Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вій школі



У 4 класі учні одержують загальне уявлення про числівник як частину мови, засвоюють вимову і правопис найуживаніших числівників, вживання їх у мовленні. У процесі вивчення цієї частини мови в учнів необхідно сформувати такі вміння: упізнавати серед слів числівники, ставити до них питання скільки? який? котрий? котра? котре? котрі?; правильно вимовляти і писати числівники, передбачені програмою для 1— 4 класів, форми родового відмінка числівників 50—80 (п'ятдесяти, шістдесяти, сімдесяти, вісімдесяти); ставити питання до кіль­кісних і порядкових (без уживання термінів) числівників; вживати правильні форми (за зразком у підручнику, поданим учителем) на означення часу протягом доби; будувати словосполучення з числівниками за зразком, підстановочною таблицею.

Для усвідомлення учнями істотних ознак числівника як частини мови слід організувати спостереження за сюжетним малюнком, на якому зображено різну кількість певних предметів:

Розгляньте малюнок. Кого зображено? Скільки ластівок сидить на дроті?
Скільки каченят у качки? Скільки зацвіло кульбаб? Яку річ дівчинка випрала і по­вісила сушити першою? Що висить на мотузку п'ятим? Котре по порядку чорне каченя?

Назвіть слова, які означають кількість предметів. На які питання вони
відповідають? Які серед уживаних нами слів означають порядок предметів під час лічби? Які питання ставимо до них?

Учні під керівництвом учителя роблять висновок, що слова, які відповідають на питання скільки? який? котрий?, означають кількість предметів або їх порядок під час лічби. Учитель ознайомлює четвертокласників з терміном числівник, під­креслюючи, що це також частина мови.

Можна запропонувати учням визначити, чим вона відрізняється від інших частин мови.

Важливу увагу слід приділити формуванню вмінь правильно вживати чис­лівники в усному і писемному мовленні. На організацію мовленнєвої діяльності учнів з використанням числівників орієнтують учителя і вправи з підручника, наприклад:

1. Які числівники вжито у вірші? Випиши їх, до кожного постав питання.

2. Прочитай речення. Знайди на малюнку годинник, який показує зазначений
час. («Тринадцята година двадцять хвилин, або двадцять хвилин на чотирна­
дцяту»).

3. Поєднай числівники з іменниками. Утворені словосполучення запиши.

4. Дай письмові відповіді на запитання: О котрій годині ти прокидаєшся? Скільки хвилин витрачаєш на ранкову гімнастику? Коли виходиш з дому до шко­ли? та ін.

5. Запиши повні відповіді на запитання: Зі скількох днів складається тиж­день? Який третій день тижня? Скільки місяців триває весна? Яким по порядку місяцем є листопад? тощо.

6. Від поданих числівників, що відповідають на питання скільки?, утвори числівники, що відповідають на питання який? котрий?.

Ефективними є завдання, які передбачають правильну вимову і написан­ня числівників: робота з таблицями «Правильно вимовляй і пиши»; складання прикладів на додавання та віднімання; аналіз текстів, насичених числівниками; складання текстів з використанням числівників.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1412 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...