Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Акумулятори



Акумулятором називається пристрій для накопичення електричної енергії з метою її наступного використання.

Процеси накопичення хімічної енергії під дією зовнішнього джерела струму називаються зарядом акумулятора, а процеси перетворення хімічної енергії в електричну - розрядом акумулятора. При заряді акумулятор працюєяк електролізер, при розряді - як гальванічний елемент.

Процеси заряду і розряду здійснюються багато разів, тому акумулятори являються вторинними джерелами струму багаторазової дії.

Найбільше поширення одержали кислотні (свинцеві) і лужні (залізо-нікелеві, кадмій-нікелеві, цинково-срібні та ін.) аку­мулятори.

Свинцевий акумулятор

У практиці як електроди використовуються ґратчасті свинцеві пластини, заповнені активною масою і занурені у 32-39%-ний розчин H2SO4 (ρ = 1,24 - 1,30 г/см3). У вихідному стані активною масою позитивних пластин є плюмбум оксид (ІV) PbO2, а негативних - губчастий свинець.

Схематичне зображення акумулятора буде:

(-)Pb| Н2SO4 | PbO2(+).

Розряд акумулятора. При розряді акумулятор буде діяти як гальванічний елемент, тому на негативній пластинці буде відбуватися процес анодного окиснення, а на позитивній - катодного відновлення відповідних активних мас:

Анод (-) – окиснення

Pb- 2ē + H2SO4 = PbSO4+2H+. (1)

Катод (+) - відновлення

PbO2 + 2ē + 2H+ + H2SO4 = PbSO4 + 2H2O. (2)

Підсумовуючи рівняння (1) і (2) одержимо повне рівняння реакції, що протікає при розряді акумулятора

Pb + PbO2 + 2H2SO4 = 2PbSO4 + 2H2O. (3)

При розряді акумулятора зменшується густина електроліту (H2SO4) та його напруга. Початкова напруга змінюється відносно небагато. Проте при напрузі нижче 1,7 В (ρ=1,17 г/см3) відбувається швидке необоротне її падіння. При цьому на електродах утворюється неактивна плівка PbSO4 особливої кристалічної структури (сульфатування), яка ізолює активну масу електрода від електроліту. Тому не рекомендується проводити розряд акумулятора до напруги нижче 1,7 В.

Заряд акумулятора. При заряді на негативній пластині відбувається відновлення, а на позитивній - окиснення PbSO4 до вихідних речовин.

Анод (+) – окиснення

PbSO4 + 2H2O - 2ē = PbO2 + 2H ++ H2SO4. (4)

Катод (-) - відновлення

PbSO4 + 2H ++ 2ē = Pb + H2SO4. (5)

Підсумкове рівняння процесу заряду:

2PbSO4 + 2H2O = PbO2 + Pb + 2H2SO4.

На протязі заряду густина електроліту і напруга акумулятора зростають. У кінці заряду напруга досягає значення, достатнього для електролізу води з виділенням водню і кисню. Тому виділення бульбашок газу (“кипіння” електроліту) служить ознакою закінчення процесу заряду акумулятора.

Свинцевий акумулятормає ряд переваг: високий ККД (близько 80%), високу ЕРС (~ 2,1 В), доступність і низьку вартість.

Недоліки: невисока питома енергія (20-30 Вт∙год/кг), само­розряд акумулятора при зберіганні і незначний термін служби (2 -5 років). Свинцеві акумулятори широко використовуються на автомобільному та залізничному транспорті, підводних човнах, літаках та ін.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 452 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...