Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Земельна рента. Зауважимо.що ренти виникають тоді, коли пропозиція дещо нееластична



Зауважимо.що ренти виникають тоді, коли пропозиція дещо нееластична. Еластичність - це міра чутливості однієї змінної щодо іншої. Точніше, це числовий показник процентних змін, що відбуваються в одній величині в разі зміни на 1% іншої величини. Показавши кількість і ціну відповідно К і Ц опишемо еластичнісь попиту за ціною наступною формулою:

Ец = (%ДК) / (%ΔЦ)

Тобто еластичність попиту за ціною характеризує чутливість попиту до цінових змін. Цей показник вимірює процентну зміну у попиті на товари у результаті зміни ціни на цей товар на 1%. У крайньому випадку при абсолютно нееластичній пропозиції усі виплати за ресурс виробництва є економічними, оскільки пропозиція даного ресурсу існуватиме незалежно від того яку ціну заплачено. Крива пропозиції на землю є абсолютно не еластична, оскільки площа землі, яка використовується під будівництво житла або сільського господарства незмінна, принаймні у короткостроковому періоді. За нееластичної пропозиції ціна землі повністю визначається попитом на неї. Таким чином, зростання попиту (зміщення кривої попиту праворуч) спричиняє підвищення рентної ціни на неї та збільшення економічної ренти при абсолютно нееластичній пропозиції землі її ринкова ціна визначається точкою перетину кривої попиту. При цьому вся ціна землі е економічною рентою. Коли попит задано кривою Пі, то економічна рента землі буде задана величиною Прі, а при зростанні попиту до Пг економічна рента буде збільшуватись до Прг.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 212 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...