Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація готівкового обігу та регулювання касових правил



Кожна держава прагне до максимального скорочення обігу готівки. Це дуже зручно для населення, полегшує контроль за грошовим обігом, до якоїсь міри позбавляє державу необхідності друкувати зайві гроші. Саме тому в Україні проводиться регламентація касових операцій.

Підприємства (підприємці) здійснюють розрахунки за своїми грошовими зобов'язаннями, що виникають у господарських відносинах, пріоритетно в безготівковій формі. Щодо використання готівкової форми - законодавством України встановлюються певні обмеження.

Гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим протягом одного дня встановлюється відповідною постановою Правління Національного банку України. Платежі понад зазначену граничну суму проводяться виключно в безготівковій формі.

Касові операції оформлюються касовими ордерами, видатковими відомостями, розрахунковими документами, документами за операціями із застосуванням платіжних карток, іншими касовими документами, які згідно з законодавством України підтверджували б факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) готівкових коштів.

Законодавець також встановлює порядок визначення строків здавання готівкової виручки та розрахунку ліміту каси – граничного розміру суми готівки, що може залишатися в касі в позаробочий час.

4. Правові засади безготівкового грошового обігу





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 196 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...