Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Речовина і поле – складові єдиного матеріального світу



На сучасному рівні розвитку науки відомі два види матерії: речовина і поле. До речовини відносяться форми матерії, що складаються з елементарних часток (протонів, електронів, нейтронів і ін.), з яких складаються атоми і молекули і, у кінцевому рахунку, усі навколишні тіла. Речовині властива наявність маси спокою. Поле - форма матерії, за допомогою якої здійснюється взаємодія між частками речовини або тілами. Полю властиві безперервність у просторі і відсутність маси спокою.

Поле і речовина нерозривно зв'язані між собою, утворюють єдину матерію нашого світу.

Найважливішою універсальною властивістю матерії є корпускулярно-хвильовий дуалізм. Усім мікрооб'єктам властиві одночасно і корпускулярні, і хвильові властивості. Уперше корпускулярно-хвильовий дуалізм був установлений для світла. Досліди по інтерференції, дифракції світла свідчили про його хвильову природу і підтверджували теорію Максвела, що установила, що світло являє собою електромагнітні хвилі.

Електромагнітною (ЕМ) хвилею називається процес поширення в просторі взаємоіндукуючих одне одного змінних електричних і магнітних полів.

Основні положення про ЕМ поле були сформульовані англійським фізиком Максвелом, що об'єднав у рамках єдиної теорії електричні і магнітні явища. Ним було показано, що ЕМ хвилі поширюються в середовищі з кінцевою швидкістю, вектори напруженості електричного поля Ε і магнітного поля Η взаємо-перпендикулярні і фази їхніх коливань однакові. Для плоскої гармонійної ЕМ хвилі, що поширюється в ізотропному середовищі без загасання:

E(x,t) = Еmsin ω (t – x/v),

H(x,t) = Hmsin ω (t – x/v) (11.1)

де E(x,t) - миттєве значення напруженості електричного поля, Εm - її максимальне значення, H(x,t) - миттєве значення напруженості магнітного поля, Ηm - її максимальне значення, ω - циклічна частота; v - швидкість поширення ЕМ хвилі, t - час,
x - координата уздовж напрямку поширення хвилі.

Довжина хвилі l і період коливань Т зв'язані співвідношенням:

λ = v. (11.2)

Довжиною хвилі називається відстань між двома найближчими крапками, коливання величин Ε і Η у яких відбуваються в однаковій фазі. Швидкість поширення ЕМ хвилі у вакуумі (с) є величина постійна:

де ε0 - електрична постійна (ε0 = 8,85×10-12 Φ/м), μ0 - магнітна постійна (μ0 = 4π×107 Гн/м). Швидкість поширення ЕМ хвилі в однорідному ізотропному середовищі, що має відносну діелектричну проникність ε ³ 1 і відносну магнітну проникність μ ³ 1, має вигляд:

(11.4)

З рівняння (11.4) випливає, що швидкість поширення ЕМ хвилі в середовищі (V) завжди менше, ніж у вакуумі (с).

Найважливішою характеристикою хвилі є інтенсивність I - середня кількість енергії Wср, що переноситься хвилею за одиницю часу через одиничну площадку, розташовану перпендикулярно напрямкові поширення хвилі:

(11.5)

Разом з тим Планк показав, що для пояснення закону рівноважного теплового випромінювання необхідно прийняти гіпотезу про дискретний характер випромінювання, думаючи, що енергія випромінювання кратна деякій величині ε, названа ним квантом енергії:

(11.6)

де ν - частота випромінювання, h = 6,62×10-34 Дж×с – постійна Планка.

Надалі працями Ейнштейна і ряду вчених було показано, що ЕМ-випромінювання не тільки випускається, але і поширюється квантами. Так виникло представлення про частки світла фотони, що несуть квант енергії ε і, що рухаються зі швидкістю світла.

Таким чином, було вирішене протиріччя, що виникло ще в 17 сторіччі й утримується у твердженнях, що світло, з одного боку, - це хвиля (Гюйгенс), а з іншого боку - потік «корпускул» (Ньютон). ЕМ випромінювання має дуалізм, тобто одночасно і властивості хвилі (11.1), і властивості потоку часток (11.6). Корпускулярно-хвильовий дуалізм властивий і іншим мікрочастинкам, наприклад електронам, нейтронам.

Один вид матерії може перетворюватися в інший і назад. Так відома реакція анігіляції (знищення) двох античастинок: електрона і позитрона:

(11.7)

У даній реакції речовина - електрон е і позитрон е+ - перетворюються в два кванти електромагнітного поля. У результаті цієї реакції можуть утворюватися два гамма-кванти, що мають енергію не менш 0,51 МеВ кожний.

Відомо і зворотне перетворення - реакція народження пари:

(11.8)

При цій реакції гамма-фотон високої енергії (більш 1,2 МеВ) при взаємодії з електричним полем ядра атома перетворюється в дві частинки: електрон і позитрон. Таким чином, кванти електромагнітного поля перетворюються в речовину. Реакції анігіляції і народження пар являють приклад переходу одного виду матерії в інший і назад.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1872 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...