Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види відображень



Відображення F множини А у множину В називається відображенням А на В (або сюр’єктивним відображенням, або сюр’єкцією), якщо F -1(b)¹Æ для будь-якого елементу b з множини В, тобто якщо кожний елемент b з множини В має принаймні один прообраз.

Нехай, наприклад, А ={1,2,3,4}, B ={ a, b, c }, F: A ® B, F ={<1, b >,<4, a >,<2, c >, <3, a >}. Обчислимо F -1(y) для кожного елемента у множини В. Маємо:

F -1(a)={3,4}, F -1(b)={1}, F -1(c)={2}.

Таким чином, для кожного y Î В F -1(у)¹Æ, отже, F є відображення А на В. Нехай F 1: А ® В, F 1={<1, a >,<2, c >,<3, c >,<4, a >}. Оскільки F 1-1(b)=Æ, F 1 не є відображенням A на B.

Відображення F множини А у множину В називається ін’єктивним (або ін’єкцією), якщо для будь-яких елементів х та у з множини А з х ¹ у випливає F (xF (y), тобто різні елементи з області значень відображення мають різні образи.

Прикладом ін’єктивного відображення множини A ={ a, b, c, d } у множину B={1,2,3,4,5} є відображення F ={< a,3>,< b,1>,< c,2>,< d,4>}. Відображення F 1={< a,1>,< b,2>,< c,2>,< d,3>} А у В не ін’єктивне, тому що різні елементи b та с мають однакові образи.

Відображення F множини А на множину В називається взаємно однозначним (взаємно однозначною відповідністю між А та В, взаємно однозначною функцією з А у В, бієкцією), якщо F ін’єктивне.

Нехай, наприклад, F: A ® B, A ={1,2,3,4}, B ={ a, b, c, d }, F ={<1, a >, <2, b >,<3, c >,<4, d >}. Відношення F є відображенням А на В, оскільки кожен елемент множини В має прообраз; крім того, різні елементи множини А мають різні образи, отже, F є ін’єктивним. Таким чином, F – взаємно однозначне відображення. Відображення F 1={<1, a >,<2, c >,<3, a >} множини Х ={1,2,3} у множину Y ={ a, c } не ін’єктивне, хоча є відображенням Х на Y, отже F 1 не є взаємно однозначним. Взаємно однозначним є відображення F (x)=2 x множини додатних цілих чисел у множину додатних парних чисел.

Теорема 12. Нехай F: A ® B – взаємно однозначне відображення. Тоді F -1 – взаємно однозначне відображення В на А.

Доведення. Покажемо, що F -1 – функціональне відношення на множинах В та А. Припустимо, що це не так. Тоді існує такий елемент b у множині В, що для деяких різних елементів х та у з множини А < b, xF -1 та < b, yF -1. Звідси маємо: < x, bF, < y, bF, тобто різні елементи множини А мають однакові образи, отже, F не ін’єктивне, але це суперечить умові. Таким чином, відношення F -1 функціональне. Покажемо, що D(F -1)= В. Припустимо, що це не так. Тоді у множині В є елемент b такий, що < b, xF -1 для усіх елементів х з А. А це означає, що F -1(b)=Æ, отже, F не є відображення А на В, що суперечить умові. Таким чином, F -1 – відображення В у А. Покажемо, що відображення F -1 сюр’єктивне. Припустимо, що це не так. Тоді існує елемент а Î А такий, що (F -1)-1(а)=Æ. Це означає, що " b Î B < b, aF -1, отже, " b Î B < а, bF, тобто D(FA, що суперечить умові. Таким чином, F -1 сюр’єктивне. Покажемо, що F -1 ін’єктивне. Припустимо, що це не так. Тоді у множині В існують такі різні елементи a та b, що F -1(a)= F -1(b)= с, де с Î А. Це означає, що < c, aF та < c, bF, що суперечить функціональності F. Отже, F -1 ін’єктивне. Таким чином, F -1 – взаємно однозначне відображення В на А.

Відображення виду F: An ® B (n Î N +) назвемо n-арною функцією з А у В. Будемо позначати n-арну функцію через Fn. Відображення виду Fn: An ® А (n Î N) називається n-арною операцією на множині А. При n =0 операція називається нульарною. Така операція фіксує у множині А деякий елемент а, тобто F 0º a для деякого а Î А. При n =1 операція називається унарною; F 1 є відображенням множини А у себе. При n =2 операція називається бінарною; при n =3 операція називається тернарною.

Прикладом 2-арної функції з А ={1,2} у В ={ a, b, c } є відображення F 2={<<1,1>, c >,<<1,2>, a >,<<2,1>, a >,<<2,2>, b >}. Оскільки А ¹ В, дане відобра-ження F 2 не є бінарною операцією на множині А. Прикладами бінарних опе-рацій на множині Z є додавання, множення, віднімання. Прикладом унарної операції на множині N є факторіал (!). Оскільки не для усіх невід’ємних цілих чисел n та m (n - mN, віднімання не є бінарною операцією на N.

Відображення виду F: An ®{0,1} (n Î N +) називається n-арним преди-катом на множині А.

Нехай, наприклад, А ={ a, b }. Відображення F ={<< a, a >,1>,<< a, b >,0>, << b, a >,0>,<< b, b >,1>} множини А 2 у множину {0,1} є бінарним предикатом на множині А.

Нехай n, m Î N +, Nn, Nm означають множини чисел виду {1,2,.., n } та {1,2…., m }, S довільна множина чисел. Відображення A: Nn ´ Nm ® S називається прямокутною матрицею (матрицею розмірності n ´ m) над множиною S. Образ A (i, j) пари < i, j > позначають aij й називають елементом матриці А. Матрицю А зображують у вигляді таблиці, що має n рядків та m стовпчиків, на перетині і -го рядка та j -го стовпчика знаходиться елемент aij. Якщо n = m, то матриця А називається квадратною (матрицею порядку n). Якщо у квадратній матриці aij =0 при i ¹ j й aij ¹0 при i = j, то така матриця називається діагональною. Діагональна матриця називається одиничною, якщо aiі =1, i Î{1,…, n }.

Наприклад, матрицею розмірності 2´3 над множиною {0,1,2,3} є відображення

А ={<<1,1>,3>,<<1,2>,1>,<<1,3>,1>,<<2,1>,2>,<<2,2>,3>,<<2,3>,0>}.

Відображення {<<1,1>,3>,<<1,2>,1>,<<2,1>,0>,<<2,2>,3>} є квадратною матрицею (порядку 2) над множиною {0,1,2,3}. Відображення {<<1,1>,2>, <<1,2>,0>,<<2,1>,0>,<<2,2>,3>} є діагональною матрицею порядку 2 над множиною {0,1,2,3}, а відображення {<<1,1>,1>, <<1,2>,0>,<<2,1>,0>, <<2,2>,1>} – одиничною матрицею.

Матриця є зручним способом подання відношень, заданих на скінченних множинах А та В. Нехай множина А містить n елементів, множина Вm елементів. Позначимо елементи множин А та В через xi та yj (i Î Nn, j Î Nm). Нехай R – відношення, задане на множинах А та В. Тоді R подається матрицею виду АR: Nn ´ Nm ®{0,1}, заданою таким чином: аij =1, якщо < xi, yjR, aij =0, якщо < xi, yjR. Наприклад, нехай А ={ a 1, a 2, a 3}, B ={ b 1, b 2}, R Í A ´ B, R ={< a 2, b 1>,< a 1, b 2>}. Тоді

AR ={<<1,1>,0>,<<1,2>,1>,<<2,1>,1>,<<2,2>,0>, <<3,1>,0>,<<3,2>,0>}

За допомогою відношень еквівалентності на деякій множині А та фактор-множин цієї множини можна описати відображення множини А у інші множини.

Теорема 13. Будь-яке відображення F: A ® B є композицією P * B * i відображень Р, В та і, де Р: А ® А / R для деякого відношення еквівалентності R на А, В – деяке взаємно однозначне відображення А / R на F (A), і – тотожне відображення F (A) у В.

Доведення. Побудуємо бінарне відношення R за відображенням F таким чином: хRу Û F (х)= F (у). Покажемо, що R є відношенням еквівалентності. Оскільки F (х)= F (х) для будь-якого елементу х множини А, то хRх для кожного х з А, отже, R рефлексивне. R симетричне, тому що хRу Þ F (х)= F (у) Þ F (у)= F (х) Þ уRх. R транзитивне, бо хRу, уRz Þ F (x)= F (y), F (y)= F (z) Þ F (x)= F (z) Þ xRz. Визначимо відображення Р: А ® А / R, В: А / R ® F (A), і: F (AВ таким чином: Р ={< х,[ x ]>| x Î A, [ xA / R }, В ={<[ x ], F (x)>| x Î A }, i ={< x, x >| x Î F (A)}. (Нагадаємо, що [ x ] означає клас еквівалентності, який містить х.) Неважко перевірити, що відображення В є взаємно однозначним, а Р * В * і – відображенням А у В. Покажемо, що F (x)=(Р * В * і)(х). За визначеннями Р, В та і маємо: (Р * В * і)(х) = і (В (Р (х))) = і (В ([ x ])) = i (F (x)) = F (x). Отже, F = P * B * i.

Рівність F = P * B * i називається канонічним розкладом F.

Нехай, наприклад, А ={1,2,3,4,5}, B ={ a, b, c, d }, F: A ® B, F ={<1, b >,<2, c >, <3, a >,<4, c >,<5, a >}. Знайдемо відображення Р, В та і для канонічного розкла-ду відображення F. Визначимо за F, як показано у доведенні теореми 13, від-ношення еквівалентності RF = iA È{<2,4>,<4,2>,<3,5>, <5,3>} та відповідну фактор-множину A / RF ={{1},{2,4},{3,5}}. Тоді [1]={1}, [2]=[4]={2,4}, [3]=[5]={3,5}. Отже:

Р ={<1,{1}>,<2,{2,4}>,<3,{3,5}>,<4,{2,4}>,<5,{3,5}>},

B ={<{1}, b >,<{2,4}, c >,<{3,5}, a >},

i ={< a, a >,< b, b >,< c, c >}.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1637 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...