Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оптичне випромінювання тіла людини



Оптичне випромінювання тіла людини надійно реєструється за допомогою сучасної техніки рахунку фотонів. У цих пристроях використовують високочутливі фотоелектронні помножувачі (ФЕУ), здатні реєструвати одиночні кванти світла і видавати на виході короткочасні імпульси струму, що потім вважаються за допомогою спеціальних електронних лічильників.

Виміру, проведені в ряді лабораторій, показали, що 1 см2 шкіри людини за 1 с спонтанно випромінює в усі сторони 6 - 60 квантів, головним чином, у синьо-зеленій області спектра. Світності різних ділянок шкіри відрізняються - найбільш сильне випромінювання виходить від кінчиків пальців, набагато слабкіше, наприклад, від живота або передпліччя. Це світіння не зв'язане з наявністю забруднень на шкірі і залежить від функціонального стану пацієнта, знижуючи в спокої і підвищуючи з ростом його активності.

Можна індукувати світіння шкіри, наприклад, за допомогою обробки її перекисом водню або впливу на шкіру попередньої засвіткою. Сильна післядія - фосфоресценцію - викликає випромінювання на довжині хвилі 254 нм, що відповідає пікові поглинання ДНК. Попередня засвітка викликає ріст світіння в тисячі разів, що потім спадає в часі по складній кінетичній кривій з декількома постійними часу від одиниць до десятків хвилин.

Оптичне випромінювання шкіри не є тепловим. Інтенсивність теплового випромінювання в оптичному діапазоні незначна - з 1см2 поверхні тіла один квант у середньому може випромінюватися лише за багато секунд.

Найбільш ймовірний механізм спонтанного світіння - це хемілюмінесценція, викликана перекісним окислюванням ліпідів, що супроводжується появою радикалів, тобто молекул у збудженому електронному стані. При взаємодії таких молекул у визначеному (малому) відсотку випадків відбувається випромінювання світла. При індукованому світінні можливі й інші механізми, наприклад, обмірюване випромінювання при активації визначених кліток крові - нейтрофілів, зв'язане з генерацією активних форм кисню.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 324 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...