Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Договір довічного утримання (догляду)



За договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов'язується забезпечувати відчужувана утриманням та (або) доглядом довічно.

Договір довічного утримання є одностороннім, оскільки у відчужувача є лише право вимагати від набувача надання обумовленого договором матеріального забезпечення, а набувач несе лише зобов'язання — надати відчужевачеві матеріальне забезпечення та догляд. Метою даного договору є відчуження права власності на саме майно, тому його слід віднести до різновиду договору купівлі-продажу. Зазначений договір вважається реальним, оскільки набуває чинності з моменту його державної реєстрації і в цей же момент до набувача переходить право власності на будинок (інше майно). У набувача виникає обов'язок утримувати відчужувача взамін отриманого майна. Ця норма дозволяє вважати договір сплатним. Оскільки договір спрямований на надання довічного забезпечення, то його слід вважати тривалим, бо визначити строк неможливо.

Сторонами в договорі довічного утримання є відчужувач та набувач. Відчужувачем згідно з ч. І ст. 746 ЦК може бути фізична особа незалежно від віку та стану здоров'я. Відчужувачем згідно з ч. І ст. 746 ЦК може бути фізична особа незалежно від віку та стану здоров'я. Договір довічного утримання належить до договорів, для яких передбачена обов'язкова письмова форма та нотаріальне посвідчення. Недотримання даної вимоги відносно форми договору тягне за собою визнання договору недійсним. Якщо предметом договору є нерухомість, то такий договір підлягає обов'язковій державній реєстрації. вартість договору довічного утримання може виражатися не тільки в грошовій сумі, а й у матеріальному забезпеченні в натурі. Сторони в договорі можуть визначити обсяг і розмір витрат на матеріальне забезпечення в натурі чи в грошовій сумі, але у зв'язку з тим, що даний договір не визначений певним строком і протягом його дії можливі певні обставини (знецінення, інфляція), визначити сталу ціну договору неможливо. Матеріальне забезпечення, яке отримує відчужувач щомісячно, може визначатися в грошовій сумі, яка у свою чергу підлягає індексації у встановленому законом порядку.

Якщо набувачами є кілька фізичних осіб, вони стають співвласниками майна, переданого їм за договором довічного утримання (догляду), на праві спільної сумісної власності.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 351 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...