Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роль інформаційних систем в управлінні сучасними організаціями



Сучасна економіка в нових умовах не тільки зосереджується на виробництві та поширенні інформації, а й перебуває сама під впливом цих технологій.

З одного боку, враховуючи залежність підприємств від технологій, матеріалів, продуктів, інших структур та необхідність оперативно реагувати на вимоги ринку, вони змушені входити у глобальну інформаційну інфраструктуру, де репрезентують та отримують інформацію. На передній план виходять вже технології телекомунікації, що забезпечують оперативний зв’язок між горизонтальними та вертикальними структурами нової економіки. З іншого, – сучасні підприємства просто не можуть ефективно та рентабельно працювати без застосування нових технологій у своїй діяльності. А це, своєю чергою, потребує відповідних знань від працівників підприємств, для яких головним принципом професійного зростання стає принцип: «Освіта протягом усього життя». Нові технології не лише потребують від людини певних навичок і знань та постійного їхнього оновлення, але й створюють найсприятливіші умови для оптимального оновлення професійних знань. Людина стає реальним суб’єктом економіки нового типу та відтепер все залежить тільки від неї – від її пріоритетів, цілей та цінностей. Ця нова економіка зростає на людських професійних якостях та опосередковано спрямована на людське самовдосконалення, яке необхідне й самій людині, й економіці.

Парадокс сучасності полягає у тому, що в нову добу людина, з одного боку, залежить від технологічного розвитку власного суспільства, а з іншого, – сама відповідає за своє майбутнє, яке творить своїм інтелектом та здатністю до самовдосконалення.

Розвинені країни і більшість країн, що розвиваються, високими темпами розвивають нові ІТ та впроваджують ІС в різноманітні сфери життя і діяльності суспільства, сприяючи тим самим процесам інформатизації.

Інформатизація – це сукупність взаємопов’язаних організаційних, правових, політичних, соціально-економічних, науково-технічних, виробничих процесів, спрямованих на створення умов для задоволення інформаційних потреб, реалізації прав громадян і суспільства на основі створення, розвитку, використання ІС, мереж, ресурсів та ІТ, побудованих на основі застосування сучасної обчислювальної та комунікаційної техніки. Інформатизація в галузі управління економічними процесами припускає насамперед підвищення продуктивності праці працівників за рахунок зниження співвідношення вартість/виробництво, а також підвищення кваліфікації і професійної грамотності зайнятих управлінською діяльністю фахівців. У розвинених країнах відбуваються одночасно дві революції: в інформаційних технологіях і в бізнесі, взаємно допомагаючи одне одному. Актуальність питань інформатизації усіх сфер суспільно-економічного життя цілком очевидна. ІТ через ІС дають можливість оптимізувати і раціоналізувати управлінські функції за рахунок застосування нових засобів збирання, передавання і перетворення інформації. Реформа методів управління підприємствами спричинила не тільки перебудову організовування управлінської діяльності за допомогою автоматизації, але й поширення нових форм реалізації цієї діяльності.

Корисність інформації визначається внутрішніми та зовнішніми користувачами, які висувають до її якості такі вимоги:

1. Відповідність і своєчасність інформації – здатність впливати на прийняття рішення користувачем і задовольнити його інтереси у потрібний момент або у певний термін.

2. Достовірність інформації – гарантія об’єктивності і правдивості наданих даних; передбачає необхідність зазначення методів, процедур одержання, щоб користувачі могли правильно розуміти її призначення і, за необхідності, перевірити її.

3. Порівнюваність інформації – можливість порівняння показників (наприклад, звітності), що потребує застосування набору визначень, одиниць вимірювання, методики опрацювання даних.

4. Доступність і зрозумілість інформації – подання інформації у зрозумілій для сприйняття формі. Форми надання звітності (поняття, які аналізуються, бази даних та ін..) повинні відображати сутність питання, бути чіткими, без зайвої деталізації, правильно перекладеними з іноземної мови тощо.

5. Конфіденційність інформації – надання користувачам лише тієї інформації, яка не завдасть шкоди організації з боку конкурентів.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 2000 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...