Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Aналіз показників діяльності поєднаних сторін на основі їх звітності



В умовах ринкової економіки фінансова звітність стає публічною та значно розширюється коло її користувачів. Звітність повинні вміти читати не тільки професійні економісти, бухгалтери і аудитори, але і керівники, засновники (власники) підприємств, менеджери, акціонери, податкові інспектори, фінансові і банківські працівники, наймані працівники суб'єктів господарювання. Так, власники аналізують фінансову звітність з метою підвищення прибутковості капіталу та забезпечення стабільності підприємства, кредитори - щоб визначити свій ризик по боргах; майбутні інвестори - на вигідність своїх вкладів у підприємницьку діяльність суб'єкта господарювання; наймані працівники - для оцінки стабільності формування власних доходів та відрахувань на соціальні заходи.

Навички дослідження інформації публічної фінансової звітності, вироблення відповідної тактики і стратегії управління своїми власними ресурсами, вміння читати поради спеціалістів з питань оцінки фінансових показників роботи підприємства забезпечують кожному громадянину нашої держави можливість стати реальним власником. Прийняття будь-якого інвестиційного рішення неможливе без оцінки інформації, що характеризує об'єкт вкладення коштів. Водночас слід пам'ятати, що показники фінансової звітності це дані про минуле. А завдання аналізу фінансового стану підприємства - це завдання аналізу майбутнього. Виникає фундаментальне запитання: наскільки точно можна передбачити майбутнє, спираючись на інформацію про минуле? Це філософське запитання і його розгляд виходить за рамки об’єкта дослідження в роботі. Проте про нього слід пам'ятати, щоб усвідомити, що фінансовий стан підприємства весь час змінюється на предмет визначення ризику і дохідності.

Закінчується аналіз конструктивними висновками щодо поліпшення результатів діяльності. В той же час, комплексна методика аналізу фінансового стану підприємства ще не знайшла відображення у літературі, що значно ускладнює його проведення користувачами фінансової звітності.

Міжнародна практика розробила певні методи аналізу фінансової звітності, які ґрунтуються на різноманітних абсолютних та відносних типових показниках, що дають можливість не тільки проводити аналіз статей балансу підприємства, але і робити порівняльний аналіз по ряду підприємств окремої галузі господарства або таких, що займаються аналогічними видами діяльності.

Такі співставлення звичайно проводяться не тільки за звітний період, але і за ряд років, що відображає доволі тривалий період діяльності підприємства. Це дозволяє визначати тенденції розвитку підприємства на перспективу, що має велике значення в практичній діяльності, оскільки підприємства здійснюють як довгострокове, так і середньострокове та поточне планування своєї діяльності.

Основними методами аналізу фінансової звітності є наступні:

- читання звітності;

- горизонтальний аналіз;

- вертикальний аналіз;

- трендовий аналіз;

- розрахунок фінансових коефіцієнтів.

Читання звітності – це вивчення абсолютних показників, представлених у звітності. Шляхом читання звітності визначають майновий стан підприємства, коротко і довгострокові інвестиції, джерела фінансування власного капіталу, оцінюються зв’язки між постачальниками і покупцями, виручка від діяльності та прибуток звітного року.

Горизонтальний аналіз – дозволяє визначити абсолютні і відносні зміни різних статей звітності у порівнянні з попереднім роком, півріччям чи кварталом.

Для визначення змін у господарській політиці підприємства більш, ніж за два послідовних роки, застосовується аналіз тенденцій розвитку (аналіз тренду), який є варіантом горизонтального аналізу.

Аналіз тенденцій розвитку передбачає використання індексів. При розрахунку індексів значення базисного року приймається за 100 %.

Відповідно до цього розраховуються індекси для інших років. Базисним роком обирається той рік, показники якого є типовими, характерними для здійснення підприємницької діяльності за нормальних умов. При цьому слід обирати тільки значимі показники.

На відміну від горизонтального аналізу, що показує динаміку статей фінансової звітності за ряд років, вертикальний аналіз є аналізом внутрішньої структури звітності. При проведенні такого аналізу ціла частина приймається за 100 % і обчислюється питома вага кожної її складової. Такими цілими частинами може бути валюта балансу (актив, пасив), обсяг реалізації у звіті про фінансові результати. За допомогою цього методу аналізу з’ясовують, яку частку у групі або підгрупі становить конкретна стаття, що дозволяє визначити вплив показника цієї статті на діяльність підприємства.

Оцінити фінансову звітність підприємства допомагають різні фінансові коефіцієнти, які показують фінансові пропорції між різними статтями звітності.

Фінансові коефіцієнти можна умовно поділити на чотири групи:

- показники ефективності виробничої діяльності;

- показники ділової активності;

- показники ліквідності;

- показники фінансової стійкості.

Аналіз ефективності діяльності як правило здійснюють шляхом розрахунку коефіцієнтів рентабельності. Це дозволяє визначити ефективність вкладення коштів у підприємство та раціональність їх використання.

Аналіз рентабельності підприємства здійснюється шляхом розрахунку таких показників (коефіцієнтів): коефіцієнта рентабельності активів; коефіцієнта рентабельності власного капіталу; коефіцієнта рентабельності діяльності; коефіцієнта рентабельності продажу тощо.

Аналіз ділової активності дозволяє проаналізувати ефективність основної діяльності підприємства, що характеризується швидкістю обертання фінансових ресурсів підприємства. Аналіз ділової активності підприємства здійснюється шляхом розрахунку таких показників (коефіцієнтів): коефіцієнта оборотності активів; коефіцієнта оборотності дебіторської заборгованості; коефіцієнта оборотності кредиторської заборгованості; тривалості обертів дебіторської та кредиторської заборгованостей; коефіцієнта оборотності матеріальних запасів; коефіцієнта оборотності основних засобів (фондовіддачі); коефіцієнта оборотності власного капіталу.

Аналіз ліквідності підприємства здійснюється за даними балансу і дозволяє визначити спроможність підприємства сплачувати свої поточні зобов'язання. Аналіз ліквідності підприємства здійснюється шляхом розрахунку таких показників (коефіцієнтів): коефіцієнта покриття; коефіцієнта швидкої ліквідності; коефіцієнта абсолютної ліквідності; чистого обігового капіталу.

Аналіз платоспроможності (фінансової стійкості) підприємства здійснюється заданими балансу підприємства, характеризує структуру джерел фінансування ресурсів підприємства, ступінь фінансової стійкості та незалежності підприємства від зовнішніх джерел фінансування діяльності.

Аналіз фінансової стійкості підприємства здійснюється шляхом розрахунку таких показників (коефіцієнтів): коефіцієнта платоспроможності (автономії); коефіцієнта забезпеченості власними обіговими коштами; коефіцієнта маневреності власного капіталу.

Окремим напрямом аналізу показників звітності є оцінка майнового стану. Вона дає змогу визначити абсолютні й відносні зміни статей балансу за визначений період, відслідкувати тенденції їхньої зміни та визначити структуру фінансових ресурсів підприємства. Для оцінки майнового стану доцільно розрахувати такі показники, які характеризують виробничий потенціал підприємства:

- суму господарських засобів (валюта балансу);

- питому вагу активної частини необоротних активів у структурі необоротних активів;

- коефіцієнт зносу основних засобів,

- коефіцієнти оновлення та вибуття основних засобів.

В залежності від конкретних цілей та завдань можна виконати фінансовий аналіз різного ступеня деталізації. Єдиної методики немає, тому аналітики використовують різноманітні набори показників (табл. 1.4).

Таблиця 1.4

Нормативні значення основних фінансово-економічних показників та коефіцієнтів підприємств

Показник (коефіцієнт) Значення
Коефіцієнт покриття Кп > 1 (Критичне значення Кп = 1. При Кп < 1 підприємство має неліквідний баланс. Значення Кп у межах 1 – 1,5 свідчить про те, що підприємство своєчасно ліквідує борги).
Коефіцієнт забезпечення власними коштами Кзк > 0,1
Коефіцієнт абсолютної ліквідності Кла > 0,2 (Кла є достатнім у межах 0,2 – 0,35, а менше 0,2 – це зовнішня ознака неплатоспроможності).
Коефіцієнт автономії Кав > 0,5
Коефіцієнт фінансової стабільності Кфс > 0,1
Показник фінансового лівериджу Фл Зменшення
Робочий капітал Рк Середньогалузевий
Маневреність робочого капіталу Мк Незначне збільшення
Коефіцієнт обіговості коштів Ко Збільшення
Час обертання обігових коштів Чо Зменшення
Коефіцієнт обіговості запасів Коз Збільшення
Час обігу запасів Чоз Зменшення
Фондовіддача Фв Галузева

У світовій практиці фінансові коефіцієнти як показники діяльності підприємства публікуються в річних звітах компаній. При цьому кожна компанія, звичайно, має свій набір таких коефіцієнтів і їх власну систематизацію. Американські фірми найчастіше наводять в річному звіті набір з 10-15 показників. Фінансові коефіцієнти по окремих фірмах і галузях можна знайти також в наступних виданнях, що публікуються в США.

Найчастіше оцінку фінансового стану проводять за допомогою фінансових коефіцієнтів, розрахованих на підставі показників балансу і Звіту про фінансові результати. За допомогою цього способу вивчаються такі важливі аспекти фінансового стану і результатів діяльності підприємства, як ліквідність, довгострокова платоспроможність, рентабельність.

Проте, перш ніж користуватись інформацією фінансових звітів, треба переконатися в її достовірності, впевнитися у правильності їх заповнення і точності зроблених арифметичних підрахунків при виведенні окремих показників. Узгодженість показників різних форм звітності, в основному, перевіряють зіставленням. Деякі показники входять до різних звітних форм і, отже, при правильному складанні звіту обов’язково повинні збігатися.

Необхідно пам’ятати, що будь-який висновок та найбільш ефективна рекомендація, зроблені за результатами аналізу, можуть бути поставлені під сумнів, якщо документи не перевірені та належним чином не підготовлені.

Отже, важливу роль у забезпеченні ефективних форм господарювання на вітчизняних підприємствах відіграє фінансовий аналіз, який відповідає за відбір, оцінку та інтерпретацію фінансових, економічних та інших даних, що впливають на процес прийняття інвестиційних та фінансових рішень.

На основі описаної методики аналізу фінансової звітності підприємства здійснимо аналіз пакету річної фінансової звітності ВУПЗГ за 2012 – 2013 рр. Це дасть можливість отримати інформацію про діяльність підприємства та оперативно приймати управлінські рішення.

Аналіз розпочнемо з аналізу майна підприємства (активів) в табл. 3.1.

Таблиця 3.1

Склад та динаміка активів ВУПЗГ за 2012 – 2013 рр.

тис. грн.

Розділ балансу 2011 рік 2012 рік 2013 рік Відхилення даних 2011 р. від даних (+,-)
2012 р. 2013 р.
           
Необоротні активи – всього, в т.ч.: 207213,0 187367,0 183040,0 -24173 -4327
основні засоби 206509,0 186721,0 182416,0 -24093 -4305
довгострокова дебіторська заборгованість 248,0 231,0 213,0 -35 -18
Оборотні активи – всього, в т.ч.: 15839,0 14652,0 13226,0 -2613 -1426
виробничі запаси 15563,0 14177,0 12636,0 -2927 -1541
дебіторська заборгованість за виданими авансами 248,0 46,0 139,0 -109  
інша поточна дебіторська заборгованість 23,0 289,0 347,0    
грошові кошти 5,0 6,0 8,0    
БАЛАНС 223185,0 202019,0 196266,0 -26919 -5753

За результатами проведеного аналізу складу активу ВУПЗГ виявлено зменшення суми необоротних активів підприємства у звітному 2013 році на 16 тис. грн. у порівнянні із 2011 роком та на 5 тис. грн. у порівнянні із 2012 роком. Дане зменшення спричинене, насамперед, через скорочення частки основних засобів в загальній структурі необоротних активів. Позитивною є тенденція до нарощення підприємством на звітну дату суми оборотних активів на 679 тис. грн. та 166 тис. грн. у порівнянні із 2008, 2009 роками. Збільшення суми оборотних активів пов’язане із значним підвищенням суми запасів не звітну дату діяльності підприємства. В загальному динаміка майна підприємства така: 2008 рік – 2394 тис. грн.; 2009 рік – 2896 рік; 2010 рік – 3057 тис. грн.. Тенденція до збільшення суми активів забезпечує підприємству відносно стабільний рівень фінансової стійкості, ліквідності та платоспроможності у разі виникнення негативних зовнішніх загроз.

Таблиця 2.5

Динаміка складу пасиву балансу ВУПЗГ за 2011 – 2013 рр.

тис. грн.

Розділ балансу 2011 рік 2012 рік 2013 рік Відхилення даних 2011 р. від даних (+,-)
2012 р. 2013 р.
           
інший додатковий капітал 49701,0 49701,0 49700,0 -1 -1
поточні зобов’язання – всього, в т. ч.: 170315,0 152318,0 146566,0 -23749 -5752
кредиторська заборгованість за товари, роботи та послуги 1071,0 1908,0 1027,0 -44 -881
Поточні зобов’язання за розрахунками:          
- з бюджетом 347,0 383,0 592,0    
- зі страхування 389,0 438,0 817,0    
- з оплати праці 839,0 842,0 1748,0    
- з внутрішних розрахунків 758,0 3893,0 600,0 -158 -3293
- інші поточні зобовязання 162,0 144854,0 141782,0   -3072
БАЛАНС 220016,0 202019,0 196266,0 -23750 -5753

На зростання суми капіталу підприємства вплинуло, перш за все, збільшення частки власного та іншого додаткового капіталу, додаткового вкладеного капіталу та нерозподіленого прибутку в загальній питомій вазі пасиву балансу. Позитивним чинником діяльності СГ «Дружба» є значне скорочення суми довгострокової заборгованості за звітній період, а саме у 2010 році сума довгострокових зобов’язань зменшилася у порівнянні із 2009 роком на 47 тис. грн. і склала 2 тис. грн. Також підприємство зменшило свої поточні зобов’язання за розрахунками з бюджетом, зі страхування та з оплати праці.

Таблиця 2.6

Динаміка основних статей доходів, витрат та фінансових результатів діяльності

ВУПЗГ за 2011 – 2013 рр.

тис. грн.

Показники 2011 рік 2012 рік 2013 рік Відхилення даних 2011 р. від даних (+,-)
  2012 р. 2013 р.
           
Дохід (виручка) від реалізації 1 351,0 1 477,0 2 912,0    
Собівартість реалізованої продукції 195 017,0 164 632,0 106 598,0    
Валовий (збиток) прибуток -193 666,0 -163 155,0 -103 686,0    
Інші операційні доходи 320,0 256,0 361,0    
Інші операційні витрати 187,0 88,0 130,0    
Інші витрати 1 342,0 2 266,0 2 713,0    
Прибуток від оподаткування -194 815,0 -165 006,0 -106 121,0    
Чистий (збиток) прибуток -194 815,0 -165 006,0 -106 121,0.    

Аналіз основних статей доходів, витрат та фінансових результатів діяльності СГ «Дружба» за 2008 – 2010 рр. показав у звітному році тенденцію до збільшення доходу (виручки) від реалізації продукції, яка зросла у порівнянні із 2008 роком на 148 тис. грн., із 2009 – на 201 тис. грн. Дане зростання зумовило ріст ПДВ на звітну дату. Собівартість реалізованої продукції зросла і становила у 2010 році 2097 тис. грн. Важливим фактором росту став ріст валового прибутку до суми 201 ти. грн. Поряд із деяким скороченням адміністративних витрат 2010 року у порівнянні із 2008 роком зросли інші операційні витрати на суму 153 тис. грн. Підприємство зовсім не здійснює витрат на збут. В результаті підприємство в звітному 2010 році отримало чистий прибуток в розмірі 3 тис. грн., що на 5 тис. грн. менше, ніж у 2008 році та на 12 тис. грн. менше, ніж у 2009 році.

Здійснимо оцінку ліквідності балансу ВУПЗГ за 2011-2013 рр.

2011 рік:

Актив

1. Абсолютно ліквідні активи (А1) = 5 тис. грн.

2. Середньоліквідні активи (А2) = 271 тис. грн.

3. Малоліквідні активи (А3) = 15696 тис. грн.

4. Неліквідні активи (А4) = 207213 тис. грн.

Пасив

1. Термінові пасиви (П1) = 2646 тис. грн.

2. Короткострокові пасиви (П2) = 920 тис.грн.

3. Довгострокові пасиви (П3) = 0 тис. грн.

4. Постійні пасиви (П4) = 49701 тис.грн.

А1 < П1; А2 > П2; А3 > П3; А4 < П4.

Баланс не ліквідний.

2012 рік:

Актив

1. Абсолютно ліквідні активи (А1) = 6 тис. грн.

2. Середньоліквідні активи (А2) = 335 тис. грн.

3. Малоліквідні активи (А3) = 14311 тис. грн.

4. Неліквідні активи (А4) = 187367 тис. грн.

Пасив

1. Термінові пасиви (П1) = 3571 тис. грн.

2. Короткострокові пасиви (П2) = 148747 тис. грн

3. Довгострокові пасиви (П3) = 0 тис. грн.

4. Постійні пасиви (П4) = 49701 тис. грн.

А1 < П1; А2 > П2; А3 > П3; А4 > П4.

Баланс не ліквідний.

2013 рік:

Актив

1. Абсолютно ліквідні активи (А1) = 8 тис. грн.

2. Середньоліквідні активи (А2) = 486 тис. грн.

3. Малоліквідні активи (А3) = 12722 тис. грн.

4. Неліквідні активи (А4) = 183040 тис. грн.

Пасив

1. Термінові пасиви (П1) = 4184 тис. грн.

2. Короткострокові пасиви (П2) = 142382 тис.грн.

3. Довгострокові пасиви (П3) = 0 грн.

4. Постійні пасиви (П4) = 49700 тис. грн.

А1 < П1; А2 > П2; А3 > П3; А4 > П4.

Баланс не ліквідний.

Таблиця 2.7

Аналіз показників ліквідності ВУПЗГ

за 2011 – 2013 рр.

Показники Норма 2011 рік 2012 рік 2013 рік Відхилення даних 2011р. від даних (+,-)
2012 р. 2013 р.
             
Коефіцієнт поточної ліквідності >1 4,479 0,096 0,090 -4,389 -0,006
Коефіцієнт абсолютної ліквідності 0,2-0,25 0,077 0,002 0,003 -0,074 0,001
Коефіцієнт критичної оцінки 0,7-0,8 0,001 0,000 0,000 -0,001  
Маневреність оборотності капіталу -0,102 -0,104 -0,095 -0,102 0,002 -0,007

Виходячи із нормативних значень показників ліквідності підприємства можна стверджувати про нераціональне використання підприємством суми оборотних коштів при наявних поточних зобов’язань. У 2010 році коефіцієнт поточної заборгованості перевищив нормативне значення приблизно у 30 разів. Коефіцієнт абсолютної ліквідності свідчить про неспроможність підприємства погасити свої поточні зобов'язанні за рахунок грошових коштів та поточних фінансових інвестицій. Коефіцієнт критичної оцінки у 2010 році збільшився і перевищив нормативне значення. Це означає, що підприємству варто переглянути політику використання своїх середньо ліквідних активів для покриття поточної заборгованості. Частка поточних зобов’язань в загальній сумі заборгованості підприємства зросла на 0,389 та 0,157 відповідно порівняно із 2008 та 2009 роками.

Таблиця 2.8

Динаміка основних показників для оцінки фінансової стійкості ВУПЗГ

за 2011 – 2013 рр.

Показники Норматив 2011 рік 2012 рік 2013 рік Відхилення даних 2013р. від даних (+,-)
2011 р. 2012 р.
             
Коефіцієнт фінансової незалежності (автономії) більше 0,5 0,226 0,246 0,253 0,027 0,007
Коефіцієнт залежності менше 0,5 0,774 0,754 0,747 -0,027 -0,007
Коефіцієнт фінансової стабільності більше 1 0,326 0,339 0,013 -0,313 -0,326
Коефіцієнт інвестування більше 1 0,246 0,253 0,007 -0,239 -0,246
Коефіцієнт маневреності 0,2-0,5 -2,770 -2,683 0,087 2,857 2,77
Коефіцієнт забезпечення більше 1 -9,311 -10,017 -0,706 8,605 9,311

Коефіцієнт автономії показує частку власного капіталу в загальній вазі пасиву балансу. За результатами аналізу виявлено, що підприємство є самостійним за рахунок власного капіталу, що забезпечує йому на звітну дату фінансову стійкість та стабільність. Коефіцієнт залежності знаходиться в межах нормативного значення, що свідчить про сприятливу політику зовнішнього фінансування. Коефіцієнт фінансового лівериджу, що характеризує співвідношення між позиковим та власним капіталом, протягом 2008 – 2010 років зменшувався і склав 0,031. Коефіцієнт фінансової стабільності на звітну дату перевищив нормативне значення приблизно в 32 рази, що зумовлене, насамперед, значним скороченням довгострокової заборгованості. Коефіцієнт маневреності перевищує значення нормативу і 2010 році становив 0,920. Для підприємства характерна ситуація із над запасами стійкості, тому ефективною для підприємства стала б політика ефективнішого фінансового чи інвестиційного використання коштів при даній наявній мінімальній заборгованості.

Тип фінансової стійкості

2008 рік

Нормальна фінансова стійкість. Запаси формуються за рахунок власних оборотних коштів та довгострокових зобов’язань.

2009 рік

Кризова фінансова стійкість. Для формування запасів не вистачає нормальних джерел їх формування (власних оборотних коштів, довгострокових зобов’язань та короткострокових кредитів банків).

2010 рік

Нормальна фінансова стійкість. Запаси формуються за рахунок власних оборотних коштів та довгострокових зобов’язань.

Для показників рентабельності за валовим прибутком характерна тенденція до збільшення за рахунок збільшення суми валового прибутку підприємства. У 2010 році дана рентабельність склала 9%, що на 7,6% більше, ніж у 2008 році та на 0, 1% більше, ніж у 2009 році. Рентабельність за операційним прибутком зменшилась за рахунок зменшення суми операційного прибутку та становила 0,1%. Падіння суми чистого прибутку в 2010 році зумовило спад рентабельності за чистим прибутком до 0,1% (табл. 2.9, 2.10).

Таблиця 2.9

Аналіз показників рентабельності щодо реалізації СГ «Дружба»

за 2008 – 2010 рр.

%

Показники 2008 р. 2009 р. 2010 р. Відхилення даних 2010р. від даних (+,-)
2008 р. 2009 р.
           
Рентабельність за валовим прибутком 1,4 8,9 9,0 7,6 0,1
Рентабельність за операційним прибутком 0,5 0,3 0,1 -0,4 -0,2
Рентабельність за чистим прибутком 0,4 0,7 0,1 -0,3 -0,6

Таблиця 2.10

Аналіз показники рентабельності щодо активів СГ «Дружба»

за 2008 – 2010 рр.

%

Показники 2008 р. 2009 р. 2010 р. Відхилення даних 2010р. від даних (+,-)
2008 р. 2009 р.
           
Рентабельність активів 0,3 0,6 0,1 -0,2 -0,5
Термін окупності активів, дні          
Рентабельність необоротних активів 3,1 6,1 1,3 -2,8 -4,8
Термін окупності необоротних активів, дні          
Рентабельність оборотних активів 0,4 0,6 0,1 -0,3 -0,5
Термін окупності оборотних активів, дні          
Рентабельність основних засобів 3,9 7,8 1,6 -2,3 -6,2
Термін окупності основних засобів, дні          
Рентабельність запасів 0,4 0,7 0,1 -0,3 -0,6
Термін окупності запасів, дні          

Рентабельність активів у 2010 році скоротилася до мінімального рівня – 0,1%, це спричинило збільшення терміну окупності активів до 1000 днів. Рентабельність необоротних активів, як найбільш впливової частини майна підприємства, також зменшилася на 2,8% у порівнянні із 2008 роком та на 4,8% у порівнянні із 2009 роком; термін окупності необоротних активів, відповідно, зріс до 77 днів. Для решти показників рентабельності оборотних активів, основних засобів, запасів також характерна тенденція до зниження із одночасним зниженням терміну, за який окупляться дані оборотні активи, основні засоби, запаси, враховуючи досягнутий рівень рентабельності.

Таблиця 2.11

Аналіз показників рентабельності щодо власного капіталу та зобов’язань СГ «Дружба»

за 2008 – 2010 рр.

%

Показники 2008 р. 2009 р. 2010 р. Відхилення даних 2010р. від даних (+,-)
2008 р. 2009 р.
           
Рентабельність власного капіталу 0,4 0,6 0,1 -0,3 -0,5
Термін окупності власного капіталу, дні          
Рентабельність позикового капіталу 3,4 6,0 1,6 -1,8 -4,4
Термін окупності позикового капіталу, дні          
Рентабельність загальної суми капіталу 0,3 0,7 0,1 -0,2 -0,6
Термін окупності загальної суми капітал, дні          

Для показників рентабельності власного капіталу та зобов’язань СГ «Дружба» також характерним є зниження їх рівня на звітну дату. Рентабельність загальної суми капіталу у 2010 році склала лише 0,1%, що на 0,2% менше, ніж у 2008 році та на 0,6% менше, ніж у 2009 році.

Таблиця 2.13

Аналіз показників ділової активності ВУПЗНГ за 2011 – 2013 рр.

Показники 2011 р. 2012 р. 2013 р. Відхилення даних 2011р. від даних (+,-)
2012 р. 2013 р.
           
Продуктивність праці -5336,74 -3874,82 58,86    
Оборотність кредиторської заборгованості, раз 104,8 49,7 49,1    
Кількість оборотів виробничих запасів, раз 0,2 0,1 0,2    
Тривалість обороту виробничих запасів, дні          
Кількість оборотів кредиторської заборгованості, раз 104,8 49,7 49,1    
Тривалість операційного циклу, дні          
Коефіцієнт стабільності економічного зростання -7,839 -3,320 -2,135    
Коефіцієнт продуктивності -4,746 -3,144 0,026    

При середньосписковій чисельності працівників 117 чоловік продуктивність праці за звітній період зросла до 39, 051.Фондовіддача основних засобів, тобто сума виробленої або реалізованої продукції за 1 грн. основних засобів у 2010 році також зросла до 12,420, що на 1,877 більше, ніж у 2008 році та на 1,552 більше, ніж у 2009 році. Зі збільшенням кількості оборотів дебіторської заборгованості зменшився і період інкасації дебіторської заборгованості.

Тривалість операційного циклу, тобто час між придбанням товарів для здійснення діяльності та одержанням коштів від їх реалізації, склав у 2010 році 70 днів, що на 20 днів більше, ніж у 2008 році та на 1 день менше, ніж у 2009 році.

Тривалість фінансового циклу, тобто період між оплатою кредиторської заборгованості та погашенням дебіторської заборгованості збільшився у порівнянні із 2008 роком на 32 дні, та на 14 днів порівняно із 2009 роком.

Табл.3.2

Майновий стан ВУПЗГ за 2011-2013 рр.

Показники 2011 р. 2012 р. 2013 р. Відхилення даних 2011р. від даних (+,-)
2012 р. 2013 р.
           
Коефіцієнт придатності основних засобів 2,260 0,496 0,484    
Коефіцієнт знасу основних засобів 1,860 0,504 0,516    
Коефіцієнт оновлення основних засобів 0,003 0,002 0,000    
Коефіцієнт вибуття основних засобів 0,000 0,000 0,000    
фондовіддача 0,01 0,00 0,01    
фондомісткість 67,65 254,92 129,30    
матеріаломісткість 41,54 50,16 24,75    
Введені в дію основні засоби, первісна вартість 309,2 844,1 96,2    
Виведені основні засоби, первісна вартість 2,5 49,9 62,3    

Отже, нами проведено комплексний аналіз фінансової звітності СГ «Дружба». За результати аналізу пропонуємо керівництву Господарства вжити заходів, щодо недопущення впливу негативних факторів.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1398 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.023 с)...