Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Поняття і сутність менеджменту



ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………………….3

Тема 1. Поняття і сутність менеджменту………………………………………..... 4

Тема 2. Планування в організації………………………………………………….14

Тема 3. Організація як функція менеджменту……………………………………22

Тема 4. Мотивація…………………………………………………………………33

Тема 5. Управлінський конроль…………………………………………………...40

Тема 6. Управлінський контроль………………………………………………….45

Тема 7. Комунікації в системі управління організацією……….………………..50

Тема 8. Лідерство…………………………………………………………………..54

Тема 9. Ефективність управління…………………………………………………62

Контрольні питання………………………………………………………………..70

Список літератури………………………………………………………………….74


ВСТУП

Сучасний етап розвитку національної економіки України характеризується пошуком найефективніших важелів та інструментів ведення виробничо-господарської діяльності. Підвищення ролі приватної
власності, розвиток фондового ринку, активізація зовнішньоекономічної діяльності потребують удосконалення механізму управління організаціями як найважливішого чинника впливу на працівників з метою досягнення поставлених цілей. Саме управлінська діяльність визначає успіхи організації на внутрішньому і зовнішньому ринках, якість інституційних і структурних змін, здатність до адаптації в умовах жорсткої конкуренції.

Менеджмент виступає як результативний засіб формування ринкових стратегій, залучення інвестицій, здійснення нововведень, оптимізації співвідношення попиту і пропозиції тощо.

Успіхи чи невдачі українських підприємств значною мірою зумовлені наявністю чи відсутністю знань специфіки управлінської діяльності у людей, яки ними керують, причому не лише у професійних менеджерів, а й у фахівців економічних, маркетинговіх, кадрових чи фінансових служб. Тому в умовах розвитку соціально-ринкових відносин менеджмент
активно проникає на українські підприємства. Підприємці зацікавлені у використанні його основних надбань, оскільки це дає змогу досягнути стрункої побудови організації, знизити трудомісткість управлінських робіт,оптимізувати чисельність апарату управління, посилити управлінський вплив, зосередити зусилля всіх працівників на досягненні поставлених цілей.

В організаціях усе більшого значення набуває діяльність керівників нової формації - менеджерів. Саме ці категорії працівників сприяють утвердженню підприємства на ринку, успіху в конкурентній боротьбі, втіленню нових ідей та
результативних стратегій.

Побудоване на засадах сучасного менеджменту управління організацією характеризується, з одного боку, стабільністю в отриманні високих економічних, технологічних, соціальних та інших результатів, з іншого - високою динамікою позитивних змін.

Тому вивчення науки про менеджмент є обов'язковою складовою підготовки фахівців економічних спеціальностей в усьому світі. В Україні дисципліни «Менеджмент» входять у відповідні державні стандарти і є важливим чинником здобуття економічної освіти.

Конспект лекції для студентів заочного факультету підготовлений коллективом авторів у складі: к.є.н., проф. Козлова Г.М. (вступ, т. 2, т.3, т.5, т.8); к.є.н., доц. Кравчеко В.О. (т.4,т.6,т.9).

Тема 1. ПОНЯТТЯ І СУТНІСТЬ МЕНЕДЖМЕНТУ





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 528 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...