Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Г) Трагедія кохання в пісні "Ой, не ходи, Грицю, та й на



ечорниці", шекспірівська її глибина і простота ліричного вира­ження.

- Змістовна наповненість сюжету, мотивування поведінки

ііричної героїні.

У неділю рано зілля копала, А у понеділок переполоскала, А у вівторок зілля варила, А в середу рано Гриця отруїла.

Ой, мати. мати, жаль ваги не має, Нехай же Гриць разом та двох не кохає! Нехай він не буде ні їй, ні мені, Нехай достанеться він сирій землі!

- Маруся Чурай - дівчина з легенди, авторка цієї пісні жила в Полтаві у XVII ст.

- Літературні твори на тематику цієї пісні: лірико-романтична повість "У неділю рано зілля копала" Ольги Кобилянської, історична драма в п'яти діях "Чураївна" Володимира Самійлепка, драма М. Старицького "Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці", п'єса "Маруся Чурай" Івана Микитенка, історичний роман у віршах "Маруся Чурай" Ліни Костенко.

д) Драматична наповненість пісні "Ой у полі жито".

- Як правило, ліричні пісні народу викликані до життя великими емоційними сплесками, потрясіннями: коханням, смертю, зрадою, помстою, сирітством, хворобою і т.д.

- Темп помсти у пісні "Ой у полі жито", опоетизована картина прощання з "козаченьком" трьох жінок дає підстави так гадати. Перш;] мила - "голубонька сива" заголосила-заплакала, друга поцілувала, а третя сказала: "Було ж тобі, вражий сину, Нас трьох не кохати".

- Ліризм оповіді досягається традиційними засобами: найперше, це лаконізм вислову з дбайливо підібраними словами, які чуттєво,."і не епічно малюють картину цієї драми. Кожна строфа починається лнафорою-заплачкою "Ой" (анафора - єдинопочаток, спільний у кількох синтаксичних конструкціях, строфах, абзацах); пестливі форми слін: козаченько, личенько, голубонька, китаєчка; символи:

червона китайка, голубонька сива, біла береза; тавтологія (повтор) уоито, вбито"; розгорнута анафора у трьох останніх строфах: "Ой як вийшла.."; дуже стисле вживання слів, їх багатогранна значущість.

Цілком можливо, що постаті трьох жінок уособлюють три країни, яким служив "козаченько", і саме це призвело його до загибелі.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 520 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...