Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік операцій зі зберігання та реалізації зерна на сертифікованих зерноскладах



Сільськогосподарське підприємство може передати своє зерно для зберігання до сертифікованого зернового складу (елеватору), з яким укладається договір складського зберігання зерна.

При передачі зерна на зберігання на елеватор, на кожну пар­тію відправленого зерна оформляється Товарно-транспортна накладна за формою № 1-с.-г. (зерно) або формою № 12-зерно чи іншою формою, в яких робиться помітка «на зберігання». Крім цього власник зерна для його здачі на зберігання повинен оформити в органах санітарного контролю свідоцтво про вміст пестицидів, токсичних елементів та мікротоксинів. Таке свідоцт­во видається власнику зерна санітарними станціями на основі до­слідження відібраних зразків зерна. На насіннєве зерно крім того надається копія сортового свідоцтва.

При прийманні зерна його зважують і дані зважування про­ставляють в усіх примірниках ТТН. Якщо є невідповідність маси нетто з даними господарства більш як 50 кг на 1 т, то складається Акт відхилення у довільній формі. Він підписується представ­ником підприємства, представником зернового складу та завіду­ючим елеватором.

На основі ТТН в бухгалтерії зерноскладу формується реєстр накладних за формою ЗХС-3 — для однорідних за якістю партій зерна та за формою ЗХС-4 — для неоднорідних за якістю партій зерна. Ці реєстри складаються у двох примірниках на кожного власника і кожну культуру прийняту на зберігання. Перший при­мірник реєстру разом із товарно-транспортними накладними вла­сників зберігається в бухгалтерії елеватора, а другий разом з примірниками товарно-транспортних накладних передається вла­снику зерна.

Відповідно до Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні» зерновий склад на підтвердження прийнятого зерна ви­дає один з таких документів:

— подвійне складське свідоцтво;

— просте складське свідоцтво;

— складську квитанцію.

Складська квитанція — номерний складський документ за­гальнодержавного зразку, який видається зерновим складом, який бере на себе обов'язки зі зберігання товару, визначеної кі­лькості та якості протягом певного часу та видачі його власнику зерна. Складська квитанція замінила форму № 13, яка втратила силу з 1 серпня 2003 року.

Складська квитанція на зерно виписується складом одночасно з його прийняттям на зберігання, а складські свідоцтва — не піз­ніше наступного робочого дня після прийняття зерна. Складська квитанція виписується в обов'язковому порядку, як первинних документ, що засвідчує кількість та якість прийнятого складом зерна. Вона не є товаророзпорядчим документом, а тому не може бути передана іншій особі шляхом передавального надпису (ін­досаменту).

Просте складське свідоцтво — номерний товаророзпорядчий складський документ загальнодержавного зразка, що видається зерноскладом, який узяв на себе обов'язки зі зберігання визначе­ної кількості та якості товару протягом певного часу, а також йо­го страхуванню та видачі товару, зданого на зберігання особі, яка є володільцем складського документа. Просте складське свідоцтво — це товаророзпорядчий документ, який видається на пред'явника. В цьому документі не дозволяється змінювати по­чатковий текст або робити будь-які написи і позначки.

Передача простого складського свідоцтва іншій особі з метою передачі йому товару, який зберігається на складі, здійснюється шляхом вручення свідоцтва набувачеві товару (без вчинення пе­редавального надпису). Передача простого складського свідоцтва прирівнюється до передачі зерна (ч. 1 ст. 42 Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні»).

Подвійне складське свідоцтво — номерний товаророзпоряд­чий складський документ загальнодержавного зразка, який вида­ється зерновим складом, що взяв на себе обов'язки зі зберігання визначеної кількості та якості товару протягом певного часу, а також його страхування та видачі товару, зданого на зберігання особі, яка є власником складського документа. Подвійне склад­ське свідоцтво складається з двох частин: А (складське свідоцт­во) та Б (заставне свідоцтво), які можуть бути відокремлені од­не від одного. Подвійне складське свідоцтво є товаророзпоряд­чим документом, який підтверджує прийняття товарним складом зерна на зберігання та право власника на витребування цього зе­рна. Подвійне складське свідоцтво передбачає також право його власника здійснювати оборот прав на товар, що перебуває на складі, без фактичного переміщення товару.

Оформлення партії зерна простим або подвійним свідоцтвом дає можливість його власнику використовувати цю партію зерна як предмет застави на протязі терміну його зберігання. Тому при намірі підприємства отримати кредит під заставу зерна, необхід­но оформляти просте або подвійне складське свідоцтво.

Складські документи на зерно виписуються у двох оригіналь­них примірниках та підписуються керівником зернового складу, головним бухгалтером і завідуючим лабораторією. Перший ори­гінальний примірник передається власнику зерна, а другий зали­шається на зерновому складі.

Бухгалтерський облік операцій зі зберігання зерна на сертифікованому складі (елеваторі).

Аналітичний облік зерна переданого на зберігання ведеться в розрізі видів, сортів, договорів на зберігання та зернових складів. Для обліку переданого зерна відкривають окремі субрахунки до рахунку 27 «Продукція сільськогосподарського виробницт­ва», наприклад 275 «Зерно на зберігання в зерноскладі».

На зерновому складі може здійснюватись його доробка (дове­дення до базисних кондицій). Під час такої доробки зерно очи­щують від сміттєвих домішок, дрібного та некондиційного зерна та отримують зернові відходи 1 та 2 категорій, а також сміттєві домішки, що не використовуються.

Про проведену доробку зерносклад надає Акт очищення зер­на за формою № 34 та рахунок на оплату послуг.

Облік розрахунків із зерновим складом за послуги зберігання та очищення ведуть на субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами». У договорі на зберігання зерна зазначаються розцінки за надання різних послуг (приймання, зберігання, очищення, сушіння тощо), а в рахунках зерновий склад вказує вар­тість наданих послуг виходячи з їх об'єму. Розрахунки можуть проводитись в грошовій формі або зерном, про що обумовлюєть­ся в договорі зберігання. Проте не має права розраховуватись зе­рном, що передане в заставу за простим або подвійним складсь­ким свідоцтвом.

Таблиця 15.2





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 2962 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...