Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація роботи спостережної ради



Формою роботи спостережної ради є засідання. Засідання ради повинні проводитися регулярно, якнайменше один раз на квартал. Періодичність засідань спостережної ради може бути встановлена статутом або іншим нормативним актом.

На першому засіданні спостережної ради з числа її членів обираються голова, заступник голови і секретар.

Голова спостережної ради товариства виконує такі обов’язки:

• керує роботою спостережної ради товариства;

• скликає засідання спостережної ради товариства;

• головує на засіданнях спостережної ради товариства;

• здійснює інші функції, необхідні для організації діяльності спостережної ради товариства в межах її повноважень.

Заступник голови спостережної ради допомагає голові при виконанні їм своїх обов’язків, а за його відсутності виконує функції голови.

Секретар спостережної ради товариства веде діловодство, книгу протоколів засідань, інші документи спостережної ради товариства.

Позачергове засідання спостережної ради товариства має бути скликане протягом установленого статутом або іншим нормативним актом товариства строку від дня надходження вимоги на адресу спостережної ради.

Член спостережної ради товариства може брати участь у засіданні особисто або через свого представника з належним чином оформленим дорученням. Член спостережної ради товариства може також передати свої повноваження в засіданні іншому члену спостережної ради товариства, що оформляється дорученням. Статутом товариства може заборонятися або обмежуватися певними випадками передача повноважень членів спостережної ради своїм представникам (крім членів ради – юридичних осіб).

Статутом або іншим нормативним актом товариства має бути визначений кворум спостережної ради і порядок прийняття нею рішення. Доцільно встановити, що спостережна рада повноважна приймати рішення, якщо на засіданні присутні не менше, ніж 2/3 її членів. Кожен член спостережної ради має під час голосування один голос. Рішення можуть прийматися простою більшістю присутніх членів спостережної ради товариства. У разі рівного розподілу голосів, голосу голови спостережної ради товариства надається перевага. Члени спостережної ради товариства, що не згодні з рішенням спостережної ради товариства, можуть висловити окрему думку, що заноситься до протоколу. Голосування звичайно є відкритим.

Спостережна рада товариств, що виникли в процесі приватизації, складається з представників органів державної виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій, представника Антимонопольного комітету для підприємств – монополістів.

Спостережна рада товариств, що виникли в процесі корпоратизації, формується з представників засновника та інших акціонерів, уповноважених представників банківської установи, яка обслуговує товариство, трудового колективу та органу приватизації. До її складу можуть входити також представники інших органів та організацій. До складу спостережної ради підприємств-монополістів може включатися представник Антимонопольного комітету.

Такий особливий склад спостережної ради зберігається до моменту проведення перших загальних зборів товариства, акції якого були приватизовані (тобто відчужені недержавним юридичним та фізичним особам). На цих зборах акціонерами обирається нова спостережна рада у порядку, встановленому Законом “Про господарські товариства”.

Голова спостережної ради акціонерного товариства для тих відкритих акціонерних товариств, в яких за державою знаходиться 50 і більше відсотків акцій, обирається загальними зборами з числа представників ФДМУ чи органу управління, якому передані функції управління за Генеральною Угодою, укладеною з ФДМУ.

В товариствах, де державі належить понад 25 % акцій, представник держави особисто входить до складу спостережної ради товариства (або очолює її).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 192 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...