Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні методичні вказівки. Виникнення недержавного сектору, який представлений в основ­ному акціонерними товариствами, викликало необхідність створен­ня принципово нової системи



У чому полягають проблеми корпоративного управління і що це таке? Друга половина 90-х і початок 2000-х років в Україні прохо­дять під впливом перерозподілу власності та глибокої трансформа­ційної кризи, в яких усе частіше звинувачують недосконале корпо­ративне управління.

Виникнення недержавного сектору, який представлений в основ­ному акціонерними товариствами, викликало необхідність створен­ня принципово нової системи управління, з якою вітчизняним ме­неджерам не доводилось раніше мати справу — управління корпо­ративними структурами суттєво відрізняється від управління дер­жавними підприємствами. Як свідчить практика, сьогодні багато управлінців перенесли методи і прийоми управління державними підприємствами на акціонерні товариства, що призводить до нега­тивних результатів у діяльності приватизованих підприємств. Вий­шло так, що ми тільки вчимося керувати акціонерними товариства­ми. Тому незаперечним фактом є брак фахівців з корпоративного управління.

Водночас слід зауважити, що серед фахівців і практиків немає єдиних підходів до суті корпоративного управління. Досить часто під корпоративним управлінням розуміють загальний менеджмент, стратегічне управління організацією та ін. Тому потрібно підкрес­лити, що в цьому курсі корпоративне управління подано, з одного боку, з погляду особливостей управління корпора­тивними структурами в інтересах їх власників, а з другого — в ньо­му розглянуто лише основи корпоративного управління, оскільки в широкому плані цей предмет потребує комплексного дослідження з точки зору менеджменту організацій, персоналу та ін.

Матеріал курсу згруповано в четире основні блоки. До першого блоку ввійшли питання сутності корпоративного управління, з'ясування особливостей поняття кор­порацій, сутність господарських товариств корпоративного типу і місце серед них акціонерних товариств, специфіка корпоративної власності й управління акціонерним капіталом. Другий блок присвячений особливостям управління фінансами у корпоративних підприємствах – обігу корпоративних цінних паперів як об’єкту управління, фінансовим документам корпорації, їх аналізу та формуванню прогнозних даних, оцінки вартості капіталу корпорації та управлінням цією вартістю, оцінки вартості корпорації при злиті та поглинанні, фінансуванню інвестицій. У третьому блоці розглянуто зовнішню сферу корпоративного управління: особли­вості державного регулювання корпоративного сектору, функції Комісії з цінних паперів та фондового ринку, антимонопольного регулювання, депозитарної системи, управління рухом акцій на пер­винному та вторинному ринках, особливості діяльності фінансових посередників у корпоративному секторі. Четвертий блок присвячений особливостям внутрішньокорпоративного регулювання різних сторін діяльності акціонерних товариств — формуванню організаційно-економічної структури, повноважень і обов'язків органів управлін­ня, управління капіталом та працею, договірній роботі, особливос­тям антикризового управління акціонерними товариствами.

Для слухачів денної форми навчання на вивчення цього курсу відводиться 54 години, в тому числі по темах: І - Суть корпоративного управління та економічна роль господарських товариств - 8 годин, II - Управління фінансами у корпораціях - 26 години, III - Зовнішня сфера корпоративного регулювання. - 10 годин, IV - Внутрішня сфера корпоративного управління - 10 годин. По закінченні курсу слухачі складають екзамен.

Для успішного вивчення всього курсу слухачам денної форми навчання необхідно з великою увагою слухати і конспектувати кожну лекцію викладача, самостійно у час самопідготовки і в інший можливий час вивчати свої конспекти лекцій, а також літературу, рекомендовану і самостійно підібрану до кожного семінару, ретельно готуватися до кожного практичного заняття При відсутності на лекції необхідно переписати її текст у товариша чи вивчити її з використовуванням електронного варіанту. У разі виникнення необхідності з’ясування якою-небудь питання, а також для здачі заборгованості по семінару звертатися на кафедру 6 (Кафедру економіки, менеджменту та військового господарства).

Слухачі заочної форми навчання вивчення дисципліни здійснюють за три семестри – 11,12, 13, у продовж – 48 годин.

У 11 семестрі на установчої сесії вивчається матеріал першої та частково другої тем курсу у продовж - 14 годин.

У 12 семестрі на установчої сесії завершується вивчання матеріалу другої теми курсу, та частково вивчається матеріал третьої теми курсу у продовж - 10 годин, після чого слухачі отримають завдання на домашню контрольну роботу. Ці завдання приведенні у даному посібнику.

У 13 семестрі на підсумковому зборі слухачі:

1. Звітують за результати виконання завдання контрольної роботи.

2. Вивчають останню частину курсу (залишок теми 3 та тему 4) у продовж - 24 годин.

3. Здають екзамен по матеріалу по матеріалу всього курсу дисципліни.

В посібнику подано перелік літературних джерел. Основні положення з дисципліни викладені у літературі [ 13,14 ]. Крім того, кожний слухач має можливість отримати на кафедрі №6 електронний варіант усіх лекцій з дисципліни, а також комп’ютерну програму, яка використується на практичних заняттях.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН (54 години)





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 286 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...