Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теми і перелік питань для аудиторного та самостійного вивчення



№ п/п лекції Назва теми Лекційні питання Кількість годин Питання для самостійного вивчення Кількість годин
1. 1. Предмет і зміст курсу     2. Теорії підприємств і основи підприємництва 1. Поняття, предмет і об’єкт вивчення «Економіки підприємства»     1. Підприємство, його ознаки, мета і функції. Місія і цілі підприємства. 2. Підприємницька діяльність, її типи і форми. 3. Законодавче забезпечення підприємництва в Україні. 4. Підприємницькі договори, їх структура і порядок укладання. 0,5   1,5 1. Особливості прояву економічних законів на підприємствах і в галузях. 2. Джерела і завдання курсу, його зв’язок з іншими дисциплінами. 3. Суспільний поділ праці та формування галузей. 4. Галузева структура, показники, що її характеризують. 5. Міжгалузевий баланс та його роль в забезпеченні пропорційного розвитку народного господарства.   1. Теорія фірми Р.Коуза, її сутність і характеристика. 2. Теорії підприємства, їх зміст. 3. Франчайзинг як особлива форма організації бізнесу. 4. Виробнича і посередницька діяльність. 5. Міжнародний бізнес, його типи та види. 6. Спільні підприємства, проблеми їх розвитку в Україні.  
2. 3. Види підприємств, їх організаційно-правові форми 1. Правові основи створення та функціонування підприємств. 2. Статут підприємства, засновницький договір, генеральна тарифна угода і колективний договір, їх роль у діяльності під-в.   1. Господарський Кодекс України, його основні положення. 2. Види господарських товариств, їх установчі документи. 3. Об’єднання підприємств, їх види і характеристика.  
  4. Зовнішнє середовище господарювання підприємства 1. Виробничий потенціал підприємства, його складові. «Квадрат потенціалу» підприємства. 2. Модель галузевої конкуренції М.Портера.   1. Середовище функціонування підприємства, його структура. 2. Зовнішнє середовище функціонування підприємства. Макро- та мікро- середовище, їх елементи. 3. Вплив чинників зовнішнього середовища на діяльність підприємства. 4. Аналіз зовнішнього середовища підприємства. 5. Моніторинг і сканування зовнішнього середовища підприємства.  
3.     4. 5. Структура та управління підприємством   6. Ринок і продукція   7. Планування діяльності підприємства   1. Виробнича структура підприємства: поняття, склад і види. Чинники впливу на виробничу структуру підприємства. 2. Поняття і класифікація методів управління. 3. Організаційні структури управління, їх характеристика.   1. Поняття і характеристика ринкового типу господарювання. Структура і види ринків. 2. Ринкова інфраструктура: складові елементи та їх характеристика.     1. Система планів виробничої діяльності, порядок їх розробки. 2. Бізнес-планування, його суть і призначення. Структура і методика розробки бізнес-плану підприємства. 3. Виробнича програма підприємства, її показники. 4. Маркетингова діяльність підприємства та її вплив на формування виробничої програми.       1. Мета і завдання виробничої діяльності та необхідність управління нею. 2. Поняття і принципи управління суб’єктами господарювання. 3. Структура органів управління підприємством, галуззю. 4. Вищі органи управління підприємством, організацією. 5. Ефективність адміністративної реформи в Україні. 6. Зарубіжний досвід централізованого управління підприємствами та організаціями.   1. Типи ринкової структури. 2. Характеристика вхідних і вихідних бар’єрів в галузі, можливості їх подолання. 3. Особливості поведінки підприємства на ринках досконалої і монополістичної конкуренції, монополії та олігополії. 4. Еластичність попиту та її вплив на підприємство. 1. Планування як функція управління розвитком підприємства, його принципи і методи. 2. Суть і основні етапи стратегічного планування. 3. Стратегії підприємства, їх основні види та вибір. 4. Тактичне і оперативне планування на підприємстві. Класифікація тактичних планів, їх основні розділи і показники. 5. Система оперативного планування діяльності виробничих підрозділів підприємства, шляхи її вдосконалення. 6. Основні розділи і показники плану розвитку галузі. 7. Обґрунтування виробничої програми підприємства.        
5; 6 8. Персонал підприємства, продуктивність і оплата праці 1. Кадри підприємства, їх склад і структура. Категорії персоналу. Класифікація персоналу підприємства. 2. Розрахунок чисельності працюючих на підприємстві. 3. Показники руху кадрів на підприємстві. 4. Продуктивність праці та її вимірники. 5. Планування росту продуктивності праці за техніко-економічними факторами. 6. Тарифна система як основа організації оплати праці на підприємстві. 7. Форми і системи оплати праці.   1. Чинники, які впливають на рівень кваліфікації усіх категорій персоналу підприємств різних типів. 2. Вплив науково-технічного прогресу на структуру персоналу підприємства. 3. Система управління персоналом, її особливості. Сучасні вимоги до ділових якостей різних категорій персоналу. 4. Форми підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації кадрів. Зарубіжний досвід ефективної підготовки і використання кадрового потенціалу. 5. Динаміка і резерви росту продуктивності праці на підприємствах різних галузей. 6. Наукова організація і нормування праці. Охорона праці та безпека життєдіяльності. 7. Мотивація як процес стимулювання до високопродуктивної праці, її моделі і методи. 8. Поняття, види і шляхи росту заробітної плати. 9. Принципи організації та регулювання оплати праці. Державне регулювання оплати праці та соціального захисту. 10. Безтарифна і контрактна системи оплати праці. 11. Колективна система оплати праці. 12. Система участі працівників у прибутках. 13. Формування фонду оплати праці на підприємстві.  
7; 8; 9;10 9. Капітал підприємства 1. Поняття, класифікація і структура основних фондів підприємства. 2. Облік і оцінка основних фондів підприємства. 3. Види і показники зношування основних фондів. 4. Амортизація основних фондів. 5. Показники ефективності використання основних фондів.   6. Поняття, матеріальний склад і структура оборотних фондів підприємства. 7. Оборотні кошти підприємства, їх класифікація і структура. 8. Розрахунок нормативів оборотних коштів. 9. Методика показників ефективності використання оборотних коштів підприємства.   10. Поняття і види нематеріальних ресурсів підприємства. 11. Нематеріальні активи, їх вартісна оцінка і зношування.   1. Сутність і види капіталу підприємства. 2. Чинники, які визначають структуру основних фондів. особливості структури основних фондів у різних галузях. 3. Ремонт, модернізація і заміна основних фондів як форми запобігання їх фізичному зношенню. 4. Напрямки відтворення основних фондів, їх характеристика. Інтенсифікація відтворення основних фондів підприємств. 5. Шляхи підвищення ефективності використання основних фондів підприємств. 6. Показники використання матеріальних ресурсів підприємства та порядок їх розрахунку. 7. Нормування витрат матеріальних ресурсів. Значення зниження матеріаломісткості продукції. 8. Шляхи покращення використання оборотних коштів підприємства. Проблеми нестачі оборотних коштів підприємств та їх поповнення до нормативного рівня. 9. Інформаційні технології і програмні продукти, їх використання в діяльності підприємств.    
11. 10. Інвестиції 1. Виробничі інвестиції, їх структура. 2. Оцінка економічної ефективності виробничих інвестицій в умовах ринку.   1. Поняття інвестицій, їх роль у відтворенні потенціалу підприємства. 2. Склад інвестицій підприємства, джерела інвестування. 3. Планування виробничих інвестицій, обчислення необхідного обсягу інвестицій. 4. Фінансові інвестиції, їх роль в діяльності підприємства. 5. Види цінних паперів, порядок їх випуску та обігу. Державне регулювання і масштаби обігу цінних паперів в Україні. 6. Особливості визначення та показники ефективності використання різних видів цінних паперів. 7. Чинники, які впливають на ефективність використання реальних інвестицій. 8. Економічне обґрунтування інвестиційних проектів у бізнес-плані.    
12. 11. Інноваційна діяльність 1. Поняття інновацій. Методика визначення економічної ефективності технічних нововведень. 2. Економічний ефект на витратах виробництва нової техніки. 3. Економічний ефект на витратах експлуатації. 4. Сумарний і комерційний ефекти від впровадження технічних нововведень. Річний економічний ефект від впровадження технічних нововведень.     1. Поняття, характеристика і види інноваційних процесів. 2. Класифікація нововведень. 3. Наближені методи визначення собівартості нової техніки. 4. Організаційний прогрес, його об’єкти та напрямки. Особливості оцінки організаційних нововведень.    
13. 12. Техніко-технологічна база і виробнича потужність підприємства 1. Виробничий і технологічний процеси на підприємстві, їх елементи. 2. Виробнича потужність підприємства, фактори, що на неї впливають. 3. Розрахунок величини виробничої потужності підприємства.   1. Лізинг як форма оновлення технічної бази виробництва, його характеристика. 2. Технологічні операції. Технологічні та природні процеси на підприємстві. 3. Визначення величини виробничої потужності на підприємствах різних галузей.    
14. 13. Організація виробництва і забезпечення якості продукції 1. Поняття якості продукції та необхідність і значення її підвищення в сучасних умовах. 2. Показники і методи вимірювання якості продукції. 3. Стандартизація і сертифікація продукції, їх економічна і соціальна ефективність.   1. Поняття і принципи організації виробничого процесу. 2. Класифікація виробничих процесів. 3. Організаційні типи виробництва, їх ефективність. 4. Поняття і класифікація методів організації виробничого процесу. 5. Потокове виробництво, його характеристика та основні параметри. 6. Виробничий цикл, його структура і тривалість. 7. Конкурентоспроможність продукції, методика її оцінювання та чинники забезпечення. 8. Шляхи підвищення якості і конкурентоспроможності продукції.    
15. 14. Витрати на виробництво та реалізацію продукції 1. Поняття витрат і собівартості продукції. Класифікація витрат на виробництво та реалізацію продукції. 2. Розрахунок зниження собівартості продукції пофакторним та індексним методами. 3. Економічний зміст, функції та види цін. 4. Методи ціноутворення.   1. Види і показники собівартості продукції. 2. Складання кошторису витрат на виробництво. 3. Калькулювання собівартості одиниці продукції. Методика обчислення окремих статей калькуляції. 4. Методи прогнозування собівартості нових виробів. 5. Шляхи зниження собівартості продукції. 6. Енергозбереження та його вплив на собівартість. 7. Шляхи вдосконалення ціноутворення в Україні.  
16. 15.Фінансово-економічні результати діяльності підприємства 1. Дохід і прибуток підприємства, джерела їх формування і розподіл. 2. Рентабельність як показник ефективності діяльності підприємства: показники та шляхи підвищення. 3. Показники оцінки загального фінансово-економічного стану підприємства.   1. Рівень і шляхи забезпечення прибутковості підприємств різних галузей в умовах кризи. 2. Ефективність виробництва, її види. 3. Система показників ефективності виробництва. 4. Оцінка соціальної ефективності виробництва. 5. Чинники зростання ефективності виробництва в сучасних умовах.    
17. 16. Розвиток підприємства: сучасні моделі, трансформація та реструктуризація 1. Бізнес-процеси підприємства, їх характеристика, класифікація та параметри. 2. Реінжиніринг бізнес-процесів. 3. Реструктуризація підприємства, її види і форми.   1. Моделювання бізнес-процесів підприємства. 2. Бенчмаркинг як інструмент підвищення результативності бізнесу. 3. Комплексна трансформація підприємства, її етапи. 4. Оцінка ринкової вартості бізнесу і реструктуризація. 5. Матриця Мак-Кінзі та оцінка вартості бізнесу. 6. Алгоритм проведення реструктуризації підприємства. 7. Вітчизняний і зарубіжний досвід реструктуризації підприємств.    
18. 17. Економічна безпека та антикризова діяльність 1. Суть і мета санації підприємства. 2. Кризова ситуація і банкрутство. Симптоми, стадії і види банкрутства. 3. Причини та процедура ліквідації збанкрутілого підприємства.   1. Економічна безпека підприємства, її сутність, структурні елементи та схеми організації. 2. Джерела негативних впливів на економічну безпеку підприємства. 3. Аналіз та оцінка досягнутого рівня економічної безпеки. 4. Основні напрямки організації економічної безпеки підприємства за окремими функціональними складовими. 5. Служба безпеки підприємства: принципи організації та ключові завдання. 6. Функції, об’єкти та управління безпекою. 7. Управління ризиками господарської діяльності. Методи і процедури зниження ступеня ризику. 8. Організація системи антикризових заходів на підприємстві.    
    РАЗОМ   РАЗОМ  




Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 321 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...