Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Готівковий та безготівковий сектори грошового обороту



Залежно від форми грошей, в якій відбувається грошовий оборот, він поділяється на безготівковий і готівковий.

Готівково-грошовий обіг - рух готівки у сфері обігу і виконання нею двох функцій (засобу платежу і засобу обертання).

Готівкові гроші використову­ються:

- для кругообігу товарів і послуг;

- для розрахунків, не пов'язаних безпосередньо з рухом товарів і послуг, а саме: розрахунків по виплаті заробітної плати, премій, соціальної допомоги, пенсій; по виплаті страхових відшкодувань за договорами страхування; при оплаті цінних паперів і виплат по них прибутку; по платежах населення за ко­мунальні послуги та ін..

Готівково-грошовий рух здійснюється за допомогою різних видів грошей: банкнот, металевих монет, інших кредитних інструментів (векселів, банківсь­ких векселів, чеків, кредитних карток) Емісію готівки здійснює центральний (як правило, державний) банк. Він випускає готівку в обіг і вилучає її, якщо вона стала непридатною, а також замінює гроші на нові зразки купюр і монет.

Безготівковий обіг - рух вартості без участі готівки: перерахування гро­шових коштів на рахунках кредитних установ, залік взаємних вимог. Розви­ток кредитної системи і поява коштів клієнтів на рахунках у банках та інших кредитних установах привели до виникнення такого обігу.

Безготівковий обіг здійснюється за допомогою чеків, векселів, кредитних карток та інших кредитних інструментів.

Безготівковий грошовий оборот охоплює розрахунки між:

- підприємствами, установами, організаціями різних форм власності, що мають рахунки в кредитних установах;

- юридичними особами і кредитними установами по отриманню та повер­ненню кредиту;

- юридичними особами і населенням по виплаті заробітної плати, прибут­ків по цінних паперах;

- фізичними та юридичними особами із скарбницею держави по оплаті по­датків, зборів та інших обов'язкових платежів, а також отриманню бюджет­них коштів.

Розмір безготівкового обороту залежить від об'єму товарів у країні, рів­ня цін, форми розрахунків, а також розміру розподільних і перерозподільних відносин, здійснюваних через фінансову систему. Безготівковий обіг має важ­ливе економічне значення в прискоренні оборотності обігу коштів, скорочен­ні готівки, зниженні витрат обігу.

В залежності від економічного змісту розрізнюють дві групи безготівко­вого обігу: по товарних операціях ( безготівкові розрахунки за товари і послу­ги ) і фінансових зобов'язаннях ( платежі до бюджету (податок на прибуток, податок на додану вартість та інші обов'язкові платежі) і позабюджетних фондів, погашення ба­нківських позик, сплата процентів за кредит, розрахунки зі страховими ком­паніями).





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 2217 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...