Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 2. Предмет, метод, система і джерела адміністративного права



Питання для обговорення на семінарському занятті

1. Поняття адміністративного права.

2. Поняття і сутність предмету адміністративного права.

3. Метод адміністративного права.

4. Принципи адміністративного права.

5. Система і джерела адміністративного права.

Вивчення даної теми слід розпочати з з’ясування того, що адміністративне право, як і конституційне право, опосередковує функціонування публічної влади в державі, тобто воно є правом державного управління.

Студенту важливо акцентувати свою увагу на тому, що адміністративне право має давню історію. Перші адміністративні норми з’явилися у правових системах Стародавнього Сходу та античного Заходу (кодекс Хаммурапі, публічне право Стародавнього Риму). Як самостійна галузь права адміністративне право бере свій початок у XVIII столітті. Саме у Франції сформувалося спочатку поліцейське право, яке переросло в "право управління" (друга половина XIX ст., Німеччина), а пізніше стало базою для розвитку адміністративного права.

Слід зазначити, що в Радянському Союзі адміністративне право двічі заборонялося як галузь права і навчальна дисципліна (1917-1921 pp., 1928-1937 pp.). У 1938 p. воно було реабілітоване і почало розвиватись в контексті марксистсько-ленінської ідеології, що передбачала неприйняття адміністративної юстиції як складової адміністративного права. Одночасно, в ході дискусії 1938-1941 pp. був визначений предмет адміністративного права — суспільні відносини у сфері державного управління, поняття і сутність якого використовується в теорії адміністративного права до цього часу.

Адміністративне право України є самостійною галуззю права, за допомогою якої держава регулює однорідні суспільні відносини в сфері реалізації державної виконавчої влади, яка організує, скеровує у визначений законодавством напрям суспільні процеси. Таким чином, це управлінське право, яке відрізняється від інших галузей права специфікою предмета регулювання, юридичною своєрідністю (особливим методом регулювання) та структурними особливостями (системою розташування нормативного матеріалу).

Предмет адміністративного права складає широкий комплекс суспільних відносин, які виникають у зв'язку з реалізацією функцій державної виконавчої влади, змістом якої є управління.

Складовими предмету адміністративного права є «класичні управлінські відносини»; внутрішньо організаційні управлінські відносини; відносини, пов'язані з наданням громадянам і юр особам різноманітних управлінських послуг, відносини, пов'язані з реалізацією делегованих повноважень (повноважень виконавчої влади, переданих органам місцевого самоврядування); суспільні відносини, які виникають у зв'язку з організацією та діяльністю адміністративних та інших судів, тобто у сфері адміністративної юстиції; ті, що виникають у зв'язку із застосуванням заходів адміністративного примусу та адміністративної відповідальності до фізичних та юридичних осіб.

При вивченні методу адміністративного права слід звернути увагу на те, що в адміністративному праві використовуються як загальні методи правового регулювання: імперативний і диспозитивний, які реалізуються шляхом: використання приписів; встановлення заборон; надання дозволів; так і спеціальні, притаманні тільки цій галузі: субординації, координації, реординації, адміністративного договору, реєстрації, стимулювання, інвестицій та ін.

Існує два підходи до визначення принципів адміністративного права. Перший полягає в ототожненні принципів адміністративного права і принципів державного управління. Другий передбачає самостійність цих понять: принципи адміністративного права визначають характер механізму адміністративно-правового регулювання суспільних відносин, природу зв'язків, які формуються в процесі цього регулювання. Натомість принципи державного управління визначають як основоположні ідеї, які визначають порядок організації та здійснення управління, які є правовими вимогами, обов'язковими для виконання і дотримання в процесі виконавчої діяльності.

Адміністративне право як галузь права складається із загальної та особливої частин.

Оскільки адміністративне право відстає від вимог сьогодення, в деяких випадках неповно і суперечливо регулює суспільні відносини, виникла нагальна потреба реформування адміністративного права, що має на меті:

- переосмислити принципові науково-методологічні засади цієї фундаментальної галузі права з урахуванням наслідків руйнування колишньої тоталітарно-державної системи і утвердження нових політико-ідеологічних та соціально-економічних орієнтирів історичного розвитку українського суспільства;

- трансформувати зміст і систему чинного адміністративного законодавства відповідно до потреб якісної зміни ролі адміністративного права у регулюванні взаємовідносин між державою і людиною, а також більш ефективного здійснення державного управління в різних сферах суспільного життя;

- сприяти більш ефективному використанню адміністративного законодавства як основи правового супроводження самої адміністративної реформи. При вивченні даної теми необхідно звернути увагу на проект Концепції реформи адміністративного права України

Контрольні питання:

- Розкрийте взаємозв’язок, різницю і співвідношення понять: адміністративне право як галузь права, наука, навчальна дисципліна; наука управління і наука адміністративного права.

- Назвіть не менше трьох функцій адміністративного права як галузі права, як науки, як навчальної дисципліни (наприклад: головні функції адміністративного права як науки - виявлення проблем адміністративного права, складностей у застосуванні його норм; втілення у практику отриманих результатів (подання законодавцю, органам виконавчої влади висновків, рекомендацій, пропозицій, проектів законів, довідок щодо покращення управлінської діяльності; підвищення ефективності правозастосовчої адміністративно-правової діяльності та укріплення механізму адміністративно-правового регулювання).

- Назвіть не менше трьох інститутів, що відносяться до загальної та до спеціальної частини адміністративного права.

- Назвіть по два приклади таких джерел адміністративного права: закони України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, акти центральних органів виконавчої влади. Для пошуку прикладів можна використовувати збірники законодавства, офіційні сайти Верховної Ради України та інших органів, електронні бази законодавства.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 952 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...