Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Маса грошей, що обслуговує грошовий оборот. Грошові агрегати. Грошова база



Грошова маса – сукупність грошових коштів у будь-якій її формі, яка є в розпорядженні економічних суб’єктів у певний момент.

Грошовий агрегат – специфічний показник грошової маси, що характеризує певний набір її елементів залежно від їх ліквідності.

В Україні – 4 агрегати:

М0 відображає масу готівки, яка перебуває поза банками, тобто на руках у фізичних осіб і в касах юридичних осіб.

М1 = М0 + вклади в банках, які можуть бути використані, без попередження банків власниками, тобто записи коштів на поточних рахунках та на ощадних рахунках до запитання.

М2 = М1 + кошти на всіх видах строкових рахунків, кошти на рахунках капітальних вкладень та інших спеціальних рахунках.

М3 = М2 + кошти на вкладах за трастовими операціями банків.

Трастові операції – пов’язані з довірчими відносинами: управлінням майном небіжчика в інтересах спадкоємців, тимчасове управління майном осіб, котрі позбавлені права здійснювати цю функцію (неповнолітні, недієздатні); вкладення грошей в акції чи нерухомість, сплата грошей, податків.

Грошова база – гроші, емітовані центральним банком у вигляді готівки або записів на рахунках, що являють собою зобов’язання центрального банку проти внутрішніх та закордонних активів.

Тобто, показник грошової бази характеризує масу грошей з боку прояву її на балансі центрального банку (гроші центрального банку).

ГБ = ГК + КР + ОР, де

ГБ – грошова база;

ГК – готівкові кошти;

КР – кошти на кореспондентських рахунках в комерційних банках;

ОР – обов’язкові резерви в центральному банку.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 702 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...