Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Народне і професійне музичне мистецтво у 18 столітті



Про професійне музичне мистецтво східно-слов'янських племен існують відомості з часів Русі. З прийняттям християнства у кінці X століття на теренах України з'являється церковний спів, що формувався під впливом візантійської та української народної музики. У XII-XVII ст. в православних церквах поширився одноголосний «знаменний спів», що мав значний вплив і на творчість композиторів пізнішої епохи. Саме в цей період в основному сформувався склад сучасного симфонічного оркестру, жанри симфонії, сонати, тріо, квартету і квінтету. У сонатної зароджується, а пізніше, в творчості Бетховена формується новий метод музичного мислення - симфонізм. Суттєвого реформування в творчості В.А. Моцарта і К.Ф. Глюка зазнає оперний жанр..., долаючи закостенілу умовність аристократичної опери. У творчості К.Ф. Глюка і Л. Ван Бетховена відділяється в якості самостійного жанру балет. Естетика класицизму грунтувалася на переконанні в розумності і гармонійності світоустрою, що проявилося в увазі до збалансованості частин твору, ретельної обробці деталей, розробці основних канонів музичної форми. Саме в цей період остаточно сформувалася сонатная форма, заснована на розробці і протиставленні двох контрастних тим, визначився класичних склад частин сонати і симфонії. У період класицизму з'являється струнний квартет, що складається з двох скрипок, альта і віолончелі, значно розширюється склад оркестру, з усіма своїми труднощами, естетичними протиріччями і навіть потрясіннями, зі своїми контрастами і своїм вищим єдністю XVIII століття був великим століттям музичного мистецтва, часом його прекрасного сходження. При всьому стильовому і жанровому розмаїтті в музичній культурі 18 століття можна виділити основні тенденції розвитку: Світська музика поступово витісняє духовну, стирається перш чітка межа між цими полюсами музичної культури. Дедалі більшого поширення набуває інструментальна музика.

Формується симфонічний оркестр і фундаментальні прийоми оркестрового письма.

Культурна спадщина 18 століття досі вражає надзвичайною різноманітністю, багатством жанрів і стилів, глибиною осягнення людських пристрастей, найбільшим оптимізмом, вірою в людину і її розум.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 557 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...