Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Становлення та розвиток шкільної правової освіти (1991-2007 роки)____. тичного суспільства, предмети "Правознавство", "Економі­ка", "Людина і світ" поєднані у старшій школі єдиним цик­лом



тичного суспільства, предмети "Правознавство", "Економі­ка", "Людина і світ" поєднані у старшій школі єдиним цик­лом "Громадянська освіта". Проте ґрунтовних досліджень із цього приводу проведено не було. Адже варто було б з'ясу­вати, наскільки таке об'єднання буде раціональним для уч­нів, які в перспективі бажають стати юристами.

Для сприяння профілізації сільської, зокрема малокомп-лектної школи, передбачено в одно- та двокомплектній старшій школі створення у класах різнопрофільних груп учнів за рахунок використання годин варіативної складо­вої. При цьому базова основа навчальних предметів вивча­лася разом усім класом за єдиними навчальними програ­мами, а частина часу (близько 20 %) - окремо у групах за програмами відповідних профілів (напрямів). За неможли­вості організації профільного навчання використовувався універсальний (безпрофільний) варіант типового навчаль­ного плану, складений на основі академічного рівня змісту освіти. У ньому навчальний час рівномірно розподілений між базовими навчальними предметами.

Одним із перспективних шляхів здійснення профільного навчання в загальноосвітніх навчальних закладах України стало створення різнопрофільних гімназій, ліцеїв, спеціалі­зованих шкіл (шкіл-інтернатів), навчально-виховних ком­плексів (об'єднань), шкільних округів.

Позитивним моментом нових навчальних планів стало надання можливості враховувати у загальноосвітніх навча­льних закладах результати навчання учнів у закладах ін­ших типів і систем (напр., у художніх, музичних, спортив­них школах тощо), що сприяло розвантаженню учнів.

Важливим чинником демократизації шкільного життя досліджуваного періоду було залучення педагогічних колек­тивів до формування змісту шкільної освіти. Кожен навча­льний заклад на основі типових складав робочий навчаль­ний план на навчальний рік, конкретно опрацьовуючи ва­ріативну складову з урахуванням потреб учнів, профільно-сті класу, можливостей навчально-методичного і кадрового забезпечення, специфіки роботи закладу.






Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 156 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...