Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття енерго-виробничих циклів



З використанням енергоносіїв тісно зв'язане створення енерго-виробничих циклів (ЕВЦ).

ЕВЦ – це типові, стабільно існуючі сукупності виробничих об’єктів або процесів, що виникають навколо основного виробництва, і широко використовують енергоносії. ЕВЦ утворюються на принципах технологічного взаємозв'язку окремих підприємств у сфері певного виробництва від видобутку сировини і використання визначеного виду енергії – до кінцевої продукції.

Той самий вид продукції може вироблятися в різних ЕВЦ. Наприклад, азотні добрива можна одержувати як і в металургійних циклах так і у вуглехімічних, або газохімічних циклах.

В даний час виділяють, у тому числі й в Україні, що випливають ЭВЦ:

1. Пірометалургійний цикл чорних металів, що включає наступні технологічні стадії: видобуток і збагачення сировини і палива; металургійний процес виробництва стали, чавуна і прокату; коксування вугілля з одержанням бензолу; утилізацію коксового газу з одержанням аміаку, азотних добрив і інших хімічних речовин; виробництво будівельних матеріалів з доменних шлаків.

2. Пірометалургійний цикл рідкісних металів, що включають видобуток і збагачення сировини, виробництво металів (найчастіше методами електролізу), утилізацію відходів і ін.

3. Нафто-енергохімічний цикл.

4. Газо-енергохімічний цикл.

5. Вугле-енергохімічний цикл.

6. Сланце-енергохімічний цикл

7. Гірничо-енергохімічний цикл.

8. Лісо-енергохіміний цикл.

9. Тепло-енергохімічний цикл.

10. Гідро-енергопромисловий цикл.

11. Атом-енергопромисловий цикл.

12. Машинобудівні цикли.

13. Тексильно-промислові цикли.

14. Рибопромисловий цикл.

15. Індустріально-аграрний цикл.

16. Індустріально-будівельний цикл.

Усі ЕВЦ складаються з наступних структурних елементів:

- окреме виробництво (звичайно основне); наприклад, металургійний комбінат.

- стадії – частини ЭВЦ, що включають ряд особливих виробничих процесів з однотипними техніко-економічними характеристиками (наприклад, збагачення, сортування і т.д.);

- ділянки (частини стадій), що поєднують групу виробництв однорідної продукції (наприклад, виробництво листового прокату, трубопрокату і т.ін.).

Сукупність ЭВЦ – це ряд технологічних ланцюжків, що складаються з різних виробництв із різними підгалузями цих виробництв.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1036 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...