Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги до оформлення касових документів



Бланки касових документів виготовляються згідно з їх зразками друкарським способом або з використанням комп'ютерної техні­ки з відображенням обов'язкових реквізитів, передбачених Інструкцією про касові операції в банках України, затвердженою Постановою Правління НБУ № 337 від 14.08.2003 р., крім грошо­вих чеків, які виготовляються лише друкарським способом.

До касових документів, які оформляються згідно з касовими операціями, належать:

- заява на переказ готівки;

- прибутково-видатковий касовий ордер;

- заява на видачу готівки;

- прибутковий касовий ордер;

- видатковий касовий ордер;

- грошовий чек;

- рахунки на сплату платежів та документи, установлені відпо­відною платіжною системою для відправлення переказу готів­ки та отримання його в готівковій формі.

Для здійснення операцій з цінностями, які обліковуються на позабалансових рахунках, використовуються видатковий позаба­лансовий і прибутковий позабалансовий ордери.

Прибутково-видаткові касові ордери застосовуються для оформлення касових операцій з видачі підкріплень готівкою вла­сним філіям (відділенням) та приймання від них готівки, заван­таження і розвантаження банкоматів, видачі та приймання готів­ки під звіт касовим працівникам при аналітичному обліку, пере­міщенні готівки з рахунку «Банкноти та монети, інкасовані до пе­рерахування» на рахунок «Банкноти та монети в касі банку», а також для оформлення загальної суми проведених операцій (приймання платежів за рахунками, операції, виконані із застосуван­ням платіжних карток через касу банку та банкомат тощо).

Обов'язковими реквізитами документів, які необхідні для при­ймання переказу готівки та виплати її суми отримувачу в готів­ковій формі, є:

- дата здійснення операції;

- зазначення платника та отримувача;

- дані паспорта особи-отримувача або документа, що його замі­нює;

- сума касової операції;

- підписи платника або отримувача та працівників банку, уповноважених здійснювати касову операцію.

До обов'язкових реквізитів касових документів, які оформля­ються для зарахування суми готівки на відповідні рахунки (крім наведених вище), також належать номер рахунку отримувача та назва банку отримувача.

Заповнює касові документи клієнт від руки ручкою чи за до­помогою технічних засобів або працівник банку за згодою клієн­та із застосуванням технічних засобів чи системи автоматизації банку.

Прибуткові, видаткові та прибутково-видаткові касові орде­ри, заяви на видачу готівки оформляються банком за допомогою технічних засобів із зазначенням номера примірника в правому верхньому куткі або виписуються з використанням копіювально­го чи самокопіювального паперу.

Банк визначає відповідальних працівників, яким надається право підписувати касові документи за касовими операціями, і систему контролю за їх здійсненням.

Виписується така кількість примірників касових документів, крім грошового чека, яка потрібна для учасників розрахунків.

У грошових чеках, заявах на видачу готівки, на підставі яких видається клієнтам готівка незалежно від суми, за винятком реа­лізації ювілейних, пам'ятних та інвестиційних монет, мають за­значатися дані паспорта особи-отримувача або документа, що його замінює, найменування документа, серія, номер і дата його видачі, найменування установи, яка його видала.

Грошові чеки дійсні протягом 10 календарних днів з дня їх виписки, не враховуючи день виписки. Дата на чеку зазначаєть­ся так: дата та рік цифрами, місяць словом. Грошовий чек має містити відбиток печатки та підписи (підпис) уповноважених осіб (особи) клієнта згідно з карткою зразків підписів. Використання факсиміле не припускається.

У разі здійснення касових операцій протягом операційного часу відповідальний працівник банку на касових документах проставляє дату здійснення касової операції, а в післяопераційний час - поточну дату і час приймання документів або напис чи штамп «вечірня» або «післяопераційнийчас».

Виконані протягом операційного часу касові операції відображаються в бухгалтерському обліку цього самого дня, а в післяопераційний час - не пізніше наступного операційного дня.

Виправлення в касових документах реквізитів, а саме: номе­ра рахунків, найменування клієнта, суми, прізвища, імені, по ба­тькові отримувача (платника) - не допускаються.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 4053 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...