Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види зобов'язань



1) У залежності від підстави виникнення зобов'язання прийнято поділяти на договірні - і недоговірні.

Договірні зобов'язання виникають на основі угоди його учасників (двох чи багатобічний договір).

Недоговірні зобов'язання виникають у силу інших юридичних фактів (однобічної угоди, заподіяння шкоди, рятування майна й ін.).

2 ) У залежності від мети (спрямованості ) зобов'язання підрозділяються на регулятивні й охоронні.

Регулятивні зобов'язання - це правовідносини, що мають змістом правомірне поводження учасників. Вони можуть регулювати поводження учасників договору, а також будь-яку іншу правомірну діяльність у сфері приватноправових відносин.

Охоронні - виникають унаслідок заподіяння шкоди, безпідставного збагачення й ін. Їхньою метою є захист порушеного інтересу суб'єкта цивільного права.

3) По співвідношенню прав і обов'язків зобов'язання підрозділяються на однобічні і взаємні (зустрічні).

В однобічних зобов'язаннях в однієї сторони зобов'язання маються тількі права, в іншої - тільки обов'язки (наприклад, зобов'язання з заподіяння шкоди).

У взаємних (зустрічних) зобов'язаннях кожний з учасників такого зобов'язання має як права, так і обов'язки. Кожна зі сторін є одночасно і кредитором, і боржником.

4) У залежності від характеру правового зв'язку між учасниками зобов'язання воно може бути простим чи складним.

Якщо сторони мають лише по одному праву й одному обов'язку, то зобов'язання вважається простим.

Якщо прав і обов'язків у сторін зобов'язання кілька, вони є складними.

5) По значимості розрізняють головні (основні) і додаткові (акцесорні) зобов'язання.

Головні (основні) можуть, існувати самостійно без додаткового зобов'язання (наприклад, купівля-продаж).

Додаткові (акцесорні) зобов'язання виникають тільки при наявності головного (основного) зобов'язання і нерозривно зв'язані з ним (наприклад, поручительство).

6) З погляду визначеності обсягу змісту зобов'язання виділяють зобов'язання з визначеним обсягом вимог і зобов'язання з невизначеним змістом.

У зобов'язаннях з визначеним обсягом вимог точно відомо, виконання яких обов'язків і в якому обсязі може зажадати кредитор від боржника. Такими є переважна більшість зобов'язань.

У зобов'язаннях з невизначеним обсягом вимог (алеаторних) обсяг прав і обов'язків установлюється тільки в загальному виді. Конкретні суми, послуги й ін. визначаються вже в ході виконання зобов'язання.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 427 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...