Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Концептуальна основа управління освітою



Г. В. Єльнікова здійснює аналіз факторів, що дають можливість визначитись із точкою зору:

1. Випереджаючий характер розвитку суспільства щодо освіти;

2. Випереджаючий характер розвитку освіти щодо суспільства [13]. Перша теза стверджує, що розвиток освіти за умов загальної кризи

в Україні неможливий. Цей підхід заводить у безвихідь. Дійсно, зміни у суспільстві тягнуть за собою зміни у всіх сферах людської діяльності, в тому числі — в загальній сфері освіти, що, в свою чергу, впливає на діяльність конкретних людей (наприклад, директора, педагога). Схематично це виглядає таким чином:

Суспільство, держава   Освіта, заклад освіти   Діяльніст, управління
     

Друга теза більш дієздатна. Вона стверджує, що свідома діяльність людини, самоорганізація, яка базується на високій організованості, можуть забезпечити випереджуючий характер щодо розвитку освіти та суспільства:

Суспільство, держава   Освіта, заклад освіти   Діяльність, управління
     

Зрозуміло, що і одна і друга тези є крайніми, полюсними. Опти­мальним буде рух назустріч держави і людини:

Суспільство, держава   Освіта, заклад освіти   Діяльність, управління
     

З боку держави: визнання пріоритету освіти щодо розвитку суспіль­ства. З боку керівника: усвідомлення власної ролі, відповідальності за стан справ у закладі освіти.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 631 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...