Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Будівельний комплекс України



Цей комплекс поєднує ряд виробництв будівельної індустрії.

Виробництво будівельних матеріалів (ВБМ) включає галузі в складі важкої промисловості, що виготовляють матеріали, деталі і конструкції для усіх видів будівництва. Основні підприємства ВБМ випускають цемент, азбестоцементні вироби, збірні залізобетонні і бетонні конструкції і вироби, стінові матеріали, будівельну кераміку, нерудні будматеріали, пористі наповнювачі, скобяні вироби і т.п.

По економічній орієнтації підприємство з виробництва будівельних матеріалів належать до підприємств виробляючим способи виробництва (група А) і є основою будівництва, у тому числі капітального. Розвиток будівельних технологій є основою розвитку будь-якої держави, у тому числі й України.

ВБМ насамперед використовує у своєму виробництві будівельна мінеральна сировина. Україна в цілому досить забезпечена природною сировиною для розвитку будівельної індустрії: маються величезні поклади вогнетривких глин, будівельного каменю, піску і т.д. У сучасному будівництві так само широко застосовуються матеріали хімічного виробництва: пластмаси, смоли, що клеять речовини, лінолеум, шпалера, покрівельні матеріали (толь, руберойд, шифер).

У ВБМ широко використовуються відходи металургійних заводів і теплових електростанцій. Наприклад шлаки, зола використовуються для виробництва шлакоблоків, цементу, наповнювачів бетону і т.д. Відходи деревообробних підприємств (обпилювання, стружка) йдуть для виготовлення древинно-стружечних і деревинно-волокнистих плит, фасонних виробів і т.д.

Підприємства ВБМ розміщаються по двох критеріях:

- орієнтовані на сировину (на наявність родовищ нерудних матеріалів: мела, глин, піску і т.д.);

- орієнтовані на споживача (заводи залізобетонних виробів (ЖБИ), скляні, цегельні, шлакоблокові, цементні заводи і т.д.)

Найбільшими центрами будівельної індустрії є Київ (40 заводів), Харків, Одеса, Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Запоріжжя, Донецьк і ін. Серед підприємство з виробництва будівельних матеріалів до 80% орієнтовані на нерудну промисловість, цементне виробництво і виробництво покрівельних матеріалів.

Цементна промисловість. У 2006 році виробництво цементу в Україні склало близько 9,7 млн. тонн. Галузь дуже матеріалоємка, тому цементні заводи звичайно розміщають у місцях видобутку сировини. Для виробництва 1 тонни цементного напівфабрикату (клінкера) необхідно 1,5 тонни карбонатних порід (мергелю, доломіту, сповісти і мела), а також 0,5 тонни глини. Найбільші поклади карбонатних мінералів зосереджені в Донбасі, тому тут і знаходяться найбільші цементні заводи України: Амросіївський цементний комбінат (5 заводів і 4 кар'єри), Краматорський і Єнакіївський цементні заводи. Другий центр цементного виробництва – Дніпропетровська область (Кривий Ріг, Дніпродзержинськ, Дніпропетровськ). Третє місце в Україні по випуску цементу займає Харківська область (м. Балаклея). 1/3 частина всього цементу України виробляється в Західних регіонах. В Львівській області (м. Миколаїв); у Ровенській області (м. Здолбунів); в Івано-Франківській області (м. Ямниця); у Хмельницькій області (м. Кам'янець-Подільський). Є невеликі цементні заводи в Криму (м. Бахчисарай), Миколаївської області (м. Ольшанський) і в Одесі. Усього в Україні зараз працює 15 цементних заводів, що мають велику концентрацію виробництва (у середньому один завод дає від 0,5 до 1,3 млн. тонн цементу в рік). Багато цементу йде на виробництво шиферу (азбест для його виготовлення ввозять з Уралу). Найбільшими виробниками шиферу є Балаклейський і Здолбунецький цементно-шиферні комбінати. Обсяг продукції, що випускається, складає, приблизно 1 млрд. 495 млн. умовних аркушів шиферу в рік. Перспективними місцями подальшого розвитку підприємств по ПСМ варто вважати Південні і Центральні райони – Житомирська, Херсонська, Чернівецька і Сумська області.

Підприємство з виробництва збірного залізобетону і конструкцій випускають залізобетонні конструкції для промислового, цивільного, гідротехнічного, дорожнього й іншого видів будівництва (виробництво стінових матеріалів, фундаментних блоків, плит перекриттів, архітектурних деталей, що несуть арок цехів і т.д.). Основним фактором розміщення цих підприємств є наявність сировини, трудових ресурсів і потреба у виробах. В Україні нараховується 25 виробничих об'єднань по випуску залізобетонних конструкцій, основні з який розташовані в Харкові, Львові, Кривому Розі, Луганську й у Сумах. Найбільші підприємства по виготовленню збірного залізобетону для гідротехнічних споруджень знаходяться в м. Каховка (Херсонська область), Новомосковське (Дніпропетровська область), Арцизі (Одеська область). Конструкції для мостів і доріг виготовляють у Києві, Вінниці, Житомирі і Львові. Залізобетонні і металеві опори, а так само й інші конструкції для ліній електропередач і зв'язку виготовляють у Светловодську (Кіровоградська область), Тернополі, Білій Церкві (Київська область), Мерефі (Харківська область). Домобудівні комбінати маються майже у всіх великих містах і щорічно випускають до 5,5 млн. м3 залізобетонних виробів (основні підприємства такого профілю розташовані в Києві, Донецьку, Луганську, Запорожжі, Одесі, Дніпропетровську і Кривому Розі). Найбільші підприємства по виготовленню сталевих будівельних конструкцій знаходяться в Донецькій, Дніпропетровській, Луганській, Запорізькій і Львівській областях. Виробництво алюмінієвих будівельних конструкцій зосереджено на Броварському заводі (Київська область).

Виробництво цегли поділяється на 2 підгалузі: виробництво глиняних (червоних) цеглин і силікатних цеглин. Сировина (глина і пісок) для цього виробництва мається майже скрізь, так що розміщення заводів найчастіше орієнтується на споживача. Виробництво цегли є дуже матеріалоємким. На виробництво 1000 шт. глиняних цеглин витрачається до 2,5 м3 глини, а на виробництво 1000 шт. силікатних цеглин витрачається до 2,5 м3 піску і до 0,2 м3 вапна. Найбільші центри виробництва цегли розташовані в Києві, Харкові, Дніпропетровську, Запорожжі, Слов'янську, Чернігові і Львові.

Виробництво нерудних матеріалів. У будівництві широко використовується природний будівельний (бутовий) камінь у тому числі туф, вапняк, кварцити і граніт, а так само оздоблювальні матеріали (мармур, лабрадорити і т.д.). Родовища бутового каменю маються майже у всіх областях, але особливо багаті ними Житомирська, Вінницька, Кіровоградська, Дніпропетровська, Запорізька і Закарпатська області. Підприємства по видобутку бутового каменю і виробництву сипучих будматеріалів (щебеню, гравію) звичайно розміщаються в місцях відповідних родовищ.

Останнім часом дуже перспективне виготовлення легких бетонних виробів, для чого використовуються легені наповнювачі: керамзит, термозит, перліт і т.д. Ці наповнювачі виготовляються штучно, звичайно з глиняних порід (керамзит), з жужільної пемзи (термозит) чи з перлітів (природної сировини Закарпаття). З 1 м3 перліту можна одержати 6 – 12 м3 пористого перліту. У Південних регіонах України (Одеська область і Крим) добувають черепашник, використовуваний для виготовлення будівельних блоків.

Виробництво будівельної кераміки (фасадної кераміки, плитки для підлоги, лицювальної глазурованої плитки, санітарно-гігієнічної і кислотостійкої кераміки, каналізаційних і дренажних труб) засновано на використанні тугоплавкої і вогнетривкої глини з домішкою каоліну, кварцового піску і пегматиту. Основні центри цього виробництва розміщені в Харкові, Слов'янську, Годин Яре (Донецька область) і Славуті (Хмельницька область). Лицювальні плитки виготовляють також у Слов'янську (Донецька область), Харкові і Львові, а метлаську плитку – в Артемовську (Донецька область), Львові і Києві.

Виробництво будівельних елементів з фаянсу і порцеляни (раковин, і унітазів, ванн, електроізоляційних виробів) здійснюється в Славуті (Хмельницька область) і Первомайську (Житомирська область). Високовольтні ізолятори для ЛЕП і електростанцій виготовляють у Запорожжя. Електроізоляційні вироби для радіотехнічної промисловості випускають у Слов'янську (Донецька область).

Виробництво будівельного вапна і гіпсу. Сировиною для цього виробництва є: крейда, вапняки, мармур і інші карбонатні породи. Основні підприємство з виробництва вапна і гіпсу розташовані в Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській, Вінницькій, Львівській, Хмельницькій і Херсонській областях. В даний час (2001рік) в Україні випускається: будівельного вапна до 736, 0 тис. тонн, технологічного вапна до 7,4 млн. тонн (для цукрових і металургійних заводів), гіпсу до 130 тис. тонн.

Виробництво мела. Це сировина широка використовується для малярських робіт (готування шпаклівок, замазок, побілок), а також у паперовій, асбесто-гумовій промисловості, для виробництва соди, фарб, цементу, гіпсу і т.д. Найбільші запаси мела знаходяться в Донецькій, Луганській, Сумській, Харківській, Ровенській, Волинській і Чернівецькій областях. Річний обсяг видобутку цієї сировини складає близько 9,5 млн. тонн.

Виробництво м'якої покрівлі (руберойду, толі, пергаміну). Найбільш великі підприємства цього виробництва знаходяться в Києві (до 18,8% всього обсягу виробництва). Маються так само подібні підприємства в багатьох великих містах, у тому числі в Дніпропетровську, Донецьку, Запорожжі й ін.

Виробництво шибки, здійснюється на 6 заводах листового і технічного скла. Самі великі з них у Лисичанську («Пролетар»), у Костянтинівці («Автоскло») і Запорожжя. Є також заводи в інших містах Луганської і Донецької областей, у Львові і Києві (Київський завод художнього скла). Потрібно підвищити випуск полірованого скла, теплозахисного, арматурно-будівельного і полірованого шлакостата, кольорового рисунчастого й армованого скла, штучного склоподібного мармуру.

Порцелянова промисловість (виробництво посуду і сантехники) представлена підприємствами, розташованими в Коростені, Барановці, Городниці, Кам'яному Броді, Довбишах (Житомирська область), Дружковці (Донецька область), Полтаві, Кіровограді, Сумах, Бориславі (Львівська область), Синельникове (Дніпропетровська область) і в Тернополі.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 480 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...