Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Водоочисна функція



Вартість непрямого використання боліт оцінюється по їхній фільтруючій здатності, порівнюваної з фільтруючою здатністю промислової очисної установки з пропускною здатністю 1500 м3/сут., ціна якої в середньому досягає 50 тис. дол., а термін служби - не менш 50 років.

Болота Присамарья мають пропускну здатність рівної 87 м3 у добу на га, тобто 17 га болота очищає стічні води еквівалентно однієї очисної установки, річна приведена вартість якої складає 1 тис. дол. Тим самим 1 га болота потенційно заощаджує на очищенні води близько 58,8 дол./рік.

У цілому Національний парк має у своєму розпорядженні непряму вартість боліт близько 60 тис. дол./рік.

Граничні витрати по очищенню води за допомогою популярних побутових фільтрів "АКВАФОР" запатентованих у США і Росії, що видаляють з води хлор, нафтопродукти, феноли, пестициди, важкі метали складають для жителів м. Дніпропетровська від 65 до 116 грн./м3 ("Глечик", "Топаз"). Тоді, додатково 1 га боліт потенційно заощаджує на очищенні води від 66,4 до 118,3 дол./рік. Як бачимо, отримані результати виявляються в мінімальних значеннях, отриманих експертним шляхом, дуже близькими. Безсумнівно, що оцінка водоочисної функції водно-болотних екосистем з використанням аналітичних методів дозволить потроїти цю непряму вартість.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 184 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...