Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПЕРЕДМОВА. Трохи знайдеться академічних дисциплін, які торкалися б нас так само близько, як соціологія



Трохи знайдеться академічних дисциплін, які торкалися б нас так само близько, як соціологія. Будучи наукою, що вивчає соціальні організації і взаємодії, соціологія допомагає зрозуміти події, що відбуваються навколо нас, і ті соціальні сили, які чинять на нас дію, акцентує увагу на тих аспектах нашого соціального оточення, які ми часто ігноруємо, випускаємо з уваги або приймаємо як належне. Соціологія озброює нас особливою формою усвідомлення дійсності.

У пропонованому підручнику послідовно викладаються принципи, закони і закономірності виникнення і функціонування людських суспільств, організовані в систему наукою, яку її засновник О. Конт назвав соціологією.

Учбовий курс соціології ставить метою дати студентам досить повний компедиум знань про специфіку соціології і її закони, вичленувавши його з усієї величезної маси відомостей, що надаються науковою і учбовою літературою.

Розташування матеріалу і дані соціологічних досліджень, приклади з різних сфер соціального життя дозволять читачеві, що не має спеціальної підготовки, з найменшою витратою часу познайомитися з широким кругом соціологічних проблем.

У цьому підручнику головне місце займають принципи, а не деталі, основні положення, а не поточні питання, і опис спеціально вибраних прикладів, а не просто перерахування фактів.

Структура підручника зберігає цілісність учбового курсу соціології, що дозволяє, за задумом авторів, оптимально використовувати її, зокрема, при підготовці до іспиту - для систематизації і швидкого засвоєння матеріалу.

Багато ключових тем - теорія і практика соціологічних досліджень, культура, соціалізація, групи і організації, девіація і соціальний контроль, соціальна стратифікація, раса, підлога, сім'я, релігія, суспільство і соціальні зміни - розглянуті тут більш повно, чим в більшості підручників по соціології.

У кінці підручника приводиться перелік ключових термінів і визначень. Найбільш важливі соціологічні терміни виділені шрифтом, їх визначення приводяться в підручнику у міру появи вказаних термінів в тексті.

Соціологічна культура стає невід'ємним елементом російської дійсності. У своєму становленні і розвитку російська соціологія, спираючись, звичайно, на власні традиції і досягнення, використовує досвід західної соціології. Справжня книга спирається на матеріали кращих зарубіжних і вітчизняних підручників соціології - Э. Аспа, Э. Гидденса, А. Джонсона, Дж. У. Вандер Зандена, Р. Лэмма і Р. Шефера, А. Мендра, Н. Смелзера, Дж. Ритцера, Дж. М. Хинслина, а також багатьох наукових статей.

Інтерес до соціології естествен для людей взагалі, оскільки людина, будучи істотою соціальною, сам є об'єктом її вивчення. Ми переконані, що кожна освічена людина повинна мати уявлення про соціологію, і саме тому ми написали цю книгу.

Автори





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 208 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...