Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Природні джерела електромагнітних випромінювань



Сукупність ЕМ хвиль різних довжин від тисяч метрів до 10-12 м і коротше, що поширюються у Всесвіті (у тому числі й в умовах Землі), можна представити у виді шкали ЕМ хвиль. Самий довгохвильовий діапазон складають радіохвилі, потім у міру укорочення довжини хвилі випливають: інфрачервоного, видимого, ультрафіолетового, рентгенівське і гамма-випромінювання.

 
 

Границі діапазонів зазначені по довжинах хвиль, частотам або енергіям фотонів, прийняті умовно. Зазначені діапазони перекриваються один з одним і в природі не мають чітких границь. Фізична природа усіх випромінювань, що складають шкалу, єдина і: усі ці випромінювання електромагнітні хвилі. У залежності від частоти l, а отже, і енергії фотона hn, істотно міняються властивості поширення і характер взаємодії ЕМ хвиль з біологічними об'єктами.

У табл. 11.1 представлені основні характеристики, механізми випромінювання, види взаємодії з біологічними об'єктами і застосування в медицині ЕМ хвиль зазначених діапазонів.

Основним джерелом природного фону радіохвиль на Землі є атмосферні електричні явища (грози, блискавиці, кульові блискавки), радіовипромінювання Сонця і зірок. Інтенсивність фону складає в середньому приблизно 10-7 Вт/м2.

Основним природним джерелом випромінювання в ІЧ, видимому й УФ-діапазонах є Сонце, а в рентгенівському і гамма-діапазонах також міжзоряні і галактичні події (утворення наднових зірок, квазари, пульсари й ін.). Фонова інтенсивність у цих діапазонах залежить від багатьох факторів, зокрема від стану атмосфери й іоносфери, магнітного поля Землі, сонячної активності й ін. і може змінюватися в досить широких межах.

ЕМ хвилі, що йдуть від Сонця, людина відчуває у виді сонячного тепла (ІЧ-діапазон), денного світла (видимий діапазон). УФ-діапазон сонячного випромінювання виявляється у виді пігментації шкірного покриву (засмага). Рентгенівське і гамма-випромінювання людина без посеред-ньо не відчуває.

Щільність потоку енергії ЕМ випромінювання від Сонця на границі атмосфери складає 1350 Вт/м2. Цю величину називають сонячною постійною. Атмосфера поглинає сонячну енергію, тому біля поверхні Землі на широті Москви інтенсивність падає до 930 Вт/м2.

На мал. 11.2 представлений спектр сонячного випромінювання на верхній границі атмосфери (1) і на поверхні Землі (2).

Таблиця 11.1. Електромагнітні хвилі

  Радіохвилі довгі, середні, короткі, УВЧ, СВЧ Інфрачервоне випромінювання Видиме світло Ультрафіолетове випромінювання Рентгенівське випромінювання Гамма-випромінювання
                Іонізуюче випромінювання
Довжина хвилі 103 м – 1 мм 1 мм – 0,76 мкм 760 – 380 нм 380 – 10 нм 80 – 10-4 нм 0,1 нм і менш
Енергія кванта [ев] 1,2×10-9 – 1,2×10-4 1,2×10-4 – 1,6 1,6 – 3,3 3,3 – 120 10 – 0,5×106 0,2×106 і більш
Джерела випромінювань Рух зарядів із прискоренням випромінювання молекул і атомів випромінювання атомів випромінювання збудженого ядра
Дія на речовину Поляризація діелектриків, виникнення струмів провідності в біологічних рідинах Фотобіологічні процеси Когерентне розсіювання   ІОНІЗАЦІЯ   Фото- и комптон-эффекты образование пары
      активація терморецеп-то­рів активація зорових рецепторів Фотохімічні реакції на поверхні шкіри    
Застосування в медицині УВЧ-терапія СВЧ-терапія Ендорадіозонди Теплове лікування Світлолікування лазерна терапія Світлолікування УФ-терапія Синтез вітаміну Д Рентгено­терапія Гамма-терапія
    Діагностика за допомогою картирува­ння теплових полів організму Люмінесцентні методи діагностики Рентгено­діагностика Радіонук-лоїдна діагностика
               

Як випливає з малюнка, максимум енергії випромінювання приходиться на l = 470 нм, а на поверхні Землі - на довжину хвилі близько 555 нм. Уф-випромінювання коротше 290 нм поглинається озоновим шаром біля верхньої границі атмосфери, а частина довгохвильового ІЧ-випромінювання - водяною парою.

Біосфера Землі, у тому числі і людина, розвивалися в умовах відносної сталості сонячної радіації, тому зміна енергії, що падає на Землю в діапазонах ІЧ, видимому й УФ, обумовлена станом атмосфери й іоносфери (наприклад, появою озонових дір), може негативно впливати на існування життя.

Поряд із зазначеними природними об'єктами, що випромінюють ЕМ хвилі, існують і інші природні джерела. Зокрема, джерелом ЕМ випромінювання є організм людини. Розуміння фізичних механізмів виникнення ЕМ хвиль відкриває можливості вивчати процеси рецепції, електрогенеза, поширення нервових імпульсів в активних середовищах і цілий ряд інших життєво важливих функцій.

Сучасна наука розглядає два підходи до пояснення механізмів ЕМ випромінювання. Перший базується на законах класичної електродинаміки в основі якої лежить теорія Максвела. Другий використовує закони квантової механіки. Обидва підходи пояснюють виникнення ЕМ хвиль у різних діапазонах і взаємно доповнюють один одного.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1121 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...