Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

І.Дзюба



Фактично, весь „Кобзар” не що інакше, як бесіда зі Всевишнім, спершу лише запитання, як-от у „Причинній”, згодом і відповіді – прямі або в запитаннях, підтекстові. Бесіда ця настільки відверта, що декому навіть здається в певних місцях святотатською чи й богоборчою. Проте пам”ятаймо думку знаного теолога І.Ортинського: „Людина може говорити. Якщо вона дійсно говорить з Богом, то немає нічого, чого б вона не сміла йому сказати”.

В.Пахаренко

Тарас Шевченко – це символ не лише країни, але й всіх, хто бореться за свою гідність будь-де в світі. Тарас Шевченко був рабом, що возлюбив свободу і виборов її. Вірші Шевченка завжди залишаються щирим виявом українського єства, виявом страждань і відваги його народу. Його поезія створювалась на мотивах, що дорогі не лише Україні, а й усьому людству. Коли Шевченко оспівує родючі українські землі, він славить красу всієї планети. Коли говорить про важку працю і бідність українських селян, він думає про трударів усього світу, коли ж милувався тими, хто дорогий його серцю, ми уявляємо людей, яких любимо.

М.Б.Малруні, прем”єр-міністр Канади

ТЕМА 3. Творчість Марка Вовчка (Марії Вілінської)

(1833 – 1907)

План

1. Світогляд письменниці, інтелектуальний діапазон творчості.

2. Марко Вовчок у літературному оточенні.

3. ”Народні оповідання” як якісно нове явище в українській прозі:

a) основні цикли;

b) розвиток оповідної манери;

c) антикріпосницьке спрямування творів;

d) поєднання реалістичних і романтичних принципів у родинно-побутових оповіданнях.

3. Соціальна повість “Інститутка”. Антиномія „воля – неволя” у повісті.

4. Повість “Три долі”: перехід письменниці до нової художньої манери, заснованої на психологізмі.

5. Російськомовна проза письменниці. “Рассказы из народного русского быта” у зв”язку з українською проблематикою попередніх творів.

6. Жанр казки у творчості Марка Вовчка. Історико-героїчна тема та особливості її художнього втілення (“Кармелюк”, “Невільничка”).

7. Журналістська, публіцистична, перекладацька діяльність Марка Вовчка.

Тексти

Сестра. Козачка. Одарка. Чари. Сон. Горпина. Викуп. Отець Андрій. Свекруха. Максим Гримач. Данило Гурч. Інститутка. Павло Чорнокрил. Три долі. Ледащиця. Два сини.

Маша. Катерина. Игрушечка. Купеческая дочка.

Дев”ять братів і десята сестриця Галя. Кармелюк. Невільничка. Ведмідь.

Маруся.

Живая душа. Записки причетника.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 455 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...