Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА 2. Договірні відносини та їх відображення в бухгалтерському обліку



План теми.

1. Зміст, значення та структура зовнішньоекономічного контракту

2. Особливості укладання та виконання договорів і ЗЕД

3. Відображення в обліку зобов'язань за зовнішньоекономічними контрактами

Методичні вказівки

Договір - це комплексне (інтегроване) поняття, яке включає і угоду про виникнення договірного зобов'язання, і форму, яке воно приймає, і, врешті-решт, само договірне зобов'язання, аж до моменту його зникнення.

Таким чином, поняття договору в цивільному праві складається з двох груп тісно зв'язаних елементів. Одна з них характеризує юридичну конструкцію договору, інша - його істотні якості. Тільки в сукупності цих елементів цивільно-правовий договір як певне соціальне явище реалізує себе в умовах сучасного суспільства.

Суть договору виявляється через функції, які він виконує в суспільстві.

Ініціативна функція полягає в тому, що договір є актом прояву ініціативи і узгодженої волі сторін врегулювати певні відносини.

Програмно-координаційна - договір як програма поведінки сторін щодо здійснення господарських відносин і засіб узгодження, координації їх дій відповідно економічним інтересам і намірам.

Інформаційна функція - договір завдяки формальній визначеності його умов включає інформацію про правове положення сторін в договорі, яке необхідне сторонам, у відповідних випадках - юрисдикційним органам, третім особам.

Гарантійна - забезпечує такі правові гарантії виконання договірних зобов'язань, як неустойка, завдаток, застава і тому подібне

Правозахисна - договір є правовою формою відносин, тобто формою, у межах якої забезпечується примусове виконання зобов'язань сторін шляхом використання майнових санкцій, засобів оперативного впливу.

Відповідно до Положення про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів) для останніх виділено 13 важливих умов.

1. Назва договору, дата і місце його складання.

2. Преамбула.

3. Предмет договору.

4. Кількість і якість товару.

5. Базисні умови постачань (прийому-передачі виконаних робіт або наданих послуг).

6. Ціна і загальна вартість договору.

7. Умови платежів.

8. Умови прийому-передачі товару (робіт, послуг).

9. Упаковка і маркіровка.

10. Форс-мажорні обставини.

11. Санкції і рекламації.

12. Арбітраж.

13. Юридичні адреси, поштові і платіжні реквізити (номер рахунку, назва банку).

Договірні зобов'язання обліковуються на забалансовому рахунку 03 "Контрактні зобов'язання".

Цей рахунок призначений для узагальнення інформації про наявність і рух зобов'язань по укладених контрактах, а також контролю за їх виконанням.

На рахунку 03 "Контрактні зобов'язання" здійснюється облік по дериватах (форвардним і ф'ючерсним контрактам, опціонам) і інших контрактах, розкриття інформації щодо яких передбачено відповідними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Інші договірні зобов'язання і права враховуються на рахунках 04 "Непередбачені активи і зобов'язання" і 05 "Гарантії і забезпечення надані".

Завдання для виконання.

Завдання 1. Дайте відповідне визначення для функцій договору:

1. Договір як програма поведінки сторін щодо здійснення господарських відносин і засіб узгодження, координації їх дій відповідно до економічних інтересів і намірів

2. Функція, яка полягає в тому, що договір є актом прояву ініціативи та узгодженої волі сторін врегулювати певні

3. Форми прояву договору і його реалізації, в яких виражається залежність договору від економічних

4. Договір є правовою формою відносин, тобто формою, в межах якої забезпечується примусове виконання. зобов'язань сторін шляхом використання майнових санкцій, засобів оперативного впливу

5. Договір завдяки формальній визначеності його умов включає в себе інформацію про правове становище сторін у договорі, яка необхідна сторонам, у відповідних випадках - юрисдикційним органам, третім особам

6. Лише завдяки договору включаються в дію такі правові гарантії виконання договірних зобов'язань, як неустойка, завдаток, застава тощо

Завдання 2. Визначити вартість контракту на поставку товару від українського постачальника, яку буде виплачено покупцем з Австралії при поставці на базисних умовах:


1) EXW

2) FCA

3) FAS

4) FOB

5) CFR

6) CIF

7) CPT

8) CIP

9) DAF

10) DES

11) DEQ

12) DDU

13) DDP


Показники Витрати постачальника Витрати покупця (посередника)
Вартість товару за документами постачальника, $    
Погрузка, розгрузка на складі постачальника, $    
Відстань до порту м. Одеса, км    
Вартість 1 ткм, $    
Погрузка, розгрузка в порту м. Одеса, $    
Вартість фрахту 1 місця на судні до порту м. Сідней, $    
Кількість зафрахтованих місь    
Розгрузка в порту м. Сідней, $    
Страхування, % від вартості контракту    
Плата на митниці України (в еквіваленті), $    
Плата на митниці Австралії (в еквіваленті), $    

*При виконанні послуг поза місцем розташування постачальника ним самим, їх вартість збільшується на 5 % (крім плати на митниці)

Завдання 3. Дайте відповідне визначення для кожного наведеного терміну:

1. Комплексне (інтегроване) поняття, що включає в себе і угоду про виникнення договірного зобов'язання, і форму, яку воно приймає, і, нарешті, саме договірне зобов'язання, аж до моменту його зникнення

2. Згода адресата, дана у встановлений строк, укласти договір на умовах, запропонованих оферентом

3. Непередбачувані та непереборні події, які тягнуть за собою порушення договірних зобов'язань (стихійні лиха, військові дії, втручання з боку влади, страйки тощо)

4. Пропозиція про укладання договору, що містить його істотні умови

5. Звернення до продавця з проханням надіслати пропозицію

6. Пропозиція, яка присилається одночасно на одну і одну і ту ж партію товару декільком можливим покупцям

7. Комерційний документ, в якому покупець відзначає необхідні умови щодо виготовлення товару, який замовляється, а також - умови майбутньої операції.

8. Певна кількість однорідного товару, відправлена по одному контракту в одному напрямі, оформлена одним транспортним документом і відфактурована постачальником по одному рахунку - фактурі

9. Заздалегідь розроблені умови продажу різних видів виробів

10. Пропозиція, яка відправляється тільки одому можливому покупцеві на дану партію товару з вказівкою терміну, впродовж якого продавець зв'язаний своєю пропозицією і не може зробити аналогічну пропозицію іншому покупцеві





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 571 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...