціологія справедливо і дуже точно визначається як наука про культуру, або, вірніше, про чинники культури в широкому значенні слова"(Е.В. Де-Роберти).

"Соціологія має бути вченням про суспільство, подібно до того як існує загальне вчення про життя"(Н.И. Кареев).

Соціологія - "наука про порядок і прогрес людських суспільств"(М. М. Ковалевський).

"Соціологія вивчає явища взаємодії людей один з одним, з одного боку, і явища, що виникають з цього процесу взаємодії, - з іншою"(П. А. Сорокин).

На додаток до цього приведемо ще деякі визначення предмета соціології як науки, яка вивчає суспільство і соціальну поведінку.

Згідно з визначенням Р. Парку і Э. Берджесса, соціологію можна вважати наукою, яка вивчає колективну поведінку. А. Инкелес у свою чергу відмічає, що соціологія вивчає системи соціальних дій і їх взаємовідношення і її об'єктами є суспільства, інститути і соціальні стосунки.

Соціологія намагається осягнути поведінку людини, що детермінується передусім культурою, побутом, соціальною організацією і іншими подібними чинниками. При цьому, природно, у поле зору дослідника потрапляють різні причинні зв'язки, стосунки і залежності, тобто соціальна поведінка вивчається в динаміці.

Я. Робертсон називає соціологію наукою, що вивчає людське суспільство і соціальну поведінку. По Д. Дугласу, соціологія є наукою, яка вивчає людину і спільності і прагне визначити їх характерні риси, особливо на прикладі сучасних цивілізацій.

Хоча соціологія звертає увагу і на індивіда, проте центральними об'єктами її дослідження є соціальні групи і угрупування, а також соціальні процеси. Соціологія описує і розглядає серед іншого моделі соціальних цінностей, соціальних змін, девіантної поведінки, релігійної поведінки і сімейного життя. Соціологія досліджує відмінності, які існують між соціальними класами, політичними і професійними групами і іншими соціальними об'єднаннями. При цьому вона не цікавиться власне міжособовими відмінностями, хоча іноді повинна розглядати і їх.

Дж. Ноббс, Би. Хайн і М. Флемминг висунули визначення, що характеризує соціологію як наукове і систематичне дослідження поведінки людей, що живуть в групах (маються на увазі організовані спільності). Найменшою групою є, як правило, сім'я, а найбільшою - нація або держава. Існують такі групи, як шкільний колектив, робочий колектив, сусідство, село або місто.

"Соціологія, - пише В. А. Отрут, - це наука про становлення, розвиток і функціонування соціальних спільностей і форм їх самоорганізації: соціальних систем, соціальних структур і інститутів. Це наука про соціальні зміни, що викликаються активністю соціального суб'єкта, - спільностей; наука про соціальні стосунки як механізми взаємозв'язку і взаємодії між різноманітними соціальними спільностями, між особою і спільностями; наука про закономірності соціальних дій і масової поведінки".

Г. В. Осипов визначає соціологію як науку, яка досліджує соціальну структуру суспільства, розвиток систем і організацій, а також взаємодії усередині суспільства. Під соціальною структурою Осипов має на увазі между- і внутрішньокласові стосунки і систему соціальних інститутів або установ, регулюючу ці стосунки.

Згідно Н. Смелзеру, "соціологія, просто кажучи, це один із способів вивчення людей.. Якщо коротко, соціологію можна визначити як наукове вивчення суспільства і соціальних стосунків". Э. Гидденс розуміє соціологію як "науку про соціальне життя людини, груп і суспільств".

У усіх приведених визначеннях підкреслюється соціальна структура, з одного боку, і соціальна поведінка (дія) - з іншою, як предмети соціологічного дослідження. Демографічна, економічна і класова структура суспільства, територіальні чинники, пануючі етичні, моральні і духовні цінності (що у загальних рисах складає соціальну структуру суспільства) визначають соціальну поведінку. Соціологія прагне розуміти і пояснювати поведінку людини саме за допомогою цих структурних і ситуативних чинників.

Одні структурні чинники, як, наприклад, демографічна і економічна структура суспільства, дуже конкретні. Інші - є абстрактними і неначе не такими очевидними. До них відносяться, зокрема, соціальні стосунки, які, як і соціальна структура, регулюють взаємодію індивідів.

Визначення предмета соціології як науки, яка вивчає соціальну поведінку, або дія, і соціальні структури, графічно представлені на мал. 1.1.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 230 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...