Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 2. Філософія від античності до середини ХІХ століття



1. Антична філософія

2. Філософія Середньовіччя й епохи Відродження

3. Філософія Нового часу

4. Німецька класична філософія й основи марксистської філософії.

Ключові терміни і поняття: атомізм, номіналізм, реалізм, схоластика, сенсуалізм, емпіризм, раціоналізм.

Один з ефективних способів освоєння філософії – вивчати історію фі­лософських систем і еволюцію ідей, що складають їхнє концептуальне ядро. І тому в нашому курсі історико-філософський розділ займає видне місце.

Однак перш, ніж викладати основні філософські системи і їхні ідеї – кіль­ка слів про періодизацію історії філософії. Розділяючи всю історію філо­софії на епохи, тут ми дотримуємось не формаційного, а так би мовити, культурологічного принципу (шість формаційних моделей розвитку суспільс­тва, – див. у частині ІІ, темі 16).

Про типи філософських систем. Через призму так званого основного питання філософії (про яке вже згадувалося в попередній темі) різноманіття філософських течій систем класифікується просто. Однак ця простота досить далека від реального стану справ у філософії, тим більше, якщо мати на увазі філософію ХХ в. Наприклад, дуже важко (якщо взагалі можливо) однозначно вирішити це питання (чи його найпростіший аспект – питання: «що первинно?») стосовно філософії В.С. Соловйова (1853 – 1900) чи М.Хайдеггера (1889 – 1976). Проте, в дидактичних цілях, для зручності первинного освоєння дуже строкатого і важкодоступного для огляду різноманіття філософських течій і систем, ми будемо використовувати це питання для класифікації філософії на матеріалізм, ідеалізм (об'єктивний і суб'єктивний відповідно) і дуалізм.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 317 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...