Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розрахунково-касове обслуговування банківського рахунка



Розрахунково-касове обслуговування рахунків - одна з найважливіших функцій банків, що здійснюється на договірній основі у порядку виконання розпоряджень власників рахун­ка про безготівкове перерахування грошових коштів або ви­дачу (прийом) готівки з рахунка. Укладення договору на здійснення розрахунково-касового обслуговування банками своїх клієнтів відповідає принципам ринкової економіки та правової держави, ставить на законну основу економічні відно­сини між підприємством і банком.

Договір на здійснення розрахунково-касового обслугову­вання включає такі розділи.

1. Предмет договору: відкриття банком рахунка та його
розрахунково-касове обслуговування.

2.Права та зобов'язання банку і клієнта. Банк отримує право використовувати кошти клієнта, одночасно гарантуючи їх постійну наявність; клієнт має право вчасно і повно здійсню­ вати всі свої розрахунки. Банк зобов'язаний забезпечувати вчасне зарахування коштів на рахунок клієнта, вчасно здійсню­ вати розрахункові операції, приймати та видавати готівку;
клієнт бере на себе зобов'язання дотримуватись правил органі­зації безготівкових розрахунків та касових операцій.

3.Відповідальність сторін. У договорі визначаються штра­фи і пеня за недотримання зобов'язань банку та клієнта.

4.Форми та порядок розрахунків.

5."Форс-мажор".

6.Порядок змін та розірвання договору. Сторона, яка вважає за необхідне змінити чи розірвати до­говір, надсилає пропозиції другій стороні. Сторона, що одержа­ла пропозицію про розірвання договору, повинна відповісти не пізніше 20 днів після отримання пропозиції.

7. Порядок розгляду спорів.

8. Особливі умови.

9. Строк дії договору.

10. Порядок закриття рахунків.

11. Юридичні адреси сторін.

Договір вступає в силу з моменту його підписання та діє протягом невизначеного часу. Всі спірні питання розгляда­ються згідно з чинним законодавством України.

Серед підстав, за якими банк має право порушити питання про розірвання договору, може бути відсутність операцій на рахунку протягом певного строку, за винятком бюджетних установ, рахунки яких не закриваються. Власник рахунка має право порушити питання про розірвання договору в разі відсутності коштів на кореспондентському рахунку.

Операції на рахунках в установах банків можуть бути тим­часово призупинені рішенням державних податкових адміні­страцій, судовими, правоохоронними та іншими органами у разі, якщо це передбачено законодавством України.

Банк здійснює комплексне розрахунково-касове обслуго­вування клієнта, приймаючи до виконання всі розрахункові і касові документи з дотриманням чинного законодавства Ук­раїни і діючих банківських правил при наявності коштів на його розрахунковому рахунку.

Клієнт зобов'язується надавати банку розрахунково-касові документи, оформлені належним чином, згідно з діючим за­конодавством. Клієнт повинен повідомляти банк про непра­вильне зарахування грошової суми на свій рахунок.

Банк проводить нарахування відсотків за залишками на роз­рахункових і поточних рахунках клієнтів. У разі зміни кредит­ної політики банк має право в односторонньому порядку зміню­вати відсоткову ставку - збільшувати або зменшувати її.

Надання інших послуг, що не належать безпосередньо до розрахунково-касового обслуговування (кредитування, факто­ринг, лізинг, купівля, розміщення і зберігання цінних паперів, довірчі та інші операції), здійснюється банком на основі окре­мих договорів з клієнтом.

Обслуговування клієнтів у банку відбувається, як правило, в строго визначений час, крім суботи, неділі та святкових днів. Розрахункові і касові операції за дорученням клієнтів здійснюються у відповідності з діючими правилами, за дору­ченням або за згодою клієнтів, крім випадку безакцептного та безспірного списання коштів з рахунка.

Банк бере на себе зобов'язання щоденно надавати довіре­ним особам клієнта виписки розрахункового рахунка з до­датком необхідних документів. Банк гарантує таємницю опе­рацій за розрахунковими рахунками клієнтів. Без згоди клієнта довідки третім особам з даного питання можуть бути надані тільки у випадках, спеціально передбачених чинним законодавством. Банк консультує клієнтів з питань розрахунків, банківських технологій, правил документообороту та з інших питань, що мають безпосереднє відношення до розрахунково-касового обслуговування.

Банк забезпечує схоронність ввірених йому грошових за­собів. При явній сумнівності щодо справжності розрахунко­во-касових документів банк зобов'язаний відмовити у здійсненні операцій, повідомивши про це посадових осіб клієнта, що мають право першого та другого підписів.

Банк повинен контролювати дотримання власником ра­хунка діючих інструкцій, правил та інших нормативних актів з питань здійснення розрахунково-касових операцій.

Значно підвищує ефективність розрахунково-касового об­слуговування банківського рахунка використання електрон­них систем (безпаперових) платіжних документів на базі про­грамно-технічного комплексу "Клієнт-Банк" та засобів теле­комунікаційного зв'язку.

Згідно з Порядком організації розрахунково-касового об­слуговування комерційними банками клієнтів і взаємовідно­син, що складаються з цього приводу між установами НБУ та комерційними банками (затверджено постановою Правління НБУ № 166 від 30.03.1995 р.), взаємовідносини між комерцій­ними банками і їхніми клієнтами будуються на договірних засадах і здійснюються на платній основі. Взаємні платіжні зобов'язання між банком і клієнтом щодо користування коштами і банківськими послугами при розрахунково-касо­вому обслуговуванні передбачають:

- користування банком тимчасово вільними коштами клієнта;

- здійснення розрахункових операцій;

- касове обслуговування;

- транспортне обслуговування перевезень готівки. Плата за кожен вид розрахунково-касового обслуговуван­ня повинна встановлюватися окремо.

Комерційні банки платять своїм клієнтам за користуван­ня їхніми тимчасово вільними коштами у розмірах, визначе­них у договорі між банком і клієнтом.

За невчасне (пізніше наступного дня після отримання відпо­відного документа) чи неправильне списання з вини банку суми з рахунка клієнта, а також за невчасне чи неправильне зарахування суми, яка належить власнику рахунка, банк спла­чує клієнту штраф за кожен день прострочення.

За касове обслуговування комерційний банк стягує плату з клієнта у розмірі фактичних витрат банку на відповідне обслуговування, але не вище 1,0 відсотка від виданої суми готівки. Витрати комерційних банків на касове обслуговування клієнтів складаються з таких витрат: оплата праці касових працівників з нарахуваннями; технічне обладнання та утри­мання касових вузлів; виготовлення і перевезення пакуваль­них матеріалів для здійснення касових операцій; амортизаційні відрахування на оновлення основних фондів, які використо­вувались у технологічному процесі; охорона; загальногоспо­дарські витрати; транспортні витрати на перевезення готівки в межах банківської системи.

У договорі на розрахунково-касове обслуговування визна­чається, чиїм транспортом перевозитиметься готівка з банку до клієнта. При перевезенні готівки транспортом банку транс­портні послуги оплачується в межах фактичних витрат банку і визначаються в договорі. При перевезенні готівки транспортом клієнта ці витрати здійснюються клієнтом, і плата за транс­портні послуги банком не стягується.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 507 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...