Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 3. Адміністративно-правові норми і відносини



Питання для обговорення на семінарському занятті

1. Поняття адміністративно-правової норми. Державні гарантії дії адміністративно-правових норм.

2. Структура адміністративно-правової норми. Гіпотеза та її види. Диспозиція та її особливості. Санкція.

3. Реалізація норм адміністративного права (виконання, використання, додержання, застосування). Вимоги до застосування норм адміністративного права (законність, обґрунтованість, доцільність).

4. Класифікація адміністративно-правових норм (за спрямованістю змісту; за адресатами або суб'єктами; за формою припису; за галузевою належністю; за межею дії; за ступенем спільності; за повнотою викладених велінь; за юридичною силою).

При підготовці слід повторити, а при необхідності вивчити положення про норму права і правовідносини дисципліни «Теорія держави і права». Такі знання є базовими, наприклад, вивчення ознак адміністративних норм і правовідносин ґрунтується на відокремленні тих, що притаманні всім правовим нормам, і тих, що відрізняють норми адміністративного від норм інших галузей права.

Слід вияснити, які саме, окрім держави, інституції гарантують і забезпечують дію адміністративно-правових норм. Характеризуючи державні гарантії слід провести їх класифікацію на правові, організаційні, матеріально-технічні та ін.

Аналізуючи структуру адміністративно-правових норм необхідно виявити особливості гіпотез, диспозицій, санкцій норм адміністративного права, що вирізняють їх від таких самих елементів норм інших галузей права. Наприклад, звернути увагу на те, що санкції норм КпАП, на відміну від санкцій норм кримінального права можуть бути відсильними і навіть бланкетними. Слід також провести класифікацію гіпотез, диспозицій і санкцій адміністративно-правових норм.

Класифікацію адміністративно-правових норм слід приводити за такими критеріями: за спрямованістю змісту; за адресатами (видавниками); за суб'єктами; за формою припису; за галузевою належністю; за межею дії в часі, просторі, за колом осіб; за ступенем спільності; за повнотою викладених велінь; за юридичною силою.

Слід бути готовим проаналізувати форми реалізації норм адміністративного права (виконання, використання, додержання, застосування) і визначити, є вони правом чи обов’язком суб’єкта, полягають в активних діях чи у бездіяльності. Особливу увагу слід звернути на таку форму як застосування, адже вона є одночасно реалізацією і права і обов’язку виконавчо-розпорядчого органу.

При підготовці до семінарського заняття необхідно проаналізувати вимоги до застосування норм адміністративного права, якими є законність, обґрунтованість, доцільність. В свою чергу законність застосування адміністративно-правової норми має принаймні три аспекти: законність рішення, дії, бездіяльності по суті; дотримання законної процедури прийняття рішення чи проведення дії; прийняття рішення чи здійснення дії в межах визначеної законом компетенції. Не зайвим при підготовці до заняття буде з’ясування компетенції адміністративних судів, яким підсудні справи щодо оскарження рішень, дій, бездіяльності адміністративних судів а також підстави, за якими такі рішення можуть бути скасовані повністю чи частково, а дії – визнані незаконними. Така інформація наявна в Кодексі адміністративного судочинства.


Контрольні питання

- Чим норми адміністративного права відрізняються від норм цивільного і кримінального права?

- Що означає розуміння норми права як норми - логічного правила і як норми-припису?

- Що таке зворотна сила закону?

- Як вирішуються питання про невідповідності норм одних актів нормам інших?





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 770 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...