Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вивчення геохімічної поведінки окремих елементів, а також зміни речовини, енергії та інформації в біосфері



Енергія, з точки зору фізики – здатність об’єкта або системи виробляти роботу. Енергія не може з’являтися і щезати, вона може лише тільки накопичуватися в різних системах або об’єктах, а може переходити: якщо в одній системі енергії стало більше, це означає, що в іншій на стільки ж її стало менше. Енергія може переходити з одного стану в інший, по-різному проявлятися в різних системах.

Все, що стосується передачі або перетворення енергії, підкоряється відповідним фізичним законам. Це відноситься і до енергетичних процесів і в тому числі з населяючими їх живими організмами.

Традиційний підхід до вивчення природних процесів припускав, що для розуміння любого процесу достатньо встановити як змінюються в ньому речовина і енергія. В другій половині XX сторіччя до цих двох аспектів додався третій – інформаційний.

Інформація – (від лат. «інформатіо» - повідомляю або розповідаю) це любі відомості, які можуть передаватися від людини до людини, від людини до тварини, від тварини до тварини, від людини до машини, від машини до людини і таке інше. Інформація трактується як одне з фундаментальних наукових понять того ж рангу, що і речовина. Енергія, простір, час. Окрім соціальної та біологічної інформації можна говорити і про інформацію про неживу природу. Аналіз біогеохімічних процесів з інформаційних позицій набуває все більше значення.

Інформація, як і енергія, може знаходитися в різних станах, переходити або переводитися з одного стану в інший. Причому і на сприяття інформації (як говорять - считування), і на її зміни уходить багато енергії.

Інформація – найбільш пагано вивчене явище в нашому світі. Закон збереження і перетворення енергії, відомий значно краще, чим закони існування інформації. Вивчення інформації людством, за суттю, тільки починається.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 346 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...