Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Чи здатна ринкова економіка адаптуватися до змін в економіці



Останнє питання ринкової економіки: «Чи здатна ринкова економіка адаптуватися до змін і умов економічного життя?»

Попит виробників на ресурс – це похідний попит.

Ринкова економіка достатньо динамічна, з часом смаки споживачів змінюються,рівень їх доходу, кількість та обсяги ресурсів, зміни технологій виробництва, у зв’язку з цим те що було тепер є ефективним, може стати з часом неефективним. Ринкова економіка постійно здійснює коректування використання ресурсів, застосування технологій, при цьому залишаючись ефективною економікою.

Важливу роль грає ціна, передусім так звана орієнтуюча функція ціни.

Наприклад: Якщо змінюються смаки споживачів, тобто виникає перевага у споживанні одних товарів перед іншими.

Здатність ринкової системи через ціну сигналізувати про зміни в споживчих смаках і викликати належну реакцію з боку виробників і постачальників ресурсів називається спрямовуючою функцією ціни.

Ринкова економіка створюється стимулом технічного прогресу, той хто застосовує нову техніку і технологію отримує економічний прибуток, котрий в свою чергу може бути може бути джерелом фінансування розробки нової техніки і технології.

Нова техніка призводить до скорочення витрат виробництва. Що дає можливість виробникам знижувати ціни, збільшує цим попит на дану продукцію.

Ринкова економіка змушує виробників,через конкуренцію слідкувати за появою нової техніки і технології, та застосовувати її. Той хто не слідкує за цим правилом розоряється.

Ринкова економіка сприяє переливу ресурсів з технічно-непрогресивних галузей в більш прогресивні виробництва.

Для здійснення технічного прогресу необхідно підвищити виробництво засобів виробництва на цей вид продукції, попит пред’являє підприємства, якщо попит підвищується то ціна зростає і підвищує виробництво нових засобів виробництва.

В ринковій економіці важлива роль належить конкуренці ї - змушує підприємців і постачальників ресурсів задовольняти бажання споживачів, якщо споживання збільшило попит на якийсь продукт, то підвищується ціна понад витрати виробництва; з’являється економічний прибуток і в дану галузь спрямовується інші фірми. Пропозиція підвищується, а ціна падає до рівня витрат виробництва.

Якщо має місце монополія, то вона перешкоджає вступ у галузь іншим фірмам і має можливість шляхом скорочення виробництва підтримувати високі монопольні ціни і постійно привласнювати економічний прибуток.

Конкуренція забезпечує поєднання індивідуальних і суспільних інтересів. Кожний індивідум в умовах ринкової економіки переслідує особистий інтерес, який заклечається в тому щоб одержати максимальну вигоду у виробництві та споживанні. А суспільство – в тому що було вироблено максимальну кількість продукту з мінімальними витратами, бо це забезпечує низькі ціни.

Ринкова економіка за допомогою конкуренції котра проявляється як «невидима рука» і спрямовує виробництво тобто змушує виробників застосовувати таку комбінацію ресурсів котра максимально ефективна і це відповідає, як приватному інтересу так і суспільства.

Тобто невидима рука так управляє економікою, що коли фірми максимізують свій прибуток, суспільний продукт також максимізується, причому витрати при цьому повинні бути мінімальними.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 315 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...