Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Електроліз водних розчинів електролітів



У водних розчинах окрім катіонів і аніонів електроліту присутні іони H+, OH - і молекули H2O. При наявності в розчині різних видів іонів і частинок можливе здійснення декількох електродних реакцій.

Послідовність їх протікання на катоді та аноді буде залежати від значення електродних потенціалів відповідних електро­хімічних систем.

Із кількох можливих процесів буде протікати лише той, здій­снення якого поєднано з мінімальною втратою енергії.

На катоді при електролізі водних розчинів можуть протікати наступні реакції:

І. Відновлення катіонів металів:

Men++ nē = Me0, . (1)

2. Відновлення (виділення) водню в кислому середовищі:

2H++ 2ē = H20, . (2)

в нейтральному та лужному середовищах:

2H2O + 2ē = H02 + 2OH-, . (3)

3. Відновлення інших речовин (окисників):

Ox + nē = Red, (Ox: Cl2, I2, O2…).(4)

Відповідно, на катоді в першу чергу буде відновлюватися більш сильний окисник, тобто та окисна форма, якій відповідає найбільш позитивне значення електродного потенціалу.

За послідовністю відновлення на катоді всі окисники можна розподілити на три групи:

І. Катіони лужних та лужноземельних металів, алюмінію, що стоять вище (більш ліворуч) алюмінію у ряді напруги металів і мають потенціали значно більш негативні, ніж - 0,41 В. У водних розчинах розряд цих іонів на катоді не відбува­ється, а виділяється водень за реакцією (2) або (3).

2. Катіони Sn2+, Pb2+, Ni2+, Co2+ та інші, що знаходяться у ряді напруги між алюмінієм та воднем, потенціали яких близькі

до - 0,41 В. В залежності від умов електролізу (щільності стру­му, температури, складу розчину та його концентрації) можливе як відновлення іонів металу, так і виділення іонів водню. Частіше спостері­гається сумісне виділення металу і водню.

3. Катіони Сu 2+, Ag +, Hg 2+, Au3 + , платинових металів, що мають потенціали значно більш позитивні, ніж - 0,41 В, а також окисники O2, Cl2, Br2, I2, що відновлюються в першу чергу. Виділення Н2 при цьому не відбувається.

На аноді при електролізі водних розчинів можуть протікати такі процеси:

1. Окиснення (розчинення) металу анода

Me0- nē = Men+, .(5)

2. Окиснення OH-і H2O з виділенням О2

в кислому та нейтральному середовищах:

2H2O - 4ē = O2 + 4H+, . (6)

в лужному середовищі:

4OH-- 4ē = O2 + 2H2O, . (7)

3. Окиснення інших відновників (S2-, Cl-, Br-, I-, NO-3, SО42-, PO43-), що присутні в розчині:

Red – nē = Ox, . (8)

На аноді, протікає реакція окислення, тобто віддача електронів відновником. Тому на аноді в першу чергу буде окислюватися найбільш активний з них, тобто та відновлена форма, якій відповідає найбільш негативний потенціал.

Якщо потенціал, що відповідає реакції (5), більш негативний, ніж потенціал , то відбувається розчинення металу анода. При цьому протікає електроліз з розчинним анодом.

У випадку, коли має більш позитивне значення, ніж або , електроліз протікає з нерозчинним анодом. В якості нерозчинних (інертних) анодів використовують графіт, золото, платинові метали.

При наявності у розчині сульфід-іона S2- і галогенід-іонівCl-, Вr-, I-відбувається їх окислення за рівнянням (8).

Іони NO-3, SO42-, PO43- на аноді не окислюються, тому в їх присутності у розчині на інертному аноді протікає лише реакція виділення кисню за рівнянням (6).

Розглянемо декілька типових випадків електролізу водних розчинів електролітів.

Електроліз розчину CuCl2 з інертним анодом

CuCl2 дисоціює на іони Cu Cl2 Cu2++ 2Cl-

Крім того в розчині є молекули води, що можуть брати участь як в анодному, так і в катодному процесах. Купрум відноситься до третьої групи катіонів, котрі в першу чергу відновлюються на катоді. Біля анода в даному випадку будуть окислюватися аніони Сl- до газоподібного Cl2.

Схема електролізу CuCl2:

K(-) | Cu2+, H2O; Cu2++ 2ē = Cu0

A(+) | 2Cl-, H2O; 2Cl- - 2ē = Cl02

 
 


Cu2+ + 2Cl- = Cu0+ Cl02

CuCl2 = Cu0 + Cl02.

К А





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 920 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...